File’ din pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie

Am descoperit de curand (mai precis, prin aprilie-mai, anul acesta) ca pastravul si somonul au fost incrucisati prin laboratoarele cercetatorilor din domeniul pisciculturii, obtinandu-se pastravul somonat, care  o data invenat a fost lasat liber, sa zburde prin ape repezi si limpezi de prin lume, dar si/ sau prin crescatorii amenajate pe apele de munte de pe la noi. Daca il vezi in galantar, zici ca este pastrav, dar, doar daca il cureti la interior, observi carnea colorata in portocaliu-rozaliu a somonului.

Mi-a placut intotdeauna zicala cu norocul – prost sa fii, noroc sa ai ! Din intamplare, am cumparat acest peste, dupa o discutie purtata cu fata de la galatarul cu peste proaspat, care imi zicea, ca a gasit niste bobite maricele, rosii, in respectivul peste, care nu pareau a fi icre. Am facut imediat legatura cu pastravul care are icre galben-auriu si somonul care are icre rosii. La primul si al doilea pastrav somonat cumparat, am scos banii dati pe peste, colectand cam 300 grame de icre rosii, putin mai mici decat icrele de somon si la fel de mari ca icrele de pastrav. Festin adevarat, nene, ce mai tura-vura ! Norocul cu icrele a disparut o data cu al treilea pastrav somonat, cumparat. Probabil, comerciantul care aproviziona galantarele cu peste, s-a prins ca are icre si l-a adus de atunci, numai eviscerat. De tinut minte totusi, iar in perioada de primavara, sa “verific” si alti pesti.

Cum pastrezi icrele de pastrav – somonat ? Pestele se curata, fara a folosi apa, pana se scot icrele. Icrele curatate de pielita se scurg de eventuale urme de apa intr-o sita, amestecand in sita, cu mare grija (sa nu se sparga icrele), folosind degetul aratator, pana se “aleg” vizibil, bob cu bob. Icrele scurse se pun in borcanele mici, cu strat de ulei de floarea soarelui, deasupra. Uleiul trebuie sa patrunda in jurul bobitelor de icre, sa scoata aerul. Borcanelele se pastreaza 2-3 luni, inchise cu capac etans, la rece, in frigider, cat mai ferit de aerul cald care patrunde cand deschizi frigiderul, nu in spatiile de la usa frigiderului, de preferat in spatiul cu temperatura in jur de zero grade C, dar nu in congelator.

File' de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.
File’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.

Cum filetam pestele ? Pestele se curata de solzi si la interior. Se scot icrele cu grija, apoi pestele se spala bine si se lasa la scurs intr-o sita. Pestele se sterge cu o carpa curata sau se tamponeaza cu mai multe prosoape din hartie absorbanta.

Pastrav somonat, curatat, pregatit pentru filetare.
Pastrav somonat, curatat, pregatit pentru filetare.

“Limbile” cu icre viu colorate in portocaliu spre rosu, se scot cu grija si se curata de pielite. Ficatul si grasimea din peste se scoate cu grija si se va utiliza pentru pregatirea unor aperitive delicioase cu paine prajita (reteta in curand).

Filetarea pestelui se face folosind un cutit special pentru peste, cu lama subtire, usor incovoiata, bine ascutit. Se merge cu lama cutitului, pe fiecare parte a pestelui, pe rand, plecand cu cutitul de la coada spre cap, din aproape in aproape, pe langa sira cu oase. File-urile astfel obtinute se curata de oasele ramase, folosind o penseta. Candva, in functie de disponibilitatea “asistentei(ului)” meu de la gatit, voi posta un filmulet video, despre filetarea pestelui.

File-uri intregi de pastrav somonat, gata curatat de oase, icre, grasime de peste si ficat.
File-uri intregi de pastrav somonat, gata curatat de oase, icre, grasime de peste si ficat.

Pentru reteta actuala se folosesc felii taiate oblic, din file-ul de pastrav somonat, curatat de oase si inotatoarele mici.

Bucati de peste, taiate oblic din file-uri de pastrav somonat pentru file' de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.
Bucati de peste, taiate oblic din file-uri de pastrav somonat pentru file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie. Icre de pastrav somonat, grasime de peste si ficat.

Ce facem cu capul, coada si sira pestelui filetat ? Filetarea pestelui nu este o operatie simpla, la care sa ai rezultate spectaculoase de la prima incercare. Nu este insa, un motiv, sa renunti usor. Numai incercand si repetand pana obtii ceea ce doresti, se reuseste. Cu rabdare si insistenta, pe la al 50-lea peste filetat, te vei mira cu siguranta, de rezultatul filetarii.

Cap, coada si sira de peste, ramase dupa filetarea pastravului somonat.
Cap, coada si sira de peste, ramase dupa filetarea pastravului somonat.

Din cap, coada si sira plina de carne se face o ciorba de peste deosebita (reteta in curand).

In timp, cand filetarea pestelui va da rezultate spectaculoase si carnea ramasa pe oase va fi tot mai putina, din fieberea “ramasitelor” impreuna cu o ceapa mica, 2 frunze de dafin si 10 boabe de piper, se va obtine fondul de peste. Dupa strecurarea fierturii se pastreaza numai partea lichida, in recipiente mici din plastic, inchise cu capac, in congelator. Fondul de peste poate fi utilizat in diverse retete pe baza de peste si/ sau fructe de mare.

Ingrediente de trebuinta in reteta: bucati din file-uri de pastrav somonat, bere, oua proaspete, de gaina (cumparate de la precupete), pesmet (optional, pentru a obtine o crusta mai crocanta, dupa prajire), unt proaspat (cumparat de la ciobani), faina de grau, de calitate (trei nule sau pentru cozonac), usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, boia de ardei iute si boia de ardei dulce, fulgi de ardei iute, ulei de floarea soarelui, lamaie.

Ingrediente pentru aluatul cu bere pentru file' de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.
Ingrediente pentru aluatul cu bere pentru file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.

Ingredientele pentru aluat (oua, faina, pesmet, bere, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia) se bat cu telul sau cu o furculita pana se obtine un amestec de consistenta aluatului pentru clatite.

Oarece secret culinar ! Cu bere neagra, aluatul va fi mai pufos si din preparat se va degaja o tenta de miros de cafea.

Aluat gata pregatit pentru prajirea file-urilor de pastrav somonat.
Aluat gata pregatit pentru prajirea file-urilor de pastrav somonat.

File-urile de pastrav somonat se pun in aluatul facut cu bere si se inglobeaza in aluat, omogen, pe toate partile.

File-uri de pastrav somonat, date prin aluat, pregatite pentru prajire in ulei de floarea soarelui.
File-uri de pastrav somonat, date prin aluat, pregatite pentru prajire in ulei de floarea soarelui.

File-urile de peste se prajesc intr-un amestec incins, de ulei din floarea soarelui si unt, in care s-au calit anterior 2 catei de usturoi, ulterior scosi si cateva firisoare de fulgi din ardei iute.

Prajire file-uri de pastrav somonat in ulei de floarea soarelui.
Prajire file-uri de pastrav somonat in ulei de floarea soarelui.

Nu este nicio greseala ! Pestele se poate praji si intr-un amestec de ulei din floarea soarelui cu ulei de masline, aromatizat cu ardei iute/ cimbru/ busuioc (reteta si poze in curand).

In timpul prajirii se stoarce zeama de lamaie, deasupra pestelui.

Pestele se serveste ca aperitv cald, stropit cu zeama de lamaie, langa o felie de paine prajita si o ceasca de tuica din prune, rece.

File-uri de pastrav somonat servite calde, cu lamaie.
File-uri de pastrav somonat servite calde, cu lamaie.

Preparatul poate fi servit si ca fel principal cu garnitura din piure de cartofi sau cu garnitura de cartofi prajiti, impreuna cu un pahar de vin alb, sec, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Intotdeauna am fost de parere, ca numai daca incerci si insisti, in orice domeniu, poti reusi. De ce nu ar fi si bucatareala un astfel de domeniu ?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*