Ficateii de pasare (pui, rata, gasca) se pot prepara rapid, gustos si sanatos.
O garnitura de cartofi piure sau de legume oparite (brocoli, conopida, dovlecei, morcovi rotunzi si mici, cartofi – fierti) si apoi trase in unt topit, cu ceva verdeata deasupra si o strelice de smantana, se incropeste la iuteala.
Un sticla de vin alb sau rosu, o bere rece, o cumperi in drum spre casa.
De paine nu ai nevoie sau daca vrei o cumperi de la chioscul de unde ai luat berea.
Ficatei de pui, refrigerati, gasesti in orice marchet. Ficat de rata sau de gasca gasesti daca ai noroc sau daca ai taiat tu pasarea. Cand gasesti ficat de rata sau de gasca in market, cumpara mai mult, se pastreaza cam 5 luni in congelator. Reteta aceasta, facuta cu ficat de rata sau de gasca este un deliciu, o savoare, o minunatie culinara.
Reteta se poate face si cu ficat de porc sau de vitel. Este mai satioasa si mai pretentioasa. Trebuie ales cu grija ce cumperi, ficatul de la un animal batran iese tare si nu prea gustos. Mici secrete va pot ajuta. Cand ficatul este aproape gata se stropeste cu cateva picaturi de rom sau de coniac.
Reteta este invatata de la mama mea. Nu am reusit niciodata sa o fac la fel de gustoasa, cum ii iesea ei.
Cureti ficateii de pielite si te uiti cu atentie sa nu fi ramas urme de fiere (basicutele alea verzui – galbui), care amaraste ficatul preparat. Speli ficateii in apa rece si ii lasi la scurs intr-o sita.
Prajesti niste ceapa taiata feliute, in ulei de floarea soarelui, pana se rumeneste usor. Poti sa pui si niste ceapa verde si 2-3 feliute de ardei gras. Cu ulei de masline, apare un alt gust decat cel de pasare.
Asezi bucatile de ficat peste ceapa rumenita si le prajesti pe ambele fete, adaugand sare, piper, boia dulce si boia iute, dupa gust.
Secret ! Cand intorci ficateii, cu clestele de bucatarie, apuci si ceapa de sub bucatile de ficat. Intorci cu totul si sucul se scurge apoi prin ficatei si pastreaza carnea frageda.
Ficateii se servesc fierbinti cu mamaliga calda. Se presara niste patrunjel verde taiat marunt.
Cui nu ii place mamaliga, merge si cu paine, ca sa moi in sosul deosebit de gustos, de ceapa prajita.
Pofta buna voi cei sositi in fuga, acasa, chemati de piticul cel rau, care racaie prin stomac ! Aveti putintica rabdare neicusorilor (cum zicea maestrul Caragiale) si gatiti. Lasati parizerul si conserva de peste sa se mai odihneasca prin frigider. Lasati cornurile in galantare, ca sa se manie turcii ca nu le vand si trebuie sa tina magazinul deschis, pana tarziu in noapte. Renuntati la halcile de carne prajita, cu cartofi prajiti/ naclaiti in untura sau ulei.
Gaselnita de ultima ora, succes garantat ! Cand ficateii sunt aproape gata, ii stropesti cu cateva picaturi de coniac si pui in sos, 2 lingurite de vin alb. Lasi sa se evapore alcoolul, numai bine pana se prajesc infundat, ficateii. Alcoolul se evapora, dar ficateii se fragezesc, devin mai suculenti si infinit mai gustosi.
Ce minunatie de preparat, ce de miroazne tainice, un adevarat dezmat gurmanderesc.
super tare reteta,o fac si eu chiar acum.
Fantastic de gustosi, reteta este descrisa in asa fel incat imi lasa gura apa si mie imi si plac ficateii facuti asa, numai cand ma gandesc cum miroase ma ia ameteala de pofta , ii fac si eu saptamana viitoare ca tot mi-ati facut acum pofta asta.
😀
Numai din cat am citit si mi-a iesit un herpes ..e de belea!
Vezi ca "miasmă" inseamna urat mirositor :).
In rest o reteta super.
Buna, credeti ca ar fi potriviti acesti ficatei de pasare pentru reteta?
Multumesc.
Nu am de unde sti ce termen de garantie scrie pe pachetul care doriti sa-l cumparati. Nu mai postati reclame pe acest blog.
„Cu ulei de masline, apare un alt gust decat cel de pasare.” Desigur e o grseala, numa’ bine!
Am vrut sa subliniez ca difera fata de gustul din reteta originala cand mama folosea untura de pasare si rareori, cand nu mai avea folosea ulei de floarea soarelui. Uleiul de masline, pe vremuri, la noi era doar doctorie cumparata de la farmacie.
Am folosit ulei de masline extravirgin, de calitate nu din cel din turte de masline. Gustul putin iute al uleiului de masline extravirgin face ca gustul ficatului de pasare sa fie usor modificat, intervenind iuteala car enu este agreata de toata lumea.