mancare de cartofi noi 10

Mancare de cartofi noi

Chiar daca in ultimele zile, temperaturile au scazut si ploile si-au facut loc, zarzanii si copacii decorativi au inflorit, mugurii magnoliilor si-au deschis petalele si albinutele, imediat, si-au intrat in rol culegand polen din floare in floare. Randunicile, vestitorii primaverii de pe la noi sunt deja pe drum spre tinuturile noastre. Iarba de un verde crud isi face anuntata si ea prezenta. Papadiile si-au scos la inaintare florile lor, galbene. Zbarciogii de primavara timpurie pandesc pe sub frunzisul uscat din padure, gata, sa-si scoata palaria lor tuguiata si creata, din frunzis. Veveritele sprintene dau tarcoale, in cautarea catorva nuci si ghide, pitite de ele, inainte de inghet, pe sub stratul de frunze. Pesemne, li s-au cam epuizat rezervele de hrana din scorbura de domiciliu.

Ca in fiecare an, cartofii noi, adusi din Egipt si expusi prin market, ne anunta ca primavara se pregateste, sa-si intre in drepturi si pe meleagurile noastre.

Urzicile tinere au aparut si ele de sub frunzis. Pungile cu urzici culese de precupete din padure populeaza tarabele prin piete. Chiar daca pisca serios cand le cureti, nu poti rata ocazia de a pregati niste urzici batute, un piure’ de urzici sau o ciorba de urzici, caci este sezonul lor.

Spanacul de solar si macrisul sunt si acestea vedete pe tarabele din piete. Din loc in loc, cateva buchetele cu loboda sau leurda iti fac si acestea cu ochiul.

Ce combinatie, care mai de care, preferata si aleasa de pofticiosii familiei, sa faci – urzici, leurda sau cartofi noi, leurda sau loboda, macris, leurda sau spanac, leurda, macris ?! In toate combinatiile acestea, ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde isi au locul lor, bine stabilit. Daca tot suntem in postul Pastelui, oricare combinatie dintre cele mentionate abordam, este bine venita.

Din retetarul familiei mele ! Cartoful nu poate lipsi din retetarul oricarei familii de romani. Cartofii prajiti, piure’-ul de cartofi sau cartofii copti sunt garnituri la indemana oricarei gospodine. Familia mea nu face exceptie.

Pregatim mancare de cartofi simpla – mancare de cartofi ca pe vremuri.

Nu ocolim mancarea de cartofi cu carne – mancare de cartofi cu pulpa de gaina, mancare de cartofi cu ceafa de porc la gratar.

Mai rar, de obicei, iarna, pregatim mancare de cartofi cu porcarele – mancare de cartofi cu afumatura, mancare de cartofi cu cap de piept de porc, afumat.

mancare de cartofi noi 10

Mancare de cartofi noi – gata pregatita si servita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, leurda, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ceapa rosie uscata, rosii, ardei gras, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin.

Optional ! In reteta se pot folosi rosii proaspete sau rosii congelate/ rosii conservate, in toamna si ardei gras proaspat sau amestec de ardei gras si rosii, suc de rosii.

Pregatire ingrediente folosite in reteta.

Vine primavara si preparatele pentru iarna facute in toamna mai sunt inca prin congelator si prin balcon. Acestea trebuie consumate pana cand in piata, pe tarabe, vor aparea legume de-ale noastre, romanesti.

De-ale romanilor, dar cu mult naduf personal !? Nu mai zic nimic in plus, ca sa laud produsele romanesti. In ultimii ani, legumele chiar romanesti seamana tot mai mult la gust (au gust si nu prea mai au) cu cele aduse din import. Majoritatea producatorilor locali folosesc seminte din import care sunt mai productive si se simte la castig, nefiind interesati in mod special de gustul legumelor. Cand ii cauti prin piete pe producatorii locali, dintre cei care mai folosesc seminte de legume batranesti, nu-i mai gasesti decat izolati, prin colturile pietelor sufocate de comercianti.

Rareori mi s-a intamplat sa mi se strice 1-2 borcane cu conserve de legume pregatite pentru iarna. Se pare ca in toamna m-am pacalit si am cumparat ce am gasit, adica si legume de la producatori locali (de la care cumparam de multi ani) care au folosit seminte de import. Mi s-au stricat mai multe borcane cu castraveti, conserve de rosii in saramura si amestec de rosii si ardei. Mai intai am dat vina pe sarea grunjoasa, pusa mai putina decat trebuia. Dupa ce am gustat acele conserve, am ramas doar la ideea cu legumele de calitate indoielnica folosite in conserve.

Pentru acest preparat, am folosit rosii congelate rapid in toamna, pastrate la congelator in pungi din plastic alimentar.

mancare de conopida cu praz si masline 5

Rosii congelate in toamna, pastrate in congelator in pungi din plastic alimentar.

Am mai folosit amestec de rosii si ardei pregatit in toamna, pastrat in sticle etanse, in dulapul din balcon.

amestec de rosii si ardei gras capia gogosari 9

Rezerva de rosii si ardei gras, ardei capia, gogosari, pregatita in toamna.

Din market am cumparat cartofi noi, adusi din Egipt.

Cartofii noi au coaja subtire care se curata usor. Cartofii se moaie in apa rece timp de 30 de minute si apoi se curata de coaja folosind buretele de bucatarie, din sarma.

mancare de cartofi noi 3

Cartofi noi curatati de coaja subtire.

Cartofii curatati de coaja subtire se spala sub jet de apa rece si se sterg cu hartie absorbanta.

Din reteta nu poate lipsi leurda tanara, in prezent. Este sezon de leurda pana pe la sfarsitul lui aprilie-inceputul lui mai cand leurda face flori si fructe, fiind mai usturoiata.

Ingrediente

  • cartofi noi,

  • leurda,

  • rosii,

  • ardei gras,

  • ridichi de luna,

  • ceapa si usturoi verde,

  • marar si patrunjel verde.

Nu doar vorbind despre sanatate ! In aceasta perioada putem pune leurda, aproape in orice garnitura care se serveste la carne sau peste si in orice salata, daca ne dorim sanatate pentru membrii familiei noastre. Leurda purifica sangele si curata vasele de sange de colesterol.

De avut in vedere !! In preparatul meu am pus si cateva bucatele de bacon afumat. Pofticiosii declarati ai familiei mele doresc ca neaparat, acest preparat, sa aiba gust de afumatura.

Nu toti ai casei tin post, chiar daca toti sunt de religie ortodoxa. Pentru un preparat de post asa cum am scris in ingredientele de trebuinta, nu se foloseste bacon afumat.

Pregatire sos de rosii, ardei si verdeturi pentru mancarea de cartofi noi.

Ceapa rosie, ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde si leurda, se toaca o parte mai mare si o alta parte, marunt.

Intr-o cratita, se incinge ulei de masline extravirgin sau ulei de rapita.

In cratita cu ulei de masline extravirgin se adauga ceapa rosie taiata rondele subtiri, putina ceapa si usturoi verde tocate mai mare, cateva fire de leurda tocate fin.

Se adauga boabe de piper, foi de dafin, sare grunjoasa si se amesteca folosind o lingura din lemn.

mancare de cartofi noi 1

In cratita se calesc ceapa rosie, ceapa si usturoi verde.

Calirea se face prin inabusire cu capacul pus pe oala. Nu ne dorim sa rumenim legumele, doar sa se inmoaie putin.

mancare de cartofi noi 2

Legumele se inabusa cu capacul pus pe oala.

ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente folosite in reteta.
  • Pregatire sos de rosii, ardei si verdeturi pentru mancarea de cartofi noi.
  • Pregatire sos de rosii, ardei si celelalte legume pentru mancarea de cartofi.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire sos de rosii, ardei si celelalte legume pentru mancarea de cartofi.

Secretul gospodinei. In preparat, se folosesc rosiile inghetate care se curata usor de pielita inainte de a fi tocate.

Rosiile inghetate se curata usor de pielite folosind varful unui cutit.

mancare de cartofi noi 4

Rosii inghetate care se curata de coaja subtire si se toaca fasii subtiri.

In cratita cu legume inabusite se adauga amestec de rosii si ardei plus rosiile inghetate, curatate de coaja si taiate fasii subtiri.

mancare de cartofi noi 5

Rosiile inghetate tocate si amestecul de rosii si ardei s-au adaugat in cratita.

Se repune capacul pe cratita pentru a se forma sosul de rosii si legume.

In cratita se amesteca periodic cu lingura de lemn pentru omogenizarea amestecului.

Cartofii noi, intregi, se fierb in sosul de rosii.

Cand s-a format sosul de rosii, se adauga cartofii noi, intregi.

mancare de cartofi noi 6

In cratita, sosul de rosii s-a format si s-au adaugat cartofii intregi.

Fierberea cartofilor intregi, in sos de rosii, se face prin inabusire cu capacul pus pe cratita.

Cand cartofii sunt gata fierti (patrunde usor varful cutitului in acestia), in cratita se adauga marar si patrunjel verde tocat marunt, ceapa si usturoi verde tocat marunt, leurda taiata fasii subtiri.

mancare de cartofi noi 7

In cratita, mancare de cartofi este gata pregatita. S-a presarat verdeata tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul de post se serveste cald sau rece, pe farfurii intinse. Se presara verdeata tocata marunt.

mancare de cartofi noi 8

Mancare de cartofi noi.

La acest preparat se poate servi o salata de sezon – leurda, patrunjel verde, ceapa verde, ridichi de luna, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere.

salata de leurda Copy

Salata de leurda, ridichi de lunca, marar si patrunjel verde.

Pofticiosii familiei chiar daca vor farama cartofii in deliciosul sos si apoi vor servi preparatul cu lingura, nu neaparat cu furculita, nu vor putea rezista ispitei de a muia o felie de paine calda in minunatul sos.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cititorii blogului meu culinar, mi-au cerut sa scriu mai multe retete de post. Pe prima pagina a blogului se regaseste categoria – mancaruri de post, de unde se pot accesa retetele dorite. De mentionat este faptul ca in aceasta categorie se regasesc si unele preparate care se pregatesc si in varianta, de dulce, cu mentiunea de rigoare in textul retetei, cum se poate servi preparatul respectiv ca mancare de post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *