Fleica de porc cu legume, la woc

M-am dotat cu woc de ceva vreme, dar inca nu am prins cu adevarat spilul manevrarii acestei tigai, de sorginte asiatica. Este tot un fel de tigaie, nu ? Mai adanca, conica si ceva mai greu de manevrat decat tingirile noastre stravechi, din tabla neagra, care nu se strica si nu se inegresc mai rau (ca sunt negre de cand s-au fabricat), pe care le arunci, doar cand te-ai plictisit de ele.

In bucataria casei se gasesc si tigai teflonate, tigai din inox cu fundul gros (grele de abia le poti tine in mana), tigai emailate (mai rar folosite, ca se prinde mancarea de fund). Fiecare tigaie se foloseste pentru anumite preparate.

Am cumparat fleica de porc (carne de pe burta porcului, cu ceva vane de grasime). Se taie in fasii subtiri de 2 cm grosime.

Se folosesc ce legume se doreste si se pofteste (cartofi, morcovi, pastarnac, telina, patrunjel, ceapa, ardei gras, ardei capia, gogosari, dovlecei, etc.). Se taie legumele, in betisoare subtiri, pentru a se cali repede. Se toaca marunt niste patrunjel verde si ceapa verde.

Secret gastronomic ! Daca iti place sfecla rosie, nu mai pune alte legume la calit, in acelasi timp, deoarece toate celelalte legume se vor inrosi.

Se spala in jet de apa rece si se taie in rondele subtiri, cateva ciuperci.

Bucatile de carne se calesc in putin ulei de floarea soarelui, la foc iute, amestecand in continuu, cu tigaia in mana. Cui ii place poate sa puna si 2 catei de usturoi.

Demn de stiut ! Nu va descurajati daca nu reusiti din prima sa invartiti feliile de carne, in woc, din incheietura mainii. Pana una alta folositi o lingura din lemn sau un cleste din lemn, pentru gratar. Si daca se intampla sa mai sara cate o bucatica buclucasa, din tigaie, pe parchet sau pe mozaic/ gresie, nu-i nicio paguba, podeaua se curata (repede, sa nu ramana pete de grasime)   😀

Se pune peste carne, sare grunjoasa si piper proaspat macinate, cateva firisoare de ardei iute sau boia iute, sa dai gust preparatului tau.

Atentie ! Nu exagera cu iuteala, risti sa se razbune stomacul pe tine, candva.    😕

Secret bine pastrat ! Inainte de a scoate carnea prajita din woc, stinge cu cateva picaturi de vin alb sec si lasa sa sfaraie putin carnea in tigaie. Va accentua gustul prajelii. Nu mai vorbesc de miros, care va invada vecinii. Si ce daca, sa se bucure si ei.   😛

Se scoate carnea din woc si se calesc legumele, la foc iute. La inceput, pentru ca se inmoaie mai greu – cartofi, morcov, pastarnac, apoi celelalte legume – ardei, ceapa, dovlecel, etc. 

Pentru calirea legumelor, se mai adauga ulei de floarea soarelui numai daca mai este nevoie. Tigaia se tine tot in mana si se manevreaza din incheietura mainii.

Pentru indrazneti ! Nu este nicio rusine daca amesteci legumele cu o lingura din lemn, dar trebuie sa amesteci in continuu si nu ai decat 2 maini. Pacat.   🙁

Se calesc ciupercile, separat, in ulei de floarea soarelui. Cand s-au colorat putin se adauga ceapa verde si ardeiul gras. Se pune sare si piper, proaspat macinate. Se continua calirea ciupercilor si a legumelor, pana se moaie ceapa si devine sticloasa. Se adauga o lingurita de unt, pentru a da luciu si a accentua gustul ciupercilor. Se presara patrunjel verde, taiat marunt. 

Se amesteca legumele, ciupercile, carnea si se mai calesc impreuna pana se omogenizeaza. Se pot adauga 2 rosii,decojite, taiate felii subtiri, care se calesc foarte putin, doar cat sa capete aspect de rosie coapta. Se presara frunze de busuioc si patrunjel verde, tocate fin.

Friptura cu garnitura se serveste fierbinte, cu muraturi in otet (castraveti si gogosari).

A nu se uita ! La orice friptura de porc nu se poate sa lipsesca nu pahar de vin rosu.  

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu exagerati cand preparati prajeli, sa nu naclaiti carnea sau legumele, in ulei sau untura de porc. Desi, daca ma gandesc bine, daca nu moi cu niste paine calda, in sosul ala minunat, care se lasa de la prajeala de carne de porc, parca nici nu ai mancat.    🙁

Nu iarta nenea doctorul, de data aceasta. Oricum, nu vom exagera, nu-i asa ? Si nici nu mancam in fiecare zi carne de porc, prajita.   😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *