Carnea de curcan (sustin nutritionisti care o recomanda in dietele pentru slabit), utilizata frecvent in majoritatea retetelor vedetelor de pretutindeni, nu influenteaza nivelul colesterolului (in sensul cresterii).
La noi la romani, este reteta traditionala curcanul de Craciun si curcanul de Paste, pregatit la cuptor si ciorba de potroace.
Cumparand curcanul intreg, de preferat proaspat, orice gospodina are de unde alege pentru toate retetele pe care doreste sa le faca, in timp, transand pasarea si facand pachete pentru ciorbe si supe (spinarea, tartita, gatul, varfurile aripilor, maruntaiele), pentru mancarici (aripile), pentru fripturi (pieptul si pulpele).
Pieptul de la friptura de curcan pregatit la cuptor este o delicatesa, pe masa oricarui gurmand adevarat, putand fi servit rece sau cald, cu sau fara garnitura (de preferat piure de cartofi, stropit cu sosul de la friptura).
Daca curcanul este mare, pieptul de la pasare este cam fad, motiv pentru care, personal, prefer sa il pregatesc sub forma de rulada, folosind diverse umpluturi, care sa fragezeasca carnea din interior, pastrand-o mustoasa si presarand-o la exterior cu diverse condimente si unsori care sa o faca rumena si crocanta.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de curcan, paste fainoase, masline, ciuperci, cascaval afumat, costita afumata/ prosciuto, verdeata (patrunjel, marar, busuioc), ceapa verde si uscata, usturoi, unt proaspat, ulei de masline, suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.
Pieptul de curcan se fasoneaza cu un cutit bine ascutit, fara a strapunge carnea, se infasoara intr-o folie din plastic alimentar si se bate „cu mila” pentru a nu se distruge fibra carnii, pana capata o forma plata, la o grosime de 1-2 cm. Pentru aceasta operatie, „forta” bucatarului nu este o optiune, pentru obtinerea unui preparat deosebit. 😀

Pe carnea „batuta” se presara sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se adauga cateva masline fara samburi, taiate in rondele sau in sferturi.

Se presara din belsug, cascaval afumat/ branza telemea de oaie dat(a) pe razatoarea mare.

Carnea de curcan se ruleaza pana capata forma unei tevi mai groase. Se inchid cu grija capetele ruladei, pentru a nu curge cascavalul topit in timpul coacerii. 😛

Rulada se inveleste in felii subtiri de prosciuto sau costita afumata, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Rulada se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu putin amestec caldut de ulei de masline si unt proaspat.

Vasul termorezistent se acopera cu hartie de copt, muiata in apa rece si stoarsa, pentru o coacere constanta a carnii, in aburul fierbinte al vaporilor de apa si ulei.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 15-20 de minute, timp in care se creaza o crusta la suprafata ruladei, care va retine tot mustul carnii sub „protectia” feliilor de costita afumata. Se reduce focul la potrivit si se continua coacerea ruladei pentru 1-1,5 ore. In ultimele 10 minute, se scoate foaia de copt, pentru ca rulada sa se rumeneasca.
In timpul coacerii ruladei, nu pleci la televizor. 😛 Se pregatesc ingredientele pentru garnitura de ciuperci si paste fainoase (pene, sfredele, nasturasi, etc.).
Ceapa uscata si ceapa verde se taie rondele, usturoiul se taie felii subtiri, verdeata (patrunjel marar, busuioc) se toaca marunt.

Ciupercile se taie felii si se calesc intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, pentru un gust mai intens. Se presara putin cimbru uscat sau se pune o crenguta de cimbru verde.

Se adauga cativa stropi de vin alb sec si se lasa sa se degaje alcoolul, ramanand in ciuperci gustul si parfumul de strugure.
Ceapa, usturoiul si verdeata se adauga peste ciupercile calite. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru omogenizarea preparatului. Calirea dureaza pana se moaie ceapa.

Pastele fainoase se fierb in apa clocotinda, in care s-a pus o lingurita de sare grunjoasa, atata timp cat scrie pe pachet. Pentru paste cumparate la Kg trebuie sa se incerce din cand in cand daca pastele sunt fierte.
De retinut ! Oricum, pastele nu se fierb mai mult de 7-8 minute, altfel se vor terciui si mesenii vor stramba din nas, iar gospodina va fi nefericita. 😕

Pastele fierte se scurg de apa (nu complet), fara a le trece prin jet de apa rece.
Palariile de ciuperci albe se taie in 2 sau in 4 si se pun intr-o tava de inox. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se adauga ulei de masline, putin unt proaspat (cat sa dea luciu ciupercilor coapte) si masline intregi, fara samburi. Se amesteca bine toate ingredientele.

Tava de inox se pune in cuptorul aragazului, langa tava cu rulada. Tava cu ciuperci se tine in cuptor timp de 15-20 de minute, pana ciupercile devin moi si sticlesc. Se scoate tava din cuptor, se intorc/ se amesteca ciupercile si se picura vin alb, sec sau coniac. Se reintroduce tava in cuptor pentru 3-4 minute.
Pazea ! Nu tineti nasul aproape, sa nu va invaluie „fumurile” alcoolului. 😀

Peste ciupercile calite impreuna cu ceapa si usturoi se pun cateva linguri de suc de rosii cum face sotia mea. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru omogenizare.

Pastele fainoase fierte, nescurse complet, se adauga in tigaie, peste ciuperci si sucul de rosii. Se amesteca usor, folosind un cleste de bucatarie, pentru ca lichidul sa fie inglobat de catre paste. Se presara verdeata.

Niste mici secrete culinare ! Apa ramasa in pastele nescurse complet, va ajuta procesului de „sugere” a lichidului de catre paste. Adaugand o lingurita de unt proaspat, la sfarsit si continuand amestecarea cu clestele de bucatarie, pastele se vor inveseli, devenind stralucitoare. 😛
Ne-am luat cu vorba. Rulada trebuie sa fie gata.

Se scoate tava din cuptor si se acopera rulada pentru 15-20 de minute, lasand-o sa se odihneasca, pentru ca sa redevina carnea mustoasa. Grasimea va reintra in carne, rulada se va raci suficient pentru a putea fi taiata cu un cutit bine ascutit.

Minunatul sos al ciupercilor poate fi stropit cu cateva picaturi din zeama de lamaie, care va accentua savoarea unui preparat deosebit.

Garnitura de paste fainoase nu va fi refuzata de niciun gurmand adevarat.
Pentru a neutraliza grasimea de porc, o salata verde cu castraveti, ridichii de luna, ceapa verde (toate se gasesc acum prin piata), ulei de masline si otet balsamic/ zeama de lamaie va fi bine venita si primita cu ochii sticlind de catre meseni. 😛

Pentru un festin desavarsit, nu poate lipsi un pahar de vin alb sau rosu.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Auzeam ca pieptul de curcan este fad, inclinam sa cred ca este asa, motiv pentru care nu prea ma inghesuiam sa il pregatesc decat sub forma de rulada cu diverse umpluturi. Am aflat intre timp secretul macerarii carnii de curcan. Atat pentru astazi, nu de altceva, dar ce secrete sa mai dezvalui cu alta ocazie ?! 😛