Delicatesa din urechi de porc, afumate

Am vazut in urma cu vreo 3 luni, in market, niste pachete vidate, cu urechi de porc proaspete, taiate fideluta, pentru care comerciantul dadea o reteta de preparare, folosind un nume ciudat, parca curechi (?!). Cum nu umblu de obicei, cu ochelarii dupa mine, nu am putut deslusi, ce scria cu litere mici, pe pachet.    🙁

De fapt nici n-a contat decat ideea care mi-a stat de atunci in minte, cum ca sa experimentez o reteta noua, din urechi de porc afumate. Voi incerca si cu urechi de porc proaspete, alta reteta.

Cand pui de o ciorba de afumatura de porc (cozi, sira, scarita, costita, ciolan – in ce proportie doresti si din care sortimente alegi), nu uita sa adaugi si 2 urechi de porc, afumate. Ai grija sa cumperi din timp niste urechi de porc mari, carnoase, fara par pe ele, afumate omogen – de culoare maronie. Eu am gasit niste urechi de porc, afumate, cam de 400 grame/ bucata. Nu am gasit inca urechi de porc proaspete, care sa imi placa.

Speli bine urechile cu apa calduta, le parlesti la flacara mare a aragazului, le razuiesti cu cutitul, le speli iarasi cu apa calduta. Pui urechile la fiert, impreuna cu carnea si legumele, pentru ciorba de afumatura, in oala de presiune.

Cand opresti oala de presiune, dupa ce se depresurizeaza, scoti urechile din oala, le lasi sa se scurga bine si sa se raceasca. Tai urechile in fasii subtiri si lungi.

Pregatesti un fel de mujdei de usturoi -amestec din catei de usturoi pisati in clestele special (sunt clesti din aluminiu sau din inox, de vanzare, in market), ulei de masline, otet de mere si miere, sare si boia de ardei iute si boia de ardei dulce.

Amestecul (omogenizat cu o furculita sau prin agitare in mana, intr-un borcan cu capac etans), il pui peste urechile taiate fin si amesteci bine, pentru a se omogeniza si pentru a se invalui feliutele de carne cu lichidul. Presari deasupra patrunjel verde, taiat fin.

A iesit o minunatie. Nu am cuvinte sa ma laud cu multitudinea de mireasme si gusturi ce au putut iesi, dintr-o toana a mea.    😀

Secret neverificat inca ! Data viitoare cand voi face reteta, deoarece s-a simtit cam tare usturoiul la papile, voi pune mai putin usturoi si voi adauga iaurt sau smantana in amestec. La primavara, cand va aparea usturoiul verde voi face reteta cu usturoi verde. Voi incerca si cu marar verde. Na, v-am spus deja toate secretele mele, in legatura cu ce am de gand sa mai fac pentru a imbunatati reteta. Daca tot am inceput cu divulgarea publica a ideilor mele, voi face aceeasi retata si cu urechi de porc proaspete. Nu am gasit inca miroasa – condiment pe care sa o pun in dressing, pentru a pastra mirosul de fum.

Era sa uit. Delicatesa se serveste rece, dupa ce ai tinut castronul in frigider macar 2 ore. Pune la indemana si o bucata de paine prajita. O tuica fiarta, aburinda (in tuica, la fiert, nu uita sa pui cateva boabe de piper si zahar ceva mai multicel), va face ravagii printre mesenii curiosi sa serveasca ceva nou.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Cine nu incearca sa experiemnteze, in bucataria proprie, nu are voie sa critice retetele facute de altii.   😛

Scriind, deja mi s-a facut pofta sa mai pregatesc inca o data, reteta. Cum am in congelator niste urechi de porc, afumate, cat de curand voi purcede la a repeta reteta. Cine poate stii ce idei imi mai vin ?!    😀

3 Comments

  1. Buna ziua. La ce adresa de mail va pot contacta? Va multumesc. Eventual reveniti dvs cu un mail la adresa data. Multumesc

  2. Pentru bucatarie.
    Puteti detalia de ce doriti sa ma contactati ?

  3. Belle d”Imagination

    Super ideea, super reţetele, dar mireasmă nu miasmă, că miasmă înseamnă miros urât (www.dexonline.ro : MIÁSMĂ, miasme, s. f. Emanație rău mirositoare; duhoare, putoare, exalație.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*