Carnea de oaie este preferata mea atunci cand se cere a se pregati o ciorba acra. Oaia are, ca orice alt animal crescut de oameni pentru produsele pe care le ofera, dar si pentru sacrificare, anumite parti preferate de catre bucatari pentru a pregati anumite retete. Macelarii care se respecta pun pe tarabe carnea (indiferent de animal) transata tocmai in ideea utilizarii acesteia pentru anumite retete. Si in gospodarie, cand se transeaza animalul intreg, se aplica aceeasi “tehnica”. Dupa utilizarea in retete, se transeaza carnea pentru fripturi (la cuptor, pe gratar, la tigaie, la abur), carnea pentru snitele/ pane-uri/ rulade, carnea pentru ciorbe si supe, carnea pentru mancaruri. Se fac pachete care se pastreaza in congelator.
De ce gat de oaie ? Cum pentru astazi mi-am propus sa fac o ciorba acra din carne de oaie, am ales din congelator o punga cu gat de oaie. Un gat intreg de oaie batrana (din cele pe care ciobanii le sacrifica toamna, cand coboara de la munte) cantareste 1,5-2 Kg. Acesta se transeaza pe locul vertebrelor si se pune in pachete, dupa numarul celor aflati la masa, la un moment dat. Gatul de oaie, ca si cel de vitel sau de porc este plin de carne frageda, cu putina grasime si nu este deloc atos, fiind cel mai potrivit pentru ciorbe sau tocane.
Ingrediente de trebuinta in reteta: gat de oaie, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa uscata, ardei gras, orez, zeama de muraturi taranesti/ zeama de castraveti in saramura/ zeama de lamaie/ otet alimentar din vin, de 9 grade, ardei iute, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, leustean si patrunjel verde.
Gatul de oaie este portionat in bucati destul de mari, dupa constructia vertebrelor gatului animalului (greu de transat in alt mod, ori cat de multe si “meseriase” scule macelaresti ai avea; doar cu satarul mai poti sparge vertebrele).
Cum vedem daca animalul a fost hranit si adapat ecologic (adica a mancat doar iarba grasa si cereale nemodificate genetic, a baut doar apa limpede, de izvor) ? Bucatile din gatul de oaie se oparesc in apa clocotita timp de 2-3 minute, timp in care iese tot sangele ramas de la sacrificarea animalului/ transarea carnii. In timpul oparirii, carnea animalului hranit ecologic va spuma putin, fara “mizerii” (spuma va fi alburie), iar dupa spumuire (se foloseste spumiera de bucatarie), apa va ramane limpede cu putine “margele” fine, de grasime.
Obligatoriu pentru gustul preparatului ! Daca apa dupa oparire este neagra, murdara chiar, apa in care se opareste carnea se va arunca si carnea spalata bine si scursa se va repune pentru fierbere in alta apa, de data aceasta apa rece cu putina sare grunjoasa, pentru fierbere.
Radacinoasele si rdeiul gras se toaca in cuburi, iar ceapa uscata se taie rondele mici/ cuburi mici.
Cum se mai pot folosi legumele pentru ciorba ? Nu este nicio greseala daca radacinoasele si chiar ceapa se dau pe razatoarea mare. Metoda este sigura si usor de aplicat daca gospodina nu detine cutite bine ascutite sau se cam teme, sa nu se taie la degete.
Cand apa da in clocot se adauga radacinoasele, ceapa si ardeiul gras. 1-2 tulpini de telina, adaugate in ciorba care fierbe vor accentua gustul acestui minunat preparat.
Pentru un gust deosebit, spre deliciul gurmetilor profesionisti ! In apa de fierbere a ciorbei se pot pune 2-3 boabe de piper, o frunza de dafin si chiar cateva fire de cimbru uscat.
Ciorba se fierbe 2-3 ore, la foc potrivit (sa se patrunda bine carnea de oaie batrana si sa se fragezeasca), cu capacul pus pe oala.
Se pune la fiert intr-un ibric, zeama de muraturi taranesti/ zeama de castraveti in saramura cum facea socrul meu si se aduna spuma formata.
Verdeata se toaca marunt.
Se spala 2-3 linguri cu boabe de orez sub cateva jeturi de apa rece.
Orezul se adauga in ciorba spre sfarsitul fierberii si se lasa ciorba la fiert, in continuare, pana se umfla boabele de orez.
Cand carnea de oaie din ciorba este fiarta si orezul s-a umflat, se adauga verdeata tocata marunt.
Ciorba din gat de oaie se serveste fierbinte.
Ciorba trebuie sa fie servita insotita de o teaca de ardei iute si/ sau hrean proaspat ras, alaturi si de mamaliga aburinda.
Nu poate lipsi un paharel cu tuica de prune.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! O ciorba calda este intotdeauna bine venita la stomac. Mosii si stramosii nostri nu plecau niciodata dimineata la camp fara sa ia ceva cald la stomac. Stiau ei ceva de au trait pana la adanci batranete.