Cotlet de rechin cu fructe de mare si paste fainoase

Mi-a placut intotdeauna, pestele proaspat, praparat la gratar, la tigaie, la cuptor sau fiert, dar si pestele marinat, sarat, uscat, afumat sau pestele de la conserva. Fac multe retete din peste. Am scris si pe acest blog multe retete si voi mai scrie. Nu stiu sa prepar peste crud si ca sa fiu sincer, nici nu sunt prea curios sa aflu.   😛

Inventez, inovez, perfectionez, experimentez si de ce nu, ma documentez. Pasiunea pentru bucatarit este veche si de demult. Copil fiind, imi placea sa stau pe langa mama si bunica, cand bucatareau. Pe vremea burlaciei, nevoia te indeamna sa insisti, ca doar trebuie sa mananci, iar cantina sau restaurantul nu erau pe gustul, respectiv pentru buzunarul meu. Cand faceam delegatii, luni in sir, prin toata tara, imi placea sa discut cu amicii, la un pahar de vorba, despre preparatele locale, pe care le consumam.

Nu am pretentia a fi vreun mare bucatar, dar ma descurc, cum ar veni vorba, nu mor de foame, cu frigiderul plin de alimente nepreparate.   😀

Imi place o emisiune pe Euforia tv, cand prepara peste si fructe de mare, don Mariano, un excelent maistru bucatar, un culegator pasionat si faimos, de retete de-ale noastre, dar si de retete internationale. Retele sale sunt simple si rapid de preparat. Le face cu o placere deosebita, care i se citeste pe fata rotunda, de gurmand adevarat. Nu prea spune insa, din adevaratele secrete ale preparatelor din peste si fructe de mare, doar te lasa sa le banuiesti. 

Imi place Radu Anton Roman, plecat insa prematur dintre noi, care avea o emisiune pe PRO tv. Harul sau in a povesti ce a vazut prin locurile de pe unde a cules retetele si felul rustic in care prepara pestele (dar si porcul, vita, oaia, pasarea), facea gustul bucatelor sale si mai delicios, chiar daca nu erai partas la ospat.

Imi place si Jamie Oliver, vestitul bucatar englez, prin incercarile sale (reusite de multe ori), de a schimba mentalitati vechi in ale bucatariei de cazan, prin asocierile culinare pe care le face si prin prospetimea retetelor sale. Ingredientele pe care le foloseste sunt naturale, dar si dintre cele mai scumpe, insa. 

Sa trecem la fapte. Am gasit in market cotlet de rechin, congelat. Nu mai mancasem niciodata rechin, asa ca am cumparat si am gandit o reteta combinata, peste cu fructe de mare, putin mai sofisticata. Ce a iesit, mie si sotiei, ne-a placut si am inregimentat-o in retetarul familiei.     😛

Apropo ! Surimi aia (bucati de peste crud, colorat in dungi rozalii, cu colorant alimentar) din pachetele cu fructe de mare, nu fac banii.   🙁    Scoicile, caracatita, calamarul, crevetii fac banii. De preferat, de cumparat, in pungi separate.

De retinut ! Fructele de mare congelate, se decongeleaza rapid, in apa fiarta, prin soc termic, introducandu-le direct, intr-o sita, cateva minute, pana se moaie. Lasate sa se decongeleze singure, isi pierd din aroma si gust. Secretul decongelarii rapide nu-mi apartine. L-am furat de la maestrii bucatari.   8)

Cotletul de rechin se lasa sa se decongeleze singur, in frigider. Se spala pestele si se lasa sa se scurga intr-o sita. Se sterge cu o carpa alba, curata. Se face un amestec din ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa si piper, proaspata macinate (pentru o aroma mai puternica), cimbru uscat. Se amesteca bine ingredientele si se unge pestele cu acest amestec, pe toate partile. Se acopera cu o folie din plastic si se lasa la macerat, in frigider, la rece, pentru 20 de minute.

Fructele de mare se decongeleaza prin soc termic, in apa fierbinte. Ciupercile se spala si se lasa la scurs intr-o sita. Ciupercile se feliaza.

Se calesc ciupercile in ulei de masline. Se pune sare grunjoasa si piper (proaspat macinate), dupa gust. Se adauga si cateva fasii de ardei iute. Ciupercile se calesc pana se coloreaza usor. Se continua a se cali ciupercile, impreuna cu ceapa si usturoi verde, taiate marunt, pana se inmoaie verdeturile. La sfarsit se adauga o lingurita de unt, patrunjel si marar verde, tocate fin.  

Secretul bucatarului ! Untul adaugat la sfarsitul calirii ciupercilor, da stralucire acestora si accentueaza gustul de salbatic al ciupercilor, chiar daca ciupercile sunt de crescatorie, cumparate din market.   😛

Intr-o tigaie se pune ulei de masline si 2-3 catei de usturoi. Cand uleiul sfaraie in tigaie, se adauga fructele de mare, care se prajesc pe ambele fete, pana se inrosesc crevetii, se moaie scoicile, caracatita si calamarul. Fructele de mare nu trebuie prajite prea mult timp pentru ca se intaresc si pierd din savoare.

Secretul bucatarilor asiatici ! Prajirea fructelor de mare se face la foc iute, cu tigaia in mana, amestecand din incheietura mainii, pe toata durata prajirii. Cam greu si nimeni nu a reusit din prima. Nu renuntati, candva veti reusi. Cand ? Ramane de vazut.   🙂

Cotletul de rechin se prajeste la foc iute, in ulei de masline si unt. Se adauga si amestecul in care a macerat pestele, in doua etape, la inceput si cand intorci pestele. Pentru a nu rupe bucatile de peste, le intorci o singura data, folosind o lopatica de bucatatrie. Pestele se prajeste cca. 3 minute pe fiecare parte, dupa cum este cotletul de gros.

Mic secret ! Daca te uiti cu atentie, vei sesiza schimbarea la culoare, de la alb – sidefiu spre alb – maroniu a pestelui prajit.

Secret ! Pestele se adauga cand uleiul este incins, cu grija, sa nu sara lichidul fierbinte pe maini, introducand treptat, bucatile, in lichid.

Se pune din timp, la fiert, intr-o oala, apa rece cu putina sare. Cand apa da in clocot, se pun pastele fainoase. Pastele se fierb atata timp cat scrie pe pachet.

Pastele fierte se adauga, nescurse, peste lichidul ramas de la prajirea pestelui, dupa scoaterea pestelui din tigaie.

Atentie ! Pentru a nu pune prea multa apa, o data cu pastele fainoase, se foloseste un cleste de bucatarie din lemn (din cele folosite la gratar, la iarba verde) sau un cleste din inox. Se amesteca bine pastele, cu lichidul in care s-a prajit pestele. Daca este prea putin lichid, se adauga treptat, apa in care au fiert pastele fainoase.

Se adauga fructele de mare si ciupercile calite. Se amesteca pastele cu celelalte ingrediente. Se presara patrunjel verde, tocat fin.

Preparatul se serveste cald, cu cotletul de rechin, pus deasupra sau langa pastele fainoase. Nu aruncati sosul in care   s-au calit pastele, puneti-l peste preparat.

Merge nemapomenit, un pahar de vin alb, demisec sau demidulce. Dupa gust, se poate adauga boia iute si boia dulce, zeama de lamaie, piper si sare. Putin mai ardeiat, preparatul are gustul garantat.   😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele si fructele de mare, bine preparate, sunt sanatoase, gustoase si nu neaparat, sofisticat de preparat. Nu credeti ? Statisticile ii prezinta pe asiatici (mari consumatori de peste si fructe de mare) mai sanatosi decat europenii. Speranta de viata este net, in favoarea asiaticilor, dar si a popoarelor din nordul Europei (alti consumatori mari, de peste si fructe de mare).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*