Anul trecut, pe la inceputul verii, combina frigorifica (nu chiar de ultima generatie, avand vreo 10 ani vechime) aflata in dotarea familie si-a dat “obstescul sfarsit”, intr-o noapte de vineri spre sambata. Sotia era plecata intr-o excursie si eu acasa, “singur cuc”. Nici nu se punea problema sa merg pe la reprezentanta Arctic (sunt fan declarat al electrocasnicelor autohtone si nu m-am inselat inca) din oras, sa ma rog de cineva de pe acolo (iti trebuie mare noroc sa gasesti pe cineva chiar in zilele lucratoare) sa vina acasa (contracost, bineinteles) sa repare mastodontul. Cum congelatorul era destul de bine populat cu carne, nu mi-am permis luxul sa pierd timpul si am purces de urgenta la magazinul de la parterul blocului, unde sef este o cunostinta mai veche si am cumparat (pe caiet, ca nu aveam bani suficienti pe card, urmand ca luni sa aduc toti banii in mana, scotand de la banca) si am cumparat ce era expus, de ultima generatie – o combina frigorifica Artic No Frost (nu face gheata pe pungile cu alimente, nu trebuie dezghetata combina si scursa apa, doar curatata – stearsa cu carpa umeda, la interior de 1-2 ori/ an). Am adus noua “scula” achizitionata, de urgenta, acasa, cu carutul din dotarea magazinului, ajutat de oamenii magazinului, care au cules si “decedatul” frigider.
Am facut bine sau nu ?! Sunt multumit de noua achizitie, combina este silentioasa, nu face gheata, nu curge apa pe peretii interiori ai frigiderului, nu prinde miros la interior, are program de functionare eco, dar si congelare rapida si nu consuma decat foarte putin, fiind clasa A+. Desi este mai mare harabaia, spatiul din congelator este mai redus (congelatorul propriu-zis plus 2 sertare, nu plus 3 sertare ca la vechea combina), avand insa in plus, un spatiu apreciabil ca marime, sub frigider, spatiu acoperit cu capac unde temperatura este in jur de zero grade C, fata de frigider unde temperatura este de 4 grade C.
Gata cu datele tehnice ! Era utila polologhia de mai sus pentru a putea explica cum am ajuns la actuala reteta de conserve pentru iarna. Spre toamna cand ne-am propus sa populam congelatorul cu rosii si ardei, legumele puse in pungi din plastic alimentar – de urmarit ce mai pun bine pentru iarna – am constatat ca spatiul nu mai este acelasi si nu mai incap destule pungi cu rosii/ ardei taiati/ conopida/ fasole, etc. Trebuia gasita o solutie pentru ca iarna sa avem destule legume pentru ciorbe, sosuri, mancarici, etc. Aducandu-ne aminte de vremurile cand eram multi la masa si faceam multe borcane cu legume amestecate (rosii, ardei, capia, radacinoase, verdeata – cu sare grunjoasa, calite cu putin ulei de floarea soarelui sau doar amestecate cu mai multa sare grunjoasa) pentru iarna (reteta la care in ultimii ani am renuntat, preparatul obtinut iesind destul de sarat), sotia a avut o inspiratie si a zis sa incercam (plecand de la o reteta deja incercata, in care preparatul se facea doar in sucul lasat de legume – mancare de vinete in stil mediteranian) sa calim impreuna legumele taiate mare (rosii cu ardei/ gogosari/ ardei capia) cu un praf de sare grunjoasa, fara ulei deloc (sa nu rancezeasca) si sa le dam in 2-3 clocote, atat cat sa se moaie rosiile si sa-si lase sucul. Sa capsam borcanele umplute cu amestecul fierbinte si sa tinem borcanele in paturi, cateva zile, sa se raceasca incet.
Ce a iesit a depasit toate asteptarile ?! Nu aveam mare speranta in aceasta reteta, motiv pentru care nu am facut decat vreo 6 borcane de 0,4 Kg. Cand am deschis primul borcan (pe la mijlocul lui octombrie, mai mult din curiozitate), este greu de explicat parfumul deosebit, de proaspat, al amestecului de legume, parca atunci le-am fi cules din gradina, le-am fi taiat si calit in suc propriu. Am dat ghes in piata (era pe atunci langa bloc) si am cumparat ultimele legume mai acatari, completand provizia de conserve din balcon. Toata iarna si pana au aparut legumele proaspete, romanesti, prin iulie, am folosit legumele conservate de noi. Capacele borcanelor au stat vidate/ supte (niciun borcan/ sticla nu au facut floare, desi le-am depozitat in balcon), legumele si-au pastrat gustul initial. Anul acesta am facut iarasi reteta si bineinteles pozele de rigoare.
Ingrediente de trebuinta in reteta: rosii/ rosii galbene (mari, bine coapte), ardei gras (rosu, galben, verde), ardei capia, gogosari, sare grunjoasa (romaneasca, nu chinezeasca).
Toate legumele trebuie sa fie tari, cat mai proaspete si sanatoase (fara pete), bine coapte.
Legumele se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Se pot sterge cu hartie absorbanta sau cu o carpa uscata, curata.
Legumele se taie in bucati mari. Se pune un praf de sare grunjoasa deasupra legumelor. Nu se amesteca.
Optiunile gospodinei ! Legumele se pot amesteca pe culori – rosii si ardei gras rosu/ ardei capia/ gogosari, rosii galbene si ardei gras galben/ gogosari galbeni. Se pot amesteca doar rosii cu ardei gras sau doar cu ardei capia sau doar cu gogsari. Fiecare gospodina alege amestecul in functie de ce legume obisnuieste sa puna in ciorbe, supe, mancarici, tocane, etc.
Legumele taiate mare se pun in vasul de fiert, strat de ardei gras/ ardei capia/ gogosari, de preferat cu rosiile deasupra si putina sare grunjoasa presarata deasupra rosiilor, fara a se amesteca straturile cu lingura. Nu se lasa legumele taiate, cu sare grunjoasa deasupra sa-si lase sucul.
Secretul fierberii amestecului de legume ! Se deschide focul mare la aragaz si se lasa sa dea amestecul in clocot, fara a se amesteca cu lingura (astfel raman bucati de rosii mari si ardeii doar se moaie putin).
Cand amestecul de legume da in fiert, se amesteca cu lingura de lemn, doar atat cat sa se omogenizeze cat de cat legumele in amestec, dar fara a le faramita. Se da in 2-3 clocote (maxim 5 minute la fiert), nu mai mult. S-a format destul suc de rosii in care vor sta legumele taiate, calite.
Amestecul de legume, fierbinte, se pune in sticle cu gat ingust (de preferat) sau in borcane (bine spalate, impreuna cu capacele, cu apa calda si detergent, clatite sub jet de apa rece si uscate in cuptorul aragazului).
Este bine de stiut ! Vasele trebuie sa fie incalzite pentru a nu se sparge cand se pune amestecul de legume. Pentru siguranta, sub ambalajul care urmeaza a se umple, se poate pune varful unui cutit. Marimea vaselor este bine sa tina cont de cantitatea folosita la o mancare. Dupa desfacerea ambalajului, daca ramane amestec, se poate pastra doar la rece, in frigider cu capacul bine inchis pentru a nu se acri.
Pentru manevrarea ambalajelor fierbinti se folosesc manusi de bucatarie.
Racirea preparatului garanteaza succesul ! Sticlele/ borcanele cu preparatul fierbinte se pun pe o tava in cutorul incins al aragazului, cu focul inchis la cuptor si se lasa acolo, sa se raceasca pana a 2-a zi.
Ambalajele pot fi puse in paturi, bine invelite si lasate sa se raceasca 2-3 zile. Veti auzi un clik scurt, strident, din timp in timp, atunci cand se sug/ videaza capacele
Sticlele/ borcanele cu amestec de rosii si ardei gras/ ardei capia/ gogosari se depoziteaza la rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fara a dori sa ma dau drept cel care le stie pe toate, cred ca preparatele pentru iarna facute in gospodaria proprie de catre fiecare gospodina, dupa retete deja verificate in anii precedenti, nu pot fi comparate nici calitativ, nici ca gust cu cele aflate la vanzare pe rafturi prin market-uri. Din pacate, incep sa am dubii si pentru preparatele pentru iarna puse in vanzare sub brandul – preparat in gospodarie taraneasca dupa reteta stramoseasca.
Conservant nu se pune deloc? Sincer ma bucur sa stiu ca chiar sta si fara conservant.
In retetele mele cu pregatiri pentru iarna nu veti gasi conservati de niciun fel, nici macar aspirina. Secretul este folosirea legumelor de calitate (cumparate numai de la precupete, din piata), numai sare grunjoasa romaneasca, doar otet din vin de 9 grade, ulei de floarea soarelui din anul respectiv, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, cimbru, hrean, frunze de telina, frunze de visin, boabe de porumb, usturoi romanesc, ceapa romaneasca.
Azi am facut si eu reteta asta! Sunt curioasa sa vad la iarna cand am sa desfac borcanele cum se prezinta si ce gust au! Ps Rosiile si ardeiul gras sunt din gradina proprie
Cu siguranta va iesi ceva minunat. Atentie la pastrare – loc racoros, ferit de soarele direct. Sa va uitati din cand in cand sa nu fiarba cumva continutul, numai daca nu sunt inchise etans borcanele.
Multumesc pentru sugestie, dle Gigi Popa! Le pun la un subsol unde temperatura nu este foarte scazuta dar este constanta! O sa va scriu cand desfac primul borcan