Ciulama cu ciuperci si piept de gaina

Inainte de a scrie o reteta, de cele mai multe ori incerc sa-mi amintesc momente placute din copilaria mea si din vremurile cand copiii mei, mici fiind, faceam plimbari lungi prin parcuri, pe dealuri sau pe la poalele padurii. De cele mai multe ori, in afara miscarii, scopul nedeclarat era sa se mai aeriseasca si mama copiilor, sa-si vada ceva mai linistita de celelalte treburi ale casei.

Amintiri, amintiri … ! In plin sezon de toamna (pe la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie), culesul ciupercilor direct din padure sau de pe campia inca dormitand sub roua diminetii, din Treapturi, pe unde apa din canalul hidrocentralei din orasul meu natal se strecura lin spre turbine era miscarea mea preferata, in aer liber.

Bunica era in anii copilariei mele antemergatorul, dar si mentorul meu in culesul ciupercilor. Mai tarziu, prin anii ’80, impreuna cu copiii mei am continuat sa mergem prin vechile locuri, de mult stiute si sa culegem ciuperci. Cand copiii mei au crescut, mult mai rar decat mi-as fi dorit am ajuns prin vechile locuri, la cules de ciuperci.

Pasiunea mea pentru culesul de ciuperci s-a mentinut in timp si inca se mai mentine, insa prin alte locuri decat cele ale copilariei mele.

De tinut minte ?! Culesul ciupercilor nu este la indemana oricui. Nu cunosti ciupercile, nu le culegi, nu le cumperi de pe piata, nu le recomanzi nimanui sa le foloseasca. Ciupercile cumparate din market, chiar daca nu sunt la fel de gustoase si pline de miroaznele tainice ale campului/ padurii, fiind crescute si culese din ciupercarii detin viza de consum a autoritatii sanitar-veterinare.

Ce retete pregatim in familie ? Retetarul familiei mele are multe preparate pe baza de ciuperci – aperitive – ciuperci trase in unt, servite pe paine prajita, ciorbe – ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de cartofi si ciuperci, supe – supa crema de ciuperci, supa crema de legume si ciuperci, mancarici – chiftelute cu sos si ciuperci sotate, mancarica de ciuperci albe, legume umplute cu carne si ghebe.

Ciupercile sunt ingrediente culinare valoroase in pizza – pizza cu ciuperci si prosciuto, placinte – placinta cu ciuperci si tarte – umpluturi de post pentru tarte, in rulade – rulada din piept de pui, umplut cu ciuperci si cascaval afumat, ciulama – ciulama de ciuperci, ciulama din piept de pui si ciuperci, tocanite – tocanita de hribi cu praz, tocanita de ciuperci, omlete – omlete cu porcarele si ciuperci, chiar la sarmale – sarmale cu ciuperci, orez si stafide.

Pregatim conserve din ciuperci pentru iarna – zacusca cu ciuperci, ciuperci si bureti, conserve in otet sau saramura.

Preparatele din ciuperci sunt preferate de toti gurmanzii si gurmetii familiei mele, fie servite simple – galbiori gratinati cu smantana, cartofi cu ciuperci de padure la cuptor, fie servite drept garnituri la peste – biban prajit cu sos de praz, ciuperci si smantana si fructe de mare – paste fainoase cu scoici si ciuperci sau servite drept garnituri la carne – muschi de berbecut la tigaie cu sos de ciuperci si legume, pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Ciulama cu ciuperci si piept de gaina.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciuperci (proaspete/ oparite si congelate/ de la conserva in saramura), piept de gaina/ piept de pui/ piept de curcan (gata copt sau fiert), lapte fiert, faina, ulei de masline, unt proaspat, piper boabe, sare grunjoasa.

Cand pregatesti o gaina intreaga, un pui intreg sau un curcan intreg, rareori se poate consuma toata la o singura masa. Orice gospodina care se respecta, grijulie cu masa zilnica a familiei va pune in congelator, in pungi din plastic alimentar, ceea ce ramane si va folosi atunci cand trebuie pregatita cina la repezeala si timpul nu este cel mai bun aliat.

Piept de gaina gata copt.

In reteta se pot folosi, de preferat, ciuperci albe, proaspete.

Ingredients

  • ciuperci albe,
  • piept de gaina, gata copt/ fiert,
  • lapte dulce,
  • faina,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline extravirgin.

Ciulamaua pregatita cu ciuperci oparite si congelate de cu toamna sau cu ciuperci conservate in saramura va fi la fel de delicioasa.

Ciuperci albe si felii din piept de gaina copt, folosite in reteta.

A spala sau a nu spala ciupercile ?! Ciupercile se curata de frunze si nisip, se spala sub jet de apa rece, daca sunt proaspat culese. Pentru a nu se inegri, ciupercile albe se spala numai inainte de a fi folosite.

Ciupercile de crescatorie se pot curata doar cu o pensula de bucatarie, fara a se spala.

Cipercile se taie in bucati mai mari si se calesc intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Calire ciuperci in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Cand sunt calite, ciupercile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Nu este nicio greseala daca se adauga si cativa fulgi de ardei iute.

Directions

  1. Curatare ciuperci de frunze si nisip si dupa caz, spalare sub jet de apa rece.
  2. Taiere ciuperci in bucati mai mari si calire in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Asezonare ciuperci calite cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  3. Adaugare faina peste ciupercile calite si amestecare cu o lingura din lemn.
  4. Adaugare lapte fierbinte peste ciupercile calite invelite in faina. Amestecare cu lingura din lemn pentru a nu se forma cocoloase.
  5. In preparat se adauga felii de piept de gaina, gata copt. Se da in cateva clocote si se lasa sa se omogenizeze gusturile.
  6. Servire preparat fierbinte cu mamaliga calda.

Peste ciupercile calite se adauga faina (in functie de cantitatea de ciuperci calite) si se amesteca folosind o lingura de lemn.

Adaugare faina peste ciupercile calite in amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Nu ne dorim un preparat final gloduros, cu cocoloase si plin de faina ! Faina se adauga treptat, in ploaie si se amesteca continuu in preparat, in timpul adaugarii fainii pentru a nu se forma cocoloase.

Faina adaugata peste ciupercile calite doar le inveleste.

Faina nu trebuie sa fie in exces, doar cat sa inveleasca bucatile de ciuperci calite.

Laptele dulce se incalzeste aproape de fierbere intr-o cana emailata.

Incalzire lapte dulce la fierbere.

Laptele fierbinte se adauga treptat peste ciupercile calite invelite in faina. Se amesteca bine cu lingura din lemn, sa dispara toate cocoloasele.

In preparat s-a adaugat lapte fierbinte, treptat pana la consistenta dorita a preparatului si s-a amestecat continuu cu lingura din lemn.

Laptele care se adauga este in functie de consistenta dorita a preparatului final.

Cand s-a ajuns la consistenta dorita a preparatului se adauga feliile din pieptul de gaina, gata copt.

Adaugare bucati din piept de gaina, gata copt, in preparat.

Preparatul se da in cateva clocote, sa se incalzeasca carnea si sa se omogenizeze gusturile.

In timpul pregatirii retetei se pune la fiert de-o mamaliga.

Mamaliga pentru ciulama de ciuperci cu piept de gaina, gata copt.

Preparatul se serveste fierbinte, cu mamaliga calda.

Ciulama de ciuperci cu piept de gaina.

La un asa preparat savuros, in sezonul rece, o ceasca cu tuica de prune, fiarta cu boabe de piper, scortisoara si anason stelat este bine venita, combate raceala si gripa care bantuie.

Pentru racorirea gatului in timpul servirii preparatului fierbinte ar merge o salata de varza noua cu castraveti si marar verde, chiar daca ingredientele le gasim doar prin market si sunt aduse de peste mari si tari.

Salata de varza noua cu castraveti si marar verde.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati aceasta reteta si nu veti regreta. Nu aveti piept de gaina sau de pui ? Fierbeti la iuteala un piept de pui (pe care il folositi la ciulama) cu radacinoase si veti avea si felul 1, supa gata, pentru a pune in ea doar galuste sau fidea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*