Mergand prin market la cumparaturi, am gasit frumos ambalate, separat, maruntaie de porc – rinichi, inima ficat, fudulii.
Mi-am adus aminte de zilele cand copii erau mici si nu se gasea carne la macelarie, iar market-uri nu existau. Procurarea de carne era o adevarata aventura.
Dar nu despre asa ceva vreau sa scriu, desi greu poti uita cozile si inghesuielile la care eram supus de alti parinti ca si mine, multi dintre ei mai inchisi la culoare, cand ma luptam sa iau cat mai multe si mai variate maruntaie, creier si maduvioare (daca apucam), limba, burta de vita (necuratata). Acele timpuri au trecut si nu vreau sa mi le amintesc. Sigur nu le voi mai trai.
Maruntaiele le curatam si le spalam bine, in multe ape. Fuduliile le curatam bine de piele. Burta se chinuia sotia sa o curete. Nu conta. Aveam produse din carne, chiar daca nu era carne macra.
Din maruntaie faceam niste gratare de bagasem vecinii in boala. O vecina mai simandicoasa, chiar se minuna de unde aveam carne. Saraca, nu auzise si nu facuse niciodata gratar din maruntaie, de vita sau de porc. Ea stia ca friptura se face numai din carne macra.
Cand grataream, fumul iesea ca pe mana, pe fereastra deschisa la bucatarie (aveam un gratar de tuci, pe care il puneam direct pe flacara aragazului). Miasmele invadau balconul nostru si pe ale vecinilor.
Pe gratarul incins, se pun maruntaiele, taiate in felii subtiri (cam de 0,5-1 cm). Se pune sare, piper, cimbru. Se fac la foc repede si se intorc de cateva ori. Atentie ! Stai cu furculita in mana, ca sa nu se arda.
Astazi cand ai de unde alege, cumpar maruntaie (inima, ficat, rinichi) de porc, de culoare rosie, cat mai aprins. Fudulii cumpar din cele mari, de taur. Burta o cumpar tot de vita, dar numai la Kg, curatata si numai muchiile groase. Limba cumpar si de vita si de porc. Creier cumpar de porc si de vita. Maduvioarele au disparut, probabil sunt greu de scos din oase si macelarii/ comerciantii mai bine urca pretul la oase, decat sa se chinuie sa le scoata.
Am facut maruntaie la gratarul minune, cu capac, adus de copii. Au iesit foarte gustoase, dar nu am avut parte nici de miroase si nici de fum. Vecina simandicoasa, intre timp s-a mutat si nu am avut de la cine afla daca acuma ne considera saraci, ca mancam maruntaie pe gratar.
Maruntaiele se servesc fierbinti cu piure de cartofi si salata de toamna (rosii galbene, ardei gras si ardei capia, castraveti, ceapa, sare, piper, ulei de masline).
Merge si o mamaliga calda. Un vin rosu, mai aspru, este bine venit.
Spre toamna, se poate servi de minune cu muraturi taranesti sau cu castraveti si gogosari in otet.
Pofta buna !
Am pregatit si eu maruntaie la gratar si sunt foarte gustoase.
Am gatit si eu maruntaie la gratar si sunt foarte gustoase.Merita sa incercati.
In ce supermarket pot gasi la vanzare fudulii ( de porc ) ?
Fiind considerate delicatese se gasesc rar. Pot fi cumparate din orice market, daca magazinul comercializeaza asa ceva. Mai sigur este prin macelarii sau prin magazinele proprii ale producatorilor. Incercati si cu fudulii de curcan, care se gasesc mai des in market.
multumesc
Bună ziua, Numele meu este Dr. Camden Thompson de la Universitatea din Texas, Spitalul de predare, sunt specialist în chirurgia organelor și ne ocupăm de cumpărarea de organe de la oameni care doresc să vândă și suntem în Statele Unite, dar șeful nostru biroul este în SUA Taxas. dacă sunteți interesat să vă vindeți rinichiul sau să vindeți orice parte a organului corpului Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații. Contactați-ne prin
E-mail: camdenthompson995@gmail.com
Număr Whatsapp: +13252521944
Sperând să aud de la tine.
Salutari,
Dr. Camden Thompson
CEO
SPITALUL DIDACTIC AL UNIVERSITĂȚII DIN BENIN.
Ati postat aiurea acest anunt. Pe acest blog postez retete pentru maruntaie de la animale.Organele oamenilor nu sunt avute in vedere.