Rulada din spata de porc, carne tocata de vitel si carnati afumati

Rulada este o combinatie delicioasa de gusturi. Are multiple arome care se poate obtine „aranjand” mai multe feluri de carne, combinand mirodeniile, adaugand verdeata, ciuperci, ou fiert si alte ingrediente. Nu este obligatoriu sa le folosesti pe toate. Nu este neaparat nevoie sa folosesti carne tocata de vitel sau ca baza a ruladei, carne de porc. Tot secretul consta in utilizarea unor combinatii cat mai neortodoxe, plecand de la ingredientele pe care le ai la indemana. Se poate folosi carne tocata, de pasare, spata de vitel si carnati proaspeti. Carnatii pot fi inlocuiti cu carne afumata. Umplutura la rulada poate fi doar din legume, ou, ciuperci si verdeata.

Am cumparat o bucata de spata de porc cam de vreo 1,5 Kg. Aveam prin congelator niste carne de vitel, tocata, cam 0,5 Kg. Am scos din borcanul cu untura, carnati afumati facuti asta iarna. Am gasit cateva ciuperci la marginea padurii. 

Se taie spata de porc, cu grija, pentru a forma o bucata cat mai intinsa. Se bate carnea, cu ciocanul de lemn, pentru carne.

De tinut minte ! Nu te mania pe saraca bucata de carne. Nu lovi cu putere si manie proletara, nu de altceva dar iese mustul din carne si se iroseste degeaba, pe tocator.    😀

Daca ai carnea tocata, inghetata, nu o lasi sa se dezghete, doar o pui 10 minute in apa calduta.

Toci niste ceapa verde si ceapa uscata. Tai 2-3 ciuperci feliute. Calesti in untura de porc, ceapa si carnea tocata, impreuna. Pui sare si piper, proaspat macinate. Lasi sa se raceasca.

Calesti separat ciupercile in ulei de floarea soarelui cu putin unt. Pui peste ciuperci patrunjel verde, tocat marunt. Lasi sa se raceasca.

Amesteci carnea tocata cu ciupercile si cu un ou proaspat, de gaina.

Intinzi halca de carne de porc pe un platou. Pui carnea tocata peste jumatate din carnea de porc. Asezi peste carnea tocata, bucati intregi de carnati afumati. Poti sa pui si oua fierte tari, intregi sau jumatati.

Rulezi carnea de porc, cu umplutura inauntru. Aranjezi marginile bucatii de carne de porc, ca sa nu iasa umplutura afara. Legi guguloiul de carne cu ata alimentara.

Nu ai ata alimentara ? Nicio paguba. Gasesti sigur prin bucatarie un siret, o sfoara de canepa, impletesti din mai multe fire din ata de cusut. Te descurci, ca doar de aia este romanul considerat inventiv, de unii. In ultima vreme i-a mai trecut cheful romanului simplu. Prea multe spaime vin gramada dinspre guvernanti. Nu-i bai, ne-om descurca si de data asta.    🙁

Asezi rulada intr-un vas de ceramica, termorezistent. Ungi rulada pe toate fetele cu untura de porc sau ulei de floarea soarelui. Pui piper, sare, cimbru, dupa gust.

Pui rulada in cuptorul incins, la foc mare pentru 15 minute, pe fiecare parte, pana se rumeneste usor si capata o pojghita, care retine sucul carnii, in interior, ca sa iasa rulada mustoasa.

Pui o ceasca de vin rosu amestecat cu o lingura de tuica de pruna si ceva apa rece, peste friptura.

Nu-i de gluma ! Inainte sa torni vinul peste friptura, se scoate tava din cuptor, folosind manusi de bucatarie. Doar daca nu vrei sa te arzi sau sa-ti sara lichid fierbinte pe maini.   🙂  

Lichidul se toarna usor, putin cate putin, peste friptura si se admira cum sfaraie carnea fierbinte, sub jetul rece de lichid.

Se reintroduce tava in cuptor, se potriveste focul mic spre mijlociu. Carnea sta in cuptor cam 3 ore. Se intoarce din cand in cand ca sa se rumeneasca omogen.

Secret ! Daca se doreste sa se faca rulada mai repede, se acopera cu o foaie de staniol si se potriveste focul la marime mijlocie. Dupa 2 ore, se ia staniolul si se mai lasa carnea in cuptor, sa se rumeneasca.

Rulada este gata cand varful cutitului ajunge pana la mijlocul guguloiului de carne. Se taie sforile cu care a fost legata rulada.

Secret bine pastrat ! Sosul ramas in tava, se strecoara prin sita si se pune peste rulada fierbinte, cand se serveste la masa. 

Rulada cu carne de porc se serveste fierbinte, cu piure de cartofi, in care s-a amestecat patrunjel verde tocat marunt si cateva frunze verzi de rozmarin taiate fin.

Pentru un gust deosebit ! Piure-ul se face din cartofi albi, fierti in apa cu sare si omogenizati cu furculita sau cu batatorul de cartofi, nu cu mixer-ul. Cand se freaca piure-ul, se adauga un bot de unt cumparat de la ciobani si putin lapte sau o lingura de smantana. Piure-ul se freaca pana devine o pasta omogena.

Peste piure se pune o lingura din sosul de carne.

Rulada se serveste impreuna cu muraturi in otet sau cu salata verde. Nu poate lipsi un pahar de vin rosu. Cui ii place poate servi si mujdei de ustoroi verde, frecat cu iaurt si verdeata, tocata fin (patrunjel si marar).

Nu uita ! Dimineata, inainte sa pleci la serviciu, taie o felie de rulada si pune-o intre 2 felii de paine. Unge carnea cu mustar si pune pachetul in geanta, langa laptop. O sa-ti prinda bine, pe la 12.    😀

Pofta buna, frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Voi romani, nu mai fiti tristi si ingandurati. Trece si napasta asta. Marinarul nu e vesnic. Am avut noi vremuri si mai grele. Ei au disparut in neant, noi am ramas, este adevarat, ca sa boscorodim in continuare. Ce sa-i faci ? Asa se intampla cand pui degetul pe cine nu trebuie. Mai trist este, ca nu ne invatam minte, niciodata.    🙁

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*