Popeye Marinarul facea zeci de giumbuslucuri si puterea lui era de nemasurat, pentru ca era consumator de spanac. Medicii nutritionisti ne recomanda sa mancam spanacul proaspat, sub forma de salata. Mai nou am aflat ca spanacul nu este chiar asa de tare in fier cum se spunea. Si cati mai sperau sa fie adevarat !
Cum alegem spanacul proaspat si tanar ? Prin piata se gaseste spanac proaspat, verde, cu mladite tinere, fara ingrasaminte chimice (cel putin asa fac reclama precupetele). Nu va repeziti sa cumparati spanac cu frunze mari, este batran. Nu va bucurati daca nu are radacina, este cules mai de mult si udat de comercianti (zic ei ca-l pastreaza proaspat, fals -se vestejeste pana ajungi cu el acasa si ai „discutii” cu consoarta).
Daca tot ai ajuns in piata, cumpara si vreo 2 legaturi de macris, da un gust deosebit spanacului gatit dupa reteta mea. Ia si o legatura de marar verde, 2 legaturi de patrunjel verde si niste ceapa verde.
Ce carne tocata cumparam ? Mergi pe la macelarie si cumpara niste carne tocata de porc. Ai grija sa „vezi” bucata de carne pe care o cumperi si sa urmaresti ce face „fata” care o baga la masina de tocat carne. Cere-i sa ti-o toace cu gratarul mare, pentru carnati. De preferat sa cumperi spata de porc (bucata intreaga), nu este grasa si este carne de calitate.
Ingrediente de trebuinta in reteta: carne tocata de porc sau amestec de porc si vitel, oua de gaina, cartof, ceapa uscata si ceapa verde, leurda, spanac, patrunjel si marar verde, macris, ulei de floarea soarelui, unt proaspat/ untura de pasare,
rosii congelate sau rosii proaspete/ suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, fulgi de ardei iute, boia de ardei iute si boia de ardei dulce.
Ajuns acasa nu te dai mare si-i zici nevestii sa treaca la treaba ! Cureti spanacul de radacini, il speli bine cu apa rece, sub jet si-l oparesti in apa fiarta, cam 5 minute. Spanacul oparit il pui la scurs intr-o sita. Daca vrei sa fie fin, tai spanacul oparit in fasii. Mie imi place intreg (se umfla spectaculos cand il pui la fiert).
[ingredients title=”Ingrediente”]
- o poala de spanac proaspat,
- carne tocata de porc/ amestec de porc si vitel,
- oua proaspete, de gaina,
- ceapa verde,
- unt proaspat.
[/ingredients]
Pui intr-o cratita niste ulei de floarea soarelui si prajesti niste ceapa (verde si veche, taiata felii fine). Cauti prin congelator daca mai ai ardei gras, tocat felii, de asta toamna. Pui sare, piper si cateva firisoare de ardei iute uscat. Daca nu ai ardei trebuia sa cumperi de la piata.
Cand ceapa s-a calit (devine pal maronie) adaugi spanacul. Lasi la fiert vreo 20 de minute, cu capacul pus la cratita, la foc potrivit, pana se moaie spanacul. La sfarsit adaugi macrisul, taiat fin. Toci niste rosii, pe care le-ai decojit si le pui peste spanac. Mai lasi la fiert vreo 5 minute, cu capacul pus la cratita, pana se amesteca rosiile si sosul „iti face cu ochiul”. Presari patrunjel si marar verde taiat fin. Pui capacul si lasi vreo 5 minute sa se abureasca verdeata, sa intre miroasele de crud, in spanacul fiert.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Curatare spanac de radacini, frunze, tulpini groase, spalare sub jet de apa, oparire in apa clocotita, portionare.
- Pregatire garnitura din spanac din ceapa tocata, feliute de ardei gras, macris, patrunjel si marar, leurda, rosii decojite/ suc de rosii. Fierbere ingrediente.
- Pregatire amestec de carne tocata, legume, oua si verdeata pentru chiftele. Prajire chiftele.
- Asamblare ingrediente si servire preparat cald.
[/directions]
Secret ! Nu pune apa peste spanac, cand fierbe. Spanacul trebuie sa fiarba in suc propriu, ca sa iasa gustos. Poti sa adaugi dupa gust, o lingura de untura de pasare/ un bot (un guguloi cam cat o nuca) de unt proaspat, care da gust deosebit si stralucire preparatului. Reteta nu iese daca folosesti spanac conservat. Nu are gust grozav de bun.
Cat timp fierbe spanacul nu stai degeaba. Prepari carnea pentru chiftele. Amesteci tocatura cu verdeata (patrunjel si marar taiat fin), cu 1-2 oua proaspete, de gaina. Rade pe razatoarea mica si o ceapa veche, chiar si un cartof mai mic (daca vrei sa iasa chiftelele pufoase) si amesteca cu carnea tocata.

Pui sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, un varf de cutit de boia iute si boia dulce, dupa gust. Amesteci bine totul. Faci bilute, palmute, guguloaie, degetele, etc. (dupa inspiratia ta si dorinta celor mici, ca doar ei sunt sefii in familie), pe care le dai prin faina. Prajesti chiftelele in ulei incins, la foc potrivit.

Atentie ! Uleiul incins sare din tigaie si te miri pe unde ajunge. Ajunge pe jos sau pe aragaz, iarasi ai „discutii” cu consoarta. Ajunge pe fata sau pe maini, ai de lucru, musai sa dai cu unsori (ulei comestibil), dupa ce te-ai spalat bine sub suvoi de apa rece.
Spanacul se serveste fierbinte, cu chiftelele fierbinti. Daca ai mamaliga rece, nu ezita sa o pui pe masa. Daca vrei sa fie mai acru, poti sa storci peste spanac lamaie proaspata.
Un pahar de bere este bine venit. Nici un vin alb demisec nu strica.
Pofta buna voi nefericitilor care nu indrazniti sa va aventurati in bucatarie ! Barbati faceti-i o surpriza consoartei cand vine de la coafor. Cand intra pe usa surprindeti-o cu o cina deosebit de gustoasa. Credeti ca puteti ? Incercarea moarte nu are.