Ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui

In anii trecuti, am scris pe acest blog mai multe retete de muraturi taranesti asortate, conservate in saramura, castraveti conservati in otet sau in saramura, ardei capia si gogosari conservati in otet, zacusca cu ciuperci, sfecla rosie coapta/ fiarta conservata in otet, ciuperci si bureti, conserve in otet sau in saramura, etc. Voi posta zilele urmatoare un „inventar”, cu conserve pentru iarna, facute in aceasta toamna, cu poze actuale.

Am facut si anul acesta conserve pentru iarna, dupa aceleasi retete, verificate si rasverificate de-alungul anilor, pentru ca sarbatorile sa ma gaseasca pregatit cu tot felul de muraturi, la alegere pentru meseni, dupa preferintele fiecaruia, alaturi de porcarele pentru iarna, pe care le voi prepara, inainte de Craciun.

Ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.
Ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.

Orice inceput presupune moderatie ! Reteta aceasta o fac pentru prima data (cantitati reduse), plecand de la propriul concept – daca vezi intr-un borcan ce contine si citesti eticheta, doar adaugand ingrediente dupa gustul si preferintele personale, nu se poate sa nu reusesti orice reteta.     😀    Pe raft, in market, am gasit ardei capia conservati un ulei, produs adus de la italieni si cu eticheta netradusa, dar cum limba se aseamana, am priceput ce esentialul, am vazut prin borcan condimentele si am apelat la propria experienta in ale conservelor.

Ingrediente  de trebuinta in reteta: ardei capia mari, bine copti (din cei cu „carnea” groasa, pentru a se coace repede si uniform), catei de usturoi, ulei de floarea soarelui, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru.

Marele secret al coacerii ardeilor ! Indiferent ca sunt ardei capia, ardei gras sau gogosari, pentru coacere se foloseste o tabla subtire, pusa pe ochiul cel mai mare al aragazului. Pe tabla incinsa se aseaza legumele. Anul acesta, sotia a descoperit, ca avem in dotare un gratar cu capac, iar gratarul propriu-zis este de fapt o tabla teflonata, care in timp a devenit tabla neagra, datorita utilizarii intense. Am gasit astfel tabla de care aveam nevoie, pe care intorcand-o cu fundul in sus, am evitat si murdarirea excesiva a aragazului.    😛

Coacerea ardeilor pe tabla neagra, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.
Coacerea ardeilor pe tabla neagra, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.

Ardeii se coc la foc iute, pe toate partile. Pentru intoarcerea ardeilor se foloseste un cleste de bucatarie.

Gaselnita personala, pentru a evita fermentarea in timpul depozitarii ! Pentru aceasta reteta, nu se foloseste apa, nu se foloseste sare, nu se foloseste otet.     😕

Ardeii copti, fierbinti, se aseaza intr-o tava uscata, calda, avand grija sa ii ferim de apa. Nu se acopera cu folie sau cu servete de bucatarie si nu se sareaza, tocmai pentru a evita formarea condensului.

Ardei capia copti, lasati sa se raceasca, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.
Ardei capia copti, lasati sa se raceasca, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.

Cand ardeii s-au racit putin, atat cat sa-i putem tine in mana, se curata de pielitele arse. Nu se aseaza sub jet de apa. Ardeii curatati de pielite, se aseaza intr-o sita, la scurs. Nu se sareaza.

Ardei capia copti, curatati de pielite, pusi la scurs intr-o sita, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.
Ardei capia copti, curatati de pielite, pusi la scurs intr-o sita, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.

Ardeii intregi se lasa la scurs cateva ore, apoi se scot cotoarele si semintele, incercand pe cat posibil sa nu se rupa ardeii si sa ramana cat mai intregi. Se pun in continuare, „in picioare” (cu partea mai lata in jos), la scurs, intr-o sita, pana a doua zi.

Ardei capia copti, curatati de cotoare si seminte, pusi la scurs intr-o sita, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.
Ardei capia copti, curatati de cotoare si seminte, pusi la scurs intr-o sita, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.

Ardeii copti, curatati de cotoare si de seminte, se aseaza, pe verticala, in borcane de 0,8-2,0 Kg. Ardeii nu se indeasa unii in altii, pentru a ramane suficient spatiu pentru ulei. Printre ardeii copti se pun boabe de piper, boabe de mustar, catei de usturoi, foi de dafin, cimbru uscat.

Ardei capia asezati in borcan, cu ulei si condimente, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.
Ardei capia asezati in borcan, cu ulei si condimente, pentru ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.

Se adauga ulei de floarea soarelui pana se umple borcanul, avand grija sa iasa aerul din borcan. Se „bate” borcanul cu palma, la fund, se „rasuseceste” borcanul, etc. dupa tactica gospodareasca a fiecaru(e)ia.    😀

Borcanul se inchide cu un capac etans si se intoarce cu fundul in sus, pentru cateva minute, pentru a desavarsi migrarea aerului spre suprafata borcanului, imediat sub capac.

Voi incerca pe viitor ! Nu vad de ce nu s-ar putea folosi ulei de masline, din cel din turte sau chiar extravirgin, in loc de ulei de floarea soarelui, mai ales daca nu voi tine borcanele in frigider, stiut fiind ca uleiul de masline, tinut la rece, in frigider, devine vascos. Merita incercat.     😕

Ce s-ar putea intampla in timpul depozitarii ? Datorita caldurii sau al inchiderii defectuoase a borcanului, uleiul ar putea rancezi, schimband gustul de ardei copt.     🙁

Borcanele se depoziteaza la rece. Facand prima data aceasta reteta, eu am pus un borcan de 2 Kg, in frigider. Cine are camara rece sau beci/ povarna, nu trebuie sa isi faca griji. Cum ne-o fi norocul.    P

Ardeii astfel conservati se folosesc pentru adevarate delicatese culinare, pentru aperitive calde, de exemplu ardei capia copti, pane’  

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu este rau daca trecand prin market, inainte de a baga mana in portofel si a scoate sume piperate de bani pentru un borcanel cu ardei copti, cu branza in ulei de masline, pentru diferite conserve de peste, etc., cititi eticheta, va uitati cu atentie in borcan, va puneti imaginatia la incercare si incercati in propria bucatarie, sa faceti acel produs. Rezultatele pot fi incredibile si nu veti fi mirati, doar fericiti, cand produsul dvs. va fi mult mai delicios decat cel luat din raft. De ce ? Folositi materie prima proaspata, condimente proaspete, ulei/ otet de calitate. Nu este nicio greseala, daca anterior va documentati si pe internet. Incercati si nu veti regreta.

7 Comments

  1. Iti multumesc pentru reteta. E perfecta pentru mine care tin un regim hiposodat. Cat timp au rezistat ardeii netinuti in frigider? Toate cele bune!

    • Nu au rezistat prea mult timp pentru ca i-am consumat in 3-4 luni.
      Sunt cateva sfaturi de care trebuie tinut cont:
      -se curata, fara apa,
      -se curata bine de seminte, deoarece acestea se umfla/ incoltesc si grabesc fermentatia,
      -se lasa la scurs intr-o sita, dupa curatare, de seara pana dimineata, la rece pentru a nu se acri,
      -in borcan se lasa spatiu suficient pentru ca ardeii sa stea in ulei,
      -cea sigura pastrare este in frigider, unde este temperatura constanta.
      La fel de bine se pot pastra capia copti, scursi bine si curatati de toate semintele, pusi unii peste altii, fara a se inghesui, in pungi din plastic alimentar (inchise prin sistem de autolipire), in congelator.

  2. Dupa ce ardeii sunt in borcane si inchisi etans trebuie sterilizati timp 45 min, in apa, si lasati sa se raceasca treptat, caci altfel nu tin nici doua saptamani, lucru valabil pt toate conservele de iarna….

  3. Uleiul se pune direct din sticla, la temperatura camerei?Sau trebuie incalzit?

  4. Uleiul se pune din sticla tinuta la temperatura camerei.
    Sunt inca in faza de experiment, dupa cum am scris deja in textul initial, motiv pentru care incerc mai multe „metode” pentru a pastra ardeii copti cat mai mult timp. Pana acum au rezistat 1-2 luni tinuti in frigider, fara sa fermenteze.
    Ar putea fi o idee interesanta sa pun uleiul incins peste ardeii copti, asezati in borcan, sa capsez borcanele si apoi sa le tin in paturi pana ce borcanele se racesc lent.
    Pentru eficacitate, o sterilizare in cuptorul aragazului timp de 30 de minute, la foc foarte mic nu strica, in special daca locuim la bloc si nu mai este loc in frigider, la rece.

  5. Intrebare:Daca nu coc ardei pe tabla si in coc in ulei…este vre-o problema?!?
    Am mancat in Serbia si mi-au placut foarte mult…Acolo mi-au spus ca zeama ce se scurge din ardei,dupa coacere se pune in borcan(acolo fiind toata dulceata lor)…apoi se completeaza cu otet(ca la gogosari)…Ati facut asa ceva?!?Multumesc…

    • Este o alta reteta pe care nu am experimentat-o.
      De fapt fierbeti ardeii in baie de ulei, nu ii coaceti, iar zeama scursa ramane in ulei, pe care presupun ca il puneti in borcan peste ardeii fierti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.