Fleica de porc la gratar cu cartofi prajiti

Sarbatorirea zilelor onomastice sunt intotdeauna cele mai bune ocazii ca sa-ti aduci aminte de aspecte placute din viata de familie.

De cand copii au plecat de acasa, fiecare pe drumul sau, impreuna cu sotia ne-am propus sa sarbatorim inclusiv zilele onomastice ale copiilor, chiar daca ei nu sunt prezenti.

Cum fiul cel mare a implinit ieri o frumoasa varsta, nu puteam rata ocazia. Intamplarea a facut ca meniul sa fie format din friptura la gratar cu cartofi prajiti si nelipsitul tort, pe care sotia a scris varsta celui sarbatorit.      😛      Tot ca obicei, am postat pe facebook, pe peretele copilului, poza cu tortul.       🙂        Nu am uitat sa inchinam un pahar de sampanie.

Ne-am amintit cum imediat dupa schimbarea din decembrie 1989, o lunga perioada de timp, raspunsul la intrebarea adresata copiilor de catre sotie – voi ce doriti sa mai mancati, raspunsul invariabil era: friptura cu cartofi prajiti.       😀

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de fleica de porc (cu putina grasime care da savoare deosebita fripturii la gratar), cartofi (de preferat cartofi noi), usturoi verde si marar verde.

Carnea se unge cu putin ulei de floarea soarelui si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat maciant. Se presara cimbru uscat si se picura zeama de lamaie. Se lasa la macerat 1 ora, la rece, intr-o punga de plastic, in frigider.

Secretul ungerii cu ulei a carnii ! Condimentele se prind de carne si se mentin si cand intorci carnea pe gratar.

Preferinte nelipsite de un adevarat temei ! Imi place sa utilizez gratarul cu cuva si capac, pus direct pe flacara aragazului. Nu scoate fum, carnea se rumeneste uniform si are avantajul ca in apa din cuva gratarului poti sa pui condimentele pe care le doresti: piper boabe, foi de dafin, etc. Pare destul de practic, NU ?      😕

Carnea se face la foc maricel la inceput, sa prinda o crusta care sa retina sucul in interior. Dupa 10-15 minute se potriveste focul, dupa grosimea bucatii de fleica, astfel incat friptura sa se coaca lent, la interior, fara a se arde.

Cartofii curatati de coaja, spalati cu apa rece, lasati la scurs intr-o sita si uscati cu prosoape de hartie absorbanta, se prajesc intr-o tigaie adanca, in ceva mai mult ulei de floarea soarelui.

Cum se obtin cartofi crocanti, rumeniti uniform ?  Cartofii se prajesc cate putini (pentru a fi loc suficient incat cartofii sa nu se incalece), in ulei bine incins, fara capacul pus pe tigaie, la foc mare.

Atentie marita ! Folosind foc mare si ulei incins, cu siguranta, trebuie luate masuri de prevenire a stropirii cu ulei incins, pe maini si pe fata. In uleiul incins se pun doar cartofi uscati, folosind o spumiera. Nu stai cu fata si mainile deasupra tigaii. Intorci cartofii folosind o lopatica cu coada lunga. Daca ai patit-o, te speli iute cu apa rece, cateva minute si te ungi cu ulei de floarea soarelui pe locul stropit.      🙁

Mic secret culinar ! Mujdeiul de usturoi se face proaspat, pentru ca sa nu oxideze. In timp, mujdeiul neutilizat, devine amar si chiar mult prea iute.     🙁

Usturoiul verde si mararul verde se toaca marunt. Se freaca cu sare si se amesteca cu ulei de masline si otet din mere si miere, dupa gust.

Mujdeiul se imprastie peste cartofii prajiti, cat timp acestia sunt fierbinti. Vasul cu cartofi prajiti si mujdei se acopera cu un capac pentru cateva minute.

Preparatul se serveste cald, cu cartofii aburind. Miresmele te vor invalui rapid si apetitul va fi starnit. Gurmanzii adevarati, starniti deja, vor navali la masa de prin toate ungherele casei.       8)

Cui nu ii place usturoiul (Sincer ? Nu cred sa existe cineva, dar pot exista persoane care din motive medicale sunt nevoite sa renunte la usturoi) poate servi friptura cu cartofi fara mujdei, dar pentru ei reteta va fi din pacate, incompleta.      🙁

Un pahar de vin alb demisec, rece, merge de minune cu cartofii, motiv pentru care este de preferat unui pahar de vin rosu care merge cu friptura de porc.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Momentan accesarea acestui blog la adresa https://www.despremancare.ro se poate face scriind adresa de mai sus sau automat de pe vechea adresa https://www.despremancare.ro In curand, pe aceasta ultima adresa, veti putea gasi doar articole care se incadreaza in celelalte categorii nominalizate, altele decat categoria bucatareli.

3 Comments

  1. Vai ce frumos, vai ce bun !
    Nu numai ca mi s-a facut o pofta incredibila dar m-am recunoscut si eu in acest post, sigur, ce vrem de mancare: cartofi prajiti cu gratare , si acum la 34 de ani tot asta cer cand merg acasa .
    M-am emotionat .

    Imi place foarte mult blogul.

    Alina.

    • gigipopa

      Ma bucur ca iti place blogul meu.
      Am sperat intotdeauna ca scriind retele mele, mostenite din batrani si multe dintre acestea completate sau inventate, de ce nu, precum si comentarii personale legate de aceste retete, din amintirile mele, din lucrurile traite sau doar gandite, voi trezi si in semenii mei sentimente, trairi, bucurii, legate de ei si de cei dragi lor.
      Blogul se adreseaza gurmanzilor adevarati, profesionisti ai bunului gust si al preparatelor delicate si nu numai. Sunt bine beniti, cu comentarii decente, toti cei care doresc sa se inspire din retetele mele sa le incerce si daca reusita lor ii multumeste, sa revina si sa comenteze.
      Sunt deschis la idei. Permanent inovez si ma documentez, incerc si perfectionez pana sunt multumit cu ceea ce reusesc.

  2. Domnule GigiPopa nu numai ca imi place chiar ca la aceasta postare m-ati emotionat asa mult ca mi-au dat pe neasteptate lacrimile.
    Ma mut pe blogul dvs, haha, virtual, in orice caz l-am pus pe pagina de deschidere pe calculator acest blog sa il am la indemana :D, imi trebuie timp nu gluma sa rasfoiesc totul pe indelete, este o placere imensa sa va citesc si sa ma uit la poze, aveti un stil foarte placut, plin de caldura, talent, sinceritate.
    Multumesc !
    😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*