Spre seara, cand te intorci spre casa dupa o zi lunga la serviciu, stresanta si care parca nu se mai termina, momentan fiind si singur acasa (burlac/ sotia plecata la mama ei/ sotia si copii in vacanta la bunici, etc.), iti amintesti ca nu prea ai prin frigider mare lucru, chef sa mergi in market dupa cumparaturi nu ai si totusi trebuie sa cinezi la repezeala ceva, mai avand putin de lucru la calculator pentru proiectul tau propriu, inainte de culcare.
Te opresti la magazinul din coltul strazii si cumperi paine, cateva feliute de afumatura (pastrama, costita, sunca, muschi sau ceafa de porc), cateva feliute de salam crud uscat, cateva oua si niste legume. Prin frigider iti amintesti ca ai cascaval afumat/ branza telemea de oaie si unt proaspat cumparat de la ciobani (tocmai ai scos de dimineata, la cafea, ultimul pachetel din congelator).

Ingrediente de trebuinta in reteta: felii de paine, mezeluri afumate de porc/ curcan/ vita/ pui, salam crud uscat/ salam neafumat, cascaval afumat/ branza telemea de oaie sau de vaca/ branza topita, oua fierte, legume (rosii, ardei gras, ardei capia, ceapa, usturoi, etc.), unt proaspat/ ulei de masline, suc de rosii cum face sotia mea.

Altfel zis ! Ingredientele folosite in reteta sunt cele pe care le doresti/ le preferi/ le ai prin frigider. 😛 Obligatorii sunt: painea, untul/ uleiul de masline, catelul de usturoi si sucul de rosii. Ca sa mearga usor pe gat, langa gratineuri trebuie puse legume proaspete sau muraturi asortate in otet.
Feliile de paine unse cu unt sau cu ulei de masline si freacate cu un catel de usturoi se aseaza intr-o tava de inox pe fundul careia s-a intins hartie de copt.

De ce hartie de copt ? Nu cred sa existe cineva care sa doreasca sa isi faca singur de lucru cu frecatul unei tavi in care s-a scurs grasime si care dupa ce s-a ars in timpul coacerii ingredientelor, se depune in strat gros pe tava. Oricat ai freca si orice pasta de curatat ai folosi, tot mai ramane cate ceva pe tava. 😀
Pe feliile de paine unse cu unt/ ulei de masline si frecate cu usturoi, se adauga afumatura, taiata subtire sau mai gros, dupa gustul si doleanta celui care pregateste cina. Nici foamea nu este de neglijat cand tai feliile de afumatura. 😕

In loc de afumatura se poate pune salam crud uscat, parizer afumat, salam neafumat, etc. sau o combinatie de afumatura si salam proaspat.

Pentru gratineuri mai „usoare”, dar si pentru o savoare suplimentara, se adauga peste „carnuri”, felii subtiri de ardei gras/ ardei capia.

Stratul urmator din gratineuri, il constituie felii de branza/ cascaval afumat/ branza topita sau ingrediente date pe razatoarea mare.

Branza topita sau cascavalul afumat dat pe razatoare, vor face gratineul compact, ingloband afumatura in topitura de lactate.

Tava cu gratineuri se introduce in cuptorul incins al aragazului, pentru 5-7 minute, la foc potrivit.
Nu uitati ! Se urmareste prin geamul cuptorului, sa nu se arda gratineurile. Ar fi mare pacat de munca depusa si ce te faci daca nu mai ai alte ingrediente, de rezerva ?!. Te culci nemancat, fiind greu de crezut ca mai iesi din casa, sa cumperi alte ingrediente. 😀

Un indiciu pentru momentul in care gratineurile sunt gata preparate il constituie branza topita care inveleste afumatura, sub forma unei mase compacte.

Gratineurile se servesc calde, stropite cu suc de rosii sau alaturi cu legume proaspete, cu muraturi in saramura sau muraturi in otet.
Ultima bere rece, scoasa din frigider, nu poate lipsi.
Exista si un alt avntaj ! Gratineurile si berea rece pot fi servite langa calculator, desi doctorii zic sa mancam la masa, in bucatarie, fara a face si altceva in acelasi timp. Ei zic, dar noi ne facem ca nu ii auzim ?! 😕
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa va preparati singuri, ceva la iuteala, pentru cina. Oricum este mai comod decat sa iesiti pana in coltul strazii, unde arabul tocmai trage obloanele si ultimele bucati de chebab sunt reci deja, lipia este uscata, iar frunza de salata, vesteda.