Pregatirea fructelor de mare am considerat-o de fiecare data cand am bucatarit asa ceva, ca fiind un experiment unic in bucataria mea, experiment pentru care ma inspir din ceea ce vad pe la unele emisiuni tv, citesc prin cartile de profil si ma straduiesc sa inovez cat mai mult. Cand reusesc ceva bun, entuziasmul meu capata contur, primesc un imbold pentru a indrazni sa continui si de cele mai multe ori chiar recidivez adaugand noi si noi idei. Suna bine, nu-i asa ? 8)
Cand eram copil, mama pregatea destul de rar (nu se gaseau atunci) raci, care erau adusi de catre comercianti o data cu pestele, de la Dunare, in niste camioane cu blocuri mari de gheata (pastrate prin ghetarii – pivnite adanci de 8-10 m, sapate in pamant, prevazute cu acoperis cu sindrila, unde gheata era depozitata iarna sub forma de blocuri mari si pastrata pana vara, acoperita cu paie).
Pregatirea racilor era simpla. Racii, de cele mai multe ori miscand erau “aruncati” in apa clocotinda (in care fusese pusa sare grunjoasa) si lasati sa fiarba pana se inroseau. Spargeam clestii racului cu ciocanul si consumam carnea si sucul aflate in clesti. Delicios ! 😛
In copilarie si multi ani dupa aceea nu auzisem de fructe de mare, nu stiam ce sunt acestea, iar de pregatit nici vorba nu putea fi. Ulterior, pe la sfarsitul anilor ’90 cand si la noi pe piata au aparut fructele de mare, la inceput destul de timid si ulterior avand cautare, s-au gasit mai peste tot (congelate in pungi), prin market-uri, curiozitatea mea culinara m-a facut sa incerc diverse retete. Nu am regretat. 😀
Chiar daca multi nu ma vor crede ! Fructele de mare se pregatesc destul de usor (?!), retetele sunt nenumarate, preparatele sunt savuroase daca ingredientele sunt corect pregatite, sunt deosebit de sanatoase pentru organism. 😕
Ingrediente de trebuinta in reteta: un pachet de calamari pane, congelati (pane-urile de calamar se comercializeaza si gata pregatite pentru a fi prajite), orez cu bob rotund, ceapa uscata, usturoi uscat, unt proaspata, cascaval afumat, smantana grasa, verdeata (marar si patrunjel), sare grunjoasa, piper boabe.
Pane-urile de calamari se lasa la temperatura camerei sa se decongeleze treptat. Decongelarea nu trebuie sa fie totala, doar atat cat sa se “dezmorteasca” gheata si calamarii sa nu mai fie tari.
Intr-o tigaie bine incinsa se pune putin ulei de masline si o lingura de unt proaspat. Se adauga cativa catei de usturoi si cateva fire de ardei iute. Usturoiul se scoate cand incepe sa se arameasca (prinde culoare) pentru a nu se modifica gustul preparatului spre amarui.
In lichidul incins, se adauga cu grija sa nu stropeasca, pane-urile de calamari.
Numai pentru cine vrea sa priceapa ! Invataceii in ale bucatariei sunt sfatuiti sa foloseasca o paleta cand pun in tigaie calamarii. Prevederea este mama intelepciunii si te fereste de necazuri (in acest caz de arsuri termice pe maini si chiar pe fata). 😛
Prajirea pane-urilor de calamari se face la foc iute, pe ambele fete, pana se rumenesc usor, dar nu mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte.
Mic secret ! La sfarsitul prajirii pane-urilor, se ia obligatoriu tigaia de pe foc (alfel imprudentul(a) risca sa se arda pe maini 🙁 ) si dupa 10-15 secunde pane-urile se stropesc in tigaie cu zeama de lamaie. Pane-urile prajite si stropite cu zeama de lamaie, impreuna cu sosul se pastreaza calde, intr-un vas acoperit cu capac.
Intr-o cratita emailata se calesc in ulei de masline, ciuperci feliate subtire, ceapa tocata marunt si 2 catei de usturoi, feliati subtire. Calirea se face doar pana se inmoaie ceapa.
In cratita se adauga orezul nespalat (pentru a pastra tot amidonul), care se caleste impreuna cu ceapa si ciupercile. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde orezul de cratita.
Peste orezul calit se pun 2 lingurite de unt proaspat si supa de pasare sau apa fiarta. Se continua amestecarea cu lingura de lemn, pana orezul incepe sa fiarba.
E bine de stiut ! Proportia intre orez si supa este de regula de 1:3, in functie de tipul orezului, adica o cana de orez si 3 cani de supa. Vrei orezul mai consistent, mai scazi din lichid. Vrei orezul mai cremos, mai pui lichid.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si boabe de piper.
Orezul se fierbe pe plita, la foc potrivit de mare, amestecand permanent cu lingura de lemn.
Daca mai ai si alte treburi prin bucatarie ! Cand mesenii misuna deja prin jurul tau, timpul este aur curat. Chiar daca orezul nu va iesi atat de pufos ca si cand l-ai amesteca direct pe flacara, poti pune cratita in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Nu uita sa privesti din 3 in 3 minute prin geamul cuptorului aragazului pentra ca orezul sa nu se rumeneasca si lichidul sa sece complet.
Cat timp orezul este la cuptor nu stai la televizor. Razi niste cascaval afumat si/ sau branza telemea de oaie, pe razatoarea mare. Pregatesti si o lingura zdravana de smantana grasa.
Smantana se pune peste orezul fierbinte, scos din cuptor si se amesteca cu lingura de lemn pana se incorporeaza.
Se adauga si cascavalul/ branza telemea de oaie si se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele, orezul devine cremos si aburii degajati gadila placut narile, starnind simturile olfactive. 😀
Se adauga verdeata, tocata marunt (marar si/ sau patrunjel verde, tocate marunt).
Pane-urile de calamari, calde, se aseaza pe un platou si se presara patrunjel verde.
Optional ! Cine doreste mai picant poate sa mai adauge un praf de boia de ardei iute si boia de ardei dulce.
Daca este cazul ! Se incalzeste amestecul de ulei de masline si unt in care s-au prajit calamarii si se adauga fierbinte peste calamari. Se stropesc pane-urile de calamari cu zeama de lamaie.
Preparatul se serveste cald, cu garnitura de orez aburind, sa gadile narile si sa starneasca apetitul mesenilor. 😛
A nu se uita de un pahar de vin alb, sec, rece. 😀
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti fructele de mare, uitati de ideea preconceputa – mie nu imi place asa ceva. Incercati si nu veti regreta. Veti fi mai sanatosi, mai vigurosi, mai optimisti. Nu credeti ? Priviti imagini cu asiatici in varsta, plecati sa vada lumea. Le dati varsta care este mentionata de ei ? Cu siguranta Nu.