Bureti iuti, laptosi, in otet

In anii secetosi, caniculari in lunile iunie-septembrie (asa cum a fost anul acesta), conservele pe care le fac pentru iarna, din bureti si ciuperci albe, sunt putine.

Ghebele pentru zacusca nu s-au facut anul acesta. Sezonul lor era in august. Mai am o speranta, la buretii de fag, care trebuie sa apara, zilele acestea, daca dau ceva ploi si mai este si putina caldura. Si buretii de fag (mici cat unghia),  folositi in zacusca, dau o calitate deosebita preparatului.

Cum nu a plouat pana acuma, nici in septembrie, decat asa, de farafastac (stropeli de maxim 10 minute), este pericol sa nu apara nici nanele si nici ciupercile de plop/ nuc. Ciupercile de plop/ nuc sunt ultima optiune pentru zacusca din anul acesta. O sa fac sigur zacusca si anul acesta, pe la sfarsitul lui octombrie, mai am niste ciuperci albe, oparite, puse bine in congelator, inca de prin luna mai.

Vorba lui soacra mea (pe unde o fi ea, acuma, numai El stie) ! Cine pastreaza, are si se bucura la momentul potrivit. Apropo de ciupercile albe, din congelator.

Pe la sfarsitul lui august am avut surpriza placuta, sa gasesc la o batrana, intr-un colt de piata, niste bureti iuti, laptosi. Am ales bureti mai mici si am cumparat 3 Kg, din care am facut conserve pentru iarna. Sezonul buretilor iuti, laptosi este pe la sfarsitul lui iulie – inceputul lui august.

De ce le zice iuti, este clar. De ce le zice laptosi ? Cand ii culegi, buretii laptosi isi lasa la taietura, un suc laptos, care este lipicios.

De retinut, chiar daca nu sfatuiesc pe nimeni sa culeaga ciuperci si bureti, daca nu le cunosc ! Cumparatul ciupercilor de la oameni pe care nu-i cunosti, poate fi de asemenea, riscant. Ciupercile albe, otravitoare, care pot fi confundate cu buretii laptosi, de catre neaveniti, nu isi lasa suc laptos, miros urat si au palaria semirotunda, usor lucioasa.

Buretii iuti, laptosi au palaria mata, ondulata, adancita la mijloc, au un iz de iute si ce este cel mai important, isi lasa sucul laptos, la culegere, din padure. 

Buretii iuti se curata de iarba uscata si se spala bine, sub jet de apa rece. Daca sunt mai mari si nu se doreste ca sa iasa preparatul prea iute, se curata lamelele albe, de pe interiorul palariei buretilor. Dupa curatarea lamelelor, se spala bine cu apa rece, fiecare dintre bureti, in parte, pentru indepartarea nisipului si a resturilor de lamele, curatate.

Buretii se lasa la scurs intr-o sita.

Se pune apa rece cu sare grunjoasa, la fiert, intr-o cratita mai mare. Buretii iuti se fierb 30-40 de minute, de cand da apa in clocot.

Buretii fierti se lasa la scurs intr-o sita. Cand sunt reci, buretii mai mari se taie feliute subtiri, de cca. 1 cm grosime. Buretii taiati sau intregi (cei mai mici) se aseaza in borcane de 0,8 Kg, cu capac etans. Printre bureti se pun catei de usturoi si fire de marar verde, boabe de piper si foi de dafin.

Se face un amestec de apa rece si otet din vin de 9 grade, in proportie de 3:1 (3 parti apa rece la o parte de otet). Se pune o lingurita cu varf, de sare grunjoasa, la litrul de amestec. Se fierbe amestecul si se toarna fierbinte peste buretii asezati in borcan.

Atentie ! Inainte de a turna otetul fierbinte, se pune un varf de cutit, sub borcan, pentru a nu se sparge borcanul rece la contactul cu lichidul fierbinte.

Borcanele se capacesc imediat si se intorc cu fundul in sus, pentru a se elimina golurile de aer si a se etansa capacul.

Borcanele cu bureti iuti, laptosi se pastreaza la rece, in balcon sau in camara.

Iarna, cand se consuma buretii conservati, se desface capacul borcanului si se scurge lichidul. Peste bureti se pune ulei de masline si usturoi verde sau uscat, tocat marunt. Se presara patrunjel verde, tocat marunt.

Minunatie ! Usturoiul murat are un gust bestial (daca se poate folosi cuvantul bestial, pentru a aprecia un gust, al unui preparat culinar). Nici buretii nu se lasa mai prejos, cand vine vorba de gust.

Salata de bureti iuti, laptosi, este delicatesa care sfinteste „pomana porcului”. Cum nu prea mai taiem porc, in gospodaria proprie, salata de bureti iuti, laptosi, merge de minune cu fleica de porc, preparata la tigaie sau la gratar. Daca nu „uitati” de un pahar de vin rosu sau negru, sec, o sa fiti convinsi ca l-ati apucat pe Domnul de picior, cand veti servi salata de bureti iuti, laptosi, drept garnitura la o friptura de porc, ceva mai „barosana”, fierbinte.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu am sfatuit pe nimeni si nici nu voi incerca acuma sa sfatuiesc pe cineva, sa culeaga ciuperci, din padure. Desi sunt doar cateva soiuri de ciuperci otravitoare (vreo 4-5) si inca pe atatea, alte soiuri, din ciuperci care dau dureri abdominale, daca se consuma si nu au fost fierte/ coapte bine sau erau prea „batrane” cand au fost culese, ciupercile sunt deosebit de periculoase pentru necunoscatori.

Trebuie sa spun, totusi – gustul ciupercilor de camp/ padure, preparate imediat ce au fost culese, nici nu se compara cu cel al ciupercilor de cultura, cumparate din market.     🙁

9 Comments

  1. Aveam deja o pofta de laptosi, as pleca acum sa-i culeg. Numai ca aici nu cresc.
    Ciao.

  2. andreea marin

    super

  3. Bai fraierilor veniti cu mine ca ,gasiti

  4. Super reteta !

  5. Multumesc pentru retetele cu bureti laptosi,eu locuiesc in zona Calimanesti si anul acesta s-au facut foarte multi bureti si am pus deja 10 borcane dupa reteta dumneavoastra.

  6. Ivan Gabriel

    Am inteles ca s-au facut buretii laptosi .S-au vindut in piata in Pitesti.Azi este 20-06-2016 si as vrea sa ma duc pina la padure sa vad daca au iesit,dar o sa fac si citeva filme si le pun pe canalul meu video de pe YouTube. De obicei fac filme de pescuit,cam 2147 am acum ,dar imi plac foarte mult si ciupercile si buretii.Soacra-mea de abia asteapta.

    • Gigi Popa

      Daca o sa pregatiti reteta mea de bureti, cu siguranta soacra dvs. va fi mult mai fericita.
      Atentie mare la ce ciuperci/ bureti culegeti ! Daca nu le cunoasteti, riscati mult.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.