Ardeii copti, indiferent ca sunt rosii, galbeni sau verzi, indiferent ca sunt din soiul ardei gras, ardei capia sau gogosar, sunt legume din care se pot prepara cele mai gustoase, aromate si aspectoase salate.
Cand cumperi, trebuie sa te orientezi spre legume proaspete, viguroase, fara pete si pe masura norocului personal, crescute fara prea multe ingrasaminte fabricate industrial. Sa nu cumperi legume ude. Aceste legume sunt udate de catre comercianti pentru a le pastra vii (cred ei), dar se ofilesc si se strica repede, chiar dupa 1-2 zile de la cumparare.
Salata de ardei copti si ceapa.
Ardeii spalati si lasati sa se scurga, se coc pe gratarul pus pe focul aragazului. Am aratat gratarul in reteta anterioara. Se pot coace si pe o tabla neagra, pusa pe ochiul aragazului sau pe un gratar cu carbuni incinsi, chiar direct pe flacara aragazului (daca sunt ardei mari si indraznesti sa te expui „maniei” consoartei 😕 ).
Focul mare duce la coacerea rapida a ardeilor, dar trebuie sa fii vigilent, sa nu se arda legumele sau cuva gratarului, ramas fara apa.
Ardeii deja copti, se iau de pe gratar si se pun intr-un castron. Se adauga sare grunjoasa peste ardei si se acopera cu o carpa umeda, pentru 10 minute. Se curata de pielite, cotoare si seminte, cat sunt calzi. Se rup in bucati sau se taie in fasii subtiri de 1-2 cm grosime.
Daca doresti sa faci impresie poti lasa ardeii copti, curatati doar de pielite, dar cu codita, cotor si seminte, dar atunci consumul lor va fi ingreunat de utilizarea furculitei si a cutitului, mai ales daca esti la o masa festiva sau festivista. 😮
Peste ardeii copti se pune niste ceapa rosie si ceapa alba, taiata fasii subtiri, patrunjel si marar verde, taiat fin. Se prepara un dres din sare, piper, ulei de masline si otet de mere si miere. Se amesteca bine toate ingredientele. Adauga 2-3 frunze mari, intregi, de busuioc verde. Da bine la gust si la aspect, pentru cel care consuma. Place si ochiului bucatarului. 😀
Salata poate fi consumata ca atare sau drept garnitura la o friptura la gratar, din carne de porc sau din piept de pasare. Se poate presara branza de oaie sau branza de vaca, rasa pe razatoarea mare sau taiata cuburi. Merge si cu cascaval, mai tare, ras pe razatoarea fina.
Salata de ardei copti, conservati pentru iarna.
Ardeii copti se curata de pielite, cotoare si seminte. Se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita, cateva ore. Se aseaza intregi, in borcane, in straturi, impreuna cu cativa catei de usturoi si verdeata. Se toarna solutie fierbinte de otet din vin de 9 grade si apa (proportie 1:3), in care ai pus o lingurita de sare si o lingura rasa de zahar, la 1 Kg de solutie, piper boabe si frunze de dafin. Se inchide borcanul ermetic. Iarna, se desface borcanul, se scurge solutia de otet si se adauga peste ardei, ulei de masline, ceapa taiata si verdeata.
Salata de ardei copti, castraveti si usturoi.
Ardeii copti taiati fasii, ii amesteci cu castraveti, taiati felii subtiri, usturoi taiat feliute fine si marar verde taiat fin. Dresul se face din ulei de masline, otet de mere si miere, sare, piper.
Salata se serveste drept garnitura la o friptura inabusita, de porc sau de vita. Merge de minune un vin alb demisec sau dulceag.
Pofta buna frati gurmanzi ! Profitati de ultimele sclipiri ale soarelui si mancati gustos si sanatos. Nu uitati nici de zilele de iarna si puneti cate ceva prin camara. 😉
Excelenta reteta simai ales excelente precizarile!
Multumesc