A venit primavara, copacii inmuguresc, iarba se trezeste la viata, ciripitul pasarelelor se aude tot mai intens. Ieri, semnele primavarii evidente, le-am observat si in colonia de porumbei din jurul blocului, unde porumbeii masculi si-au inceput „dansul” si „ganguritul” in preajma fetelor de porumbel, la umbra unei magnolii violete, care incet-incet se deschide si va umple in 2-3 zile, tot pomul, de flori minunate.
Astazi este dezlegare la peste si m-am gandit sa mai adaug o reteta, de data aceasta din lin, peste din ce in ce mai rar prin balti, ocolit (pe nedrept) de catre gospodine deoarece solzii mici si densi sunt imposibil de curatat, dar apreciat de catre gurmeti pentru gustul sau deosebit, dulce.
Care sa fie secretul prepararii linului ? Cunoscatorii secretului prepararii acestui peste, sunt fericiti cand gasesc lin prin galantarele din pescarie. Linul, ca si bibanul de altfel, nu se curata de solzi, doar la interior si i se scot branhiile. Linul se preteaza foarte bine la preparare ca saramura. Candva, am scris o reteta de saramura de lin.
Aceasta reteta de saramura difera prin modul de preparare, este mai rapida si preferata mea, deoarece folosesc gratarul de tuci, direct pe flacara, care umple casa de fum, sar stropi pe aragaz, patandu-l si inebuneste vecinii cu mirosul de peste fript. Nu voi renunta la prepararea ei cu toate inconvenientele prezentate.

Ingrediente de trebuinta in reteta: lin intreg (la 0,4-0,5 Kg/ bucata), ardei capia/ ardei gras/ gogosar, rosii, usturoi, ardei iute, ceapa uscata si ceapa verde, verdeata (marar, patrunjel, leustean, busuioc), sare grunjoasa, ulei de masline, cimbru uscat, foi de dafin, boabe de piper, lamaie.
Nu-i lipsit de interes ! Se pot folosi si legume inghetate (rosii intregi, felii de ardei, gogosar) din cele puse la congelator, in toamna trecuta.

Pestele curatat la interior si de branhii, cu solzi cu tot, se spala bine, sub jet de apa rece (este un peste care isi face veacul prin balarii si mal, pe la fundul baltilor) si se lasa la scurs intr-o sita.
Gratarul de tuci se pune pe flacara mare a aragazului si se incinge bine. Se pune o mana de sare grunjoasa, pe gratarul de tuci.
Linul intreg, scurs si sters cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata si uscata, se aseaza pe gratarul bine incins.
Pestele se intoarce o singura data, folosind un cleste de bucatarie. Daca a fost bine sters si datorita solzilor necuratati, pestele nu se va prinde de gratar.

In timp ce se frige pestele, legumele se taie marunt si se pun intr-un vas termorezistent, prevazut cu capac. Ardeii se toaca felii lungi, ceapa si rosiile se toaca rondele, usturoiul si ardeiul iute se toaca felii subtiri, verdeata se toaca marunt.
Util de stiut ! Daca se folosesc legume inghetate, feliile de ardei se pun ca atare in vas. Rosiile se trec pe sub jet de apa calduta (fara a se decongela, doar cat sa poata fi taiate cu cutitul), se feliaza si se adauga in vasul termorezistent.
In vasul termorezistent se adauga boabe de piper, foi de dafin, cimbru uscat. Se rade pe razatoarea mica, putina coaja de lamaie care se adauga in vas.

Cum incercam pestele daca este fript si trebuie intors ? Cu varful unui cutit se face o incizie langa capul pestelui. Carnea pestelui trebuie sa aiba o culoare rozalie spre alb si sa nu curga lichid.

Pestele fript se pune peste legumele tocate.

Se fierb 1-2 litri de apa rece pana da in clocot. In apa fiarta nu se mai pune sare grunjoasa (a fost suficienta cea pusa pe gratarul de tuci), cu vasul luat de pe foc, se adauga ulei de masline si zeama de lamaie.

Se toarna apa fiarta pe pestele fript, cald, cat sa-l acopere complet.

Se acopera vasul termorezistent cu capacul si se lasa la macerat 1-2 ore. Din cand in cand, se intoarce pestele in saramura, pentru a se macera omogen.

Cu cat pestele se lasa mai mult timp la macerat, cu atat va fi mai gustos. Cand se intoarce pestele, se amesteca si legumele.

Se gusta saramura. Dupa caz, se mai adauga zeama de lamaie sau ulei de masline, ardei iute/ boia de ardei iute/ boia afumata de ardei iute.
Saramura este macerata, atunci cand pielea cu solzi cu tot, se desprinde usor de pe peste, ramanand carnea alba, cu miros imbietor.

Pestele se serveste cu mamaliga calda sau rece si cu garnitura de cartofi prajiti. Pe peste se pun legume din saramura si zeama, in care se va tavali mamaliga si/ sau cartofii prajiti. Gurmanzii profesionisti stiu de ce.
Pentru doritori, se mai aseaza la indemana, lamaie si/ sau ardei iute.

Nu poate lipsi un pahar de vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmananzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! La inceput de primavara, pentru voi toti, o floare.

De unde gasesc si eu un gratar minune din asta?
Excelenta saramura,dar sa stiti ca in RO linul este specie protejata,nu poate fi pescuit legal nicaieri.
Cand eram eu pescar, linul era protejat doar in perioada depunerii icrelor, undeva in perioada martie-iunie. In pescarii se gaseste lin proaspat primavara si pe la sfarsitul lui septembrie. Nu stiu daca este confiscat de la braconieri si pus in vanzare de agentia de pescuit sau este adus de peste mari si tari. Dupa pret (cca.8-9 lei/ Kg) pare a fi din tara.