Pulpa si cotlet de miel, la cuptor

Desi prefer iedul, anul acesta am cumparat miel, pentru Paste. Nu am gasit un ied mare, la 10-12 Kg, asa cum doream.

Anii trecuti am scris mai multe retete, cu carne de miel sau carne de ied. Este o carne deosebit de frageda, usor de preparat, ca reteta si in plus, care se pregateste destul de rapid. Se obtin preparate delicioase, la cuptor sau la gratar, care nu au nici cel mai usor iz de oaie, respectiv de capra (un motiv fals, pentru cei care nu agreaza carnea de miel sau carnea de ied).

Nici ciorba de miel/ ied nu este un preparat pe care sa-l ignore adevaratii gurmanzi.     😛

Anul acesta am pus la cuptor o pulpa de miel, cu coasta cu tot si o bucata zdravana de cotlet, pentru a prepara ceva traditional.

Am obtinut o friptura frageda, aratoasa, cu un miros imbietor, care face sa-ti freamate narile. Mare pacat ca pot sa arat doar poza si nu pot raspandi mirosul si prezenta gustul. Cu siguranta, as coopta niste gurmanzi, inca amatori, in randul adevaratilor profesionisti.     🙁

Pulpa si cotletul se spala bine, cu apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si se sterge cu o carpa curata sau se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Carnea nu se curata de sau (grasimea naturala, a animalului) decat daca este in exces. Tocmai ati aflat unul dintre secretele prepararii carnii de miel.

Daca se curata carnea de grasime/ sau, va fi nevoie sa fie unsa cu ulei sau cu untura de porc.

Carnea asezata intr-o tava de inox, cu fundul gros, se sareaza si se pipereaza, dupa gust. Pe carne se adauga si niste cimbru uscat si se “framanta” bine, pentru a acoperi, carnea, cat mai omogen, cu condimente.

In tava se mai pun 2 fire de usturoi verde si 2 fire de ceapa verde, o crenguta de cimbru uscat, 2 foi de dafin, verzi si cateva boabe de piper negru.

Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului si se tine la foc mare, cca. 10 minute, pe fiecare parte, pana se rumeneste carnea si se formeaza o crusta la suprafata carnii, care retine mustul acesteia la interior. In acest timp, o buna parte, din grasimea carnii se va topi si carnea va sta acuma in lichid. Se va auzi cum sfaraie, carnea, care incepe sa se prajeasca.

A nu se neglija ! Cand se intoarce carnea, se scoate tava din cuptor, folosind manusi de bucatarie sau niste carpe mai groase. Evitati sa intepati carnea, pentru a nu iesi “mustul” din ea. Folositi o lopatica si o lingura sau 2 lopatele, rotind carnea cu grija, ca si cum ai infasa o papusa.      😛

Carnea se stropeste cu niste vin alb, sec. Se acopera tava, cu o folie din staniol si se reintroduce in cuptorul incins, la foc domol, pentru cca. 1 ora.

Tava se scoate din cuptor, se ia foaia de staniol, de deasupra. In sosul format, se adauga cartofi, curatati de coaja, taiati in 4.

Se reintroduce tava la cuptor, pentru cca. 20 de minute, la foc potrivit, pana se moaie cartofii. Cand carnea este rumenita suficient si cartofii sunt moi, se scoate tava din cuptor si se acopera cu folia de staniol, lasand carnea sa se “odihneasca” pentru 10 minute, timp in care va redeveni mustoasa.

Carnea de miel patrunsa prea tare isi pierde din gust si fragezime, poate deveni atoasa. Ar fi un mare pacat.     🙁

Niste secrete ! Friptura de miel/ ied se serveste fierbinte, in farfurii incalzite, pentru a nu se intari grasimea carnii pe portelanul rece si a face pe cei mai sensibili, la privit, sa renunte la a incerca sa guste un preparat deosebit.

Indiferent de garnitura (cartofi la cuptor sau cartofi piure, pilaf de orez, varza calita), obligatoriu, friptura se va servi cu o salata verde, de sezon (cu leurda si ou fiert prin ea, ca doar a fost Pastele) sau cu o salata de varza noua, cu castraveti si marar.

Si la salate, bucatarii au secretele lor ! Salata verde se pregateste din timp, dar nu se pune sare, piper, ulei si otet decat inainte de a se servi, la masa. Pentru salata de varza noua, se toaca varza marunt, fideluta si se freaca cu sare grunjoasa, apoi se stoarce de apa in exces. Se pune piper, ulei si otet doar inainte de a se servi salata, la masa.

Un pahar de vin alb sau vin rosu, demisec, nu poate lipsi, de la un astfel de festin copios.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Voi gurmanzi adevarati, incercati retete cu carne de miel sau carne de ied ! Nu veti regreta. Evitati influentele amicilor, binevoitori, care se “zburlesc”, numai camd aud de preparate din carne de miel sau carne de ied. Intrebati-i daca au mancat vreodata ? Stiti ce raspuns veti primi ? Nu, nu imi place, nu vreau sa mananc asa ceva. Sarmanii de ei, personal ii plang, se pedepsesc singuri. Dar, gusturile fiecaruia, nu se discuta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*