Salata de icre de peste de casa

De cate ori ma pregatesc sa gatesc peste am o vigoare culinara in mine cu mult peste media celei din timpului total petrecut la coada tigaii sau manevrand oale si cratiti. Unii dintre cititori, mai simandicosi din fire, vor gandi ca lauda de sine nu miroase a bine, strica doar treaba. Invidiosi sau doar Gica Contra fiind, respectivii si-ar putea zice in barba – ce mare branza e sa prajesti niste cartofi si sa frigi o bucata de carne?!

Chiar asa, ce mare branza este sa gatesti? Cel mai greu pare a fi sa pui osul la treaba, adica sa faci cumparaturi, sa pregatesti ceea ce ti-ai propus in propria bucatarie, sa faci poze, sa scrii reteta comentand pozele si abia apoi sa poti pretinde ca ai rezultate notabile.

Vine si intrebarea care se impune: oare eu, care scriu pe acest blog culinar, chiar am ceva rezultate? Dupa numarul de utilizatori unici care acceseaza zilnic blogul meu de mancare as zice ca da. Dupa numarul mare de reclame puse de Google pe blogul meu, iarasi as zice ca da, dar dupa numarul de cumparaturi facute ca urmare a interesului pentru reclame, cu siguranta ca raspunsul este categoric, nu.

Pareri de-ale mele, personale! Pestele este un ingredient care in bucataria romaneasca este prea putin apreciat, dupa parerea mea. Sunt multi mofturosi care din diverse motive nu apreciaza pestele indiferent cum ar fi el gatit.

Multi simandicosi in ale mancarii sustin ca nu le place pestele, desi majoritatea refuza chiar sa-l guste. Am o banuiala – nu le place pestele, in special cel proaspat sau pestele refrigerat pentru ca are oase, trebuie curatat de solzi si la interior inainte de preparare.

UE a decis si romanul s-a conformat mai greu, dar s-a aliniat intr-un final, ca pestele mai vechi de o zi de cand a fost prins nu poate fi vandut decat eviscerat. Iata un sprijin efectiv in favoarea cumparatorilor simandicosi, dar totusi pofticiosi.

Nu de putine ori, stand la coada in pescarie, vezi/auzi cate o domnisoara care intreaba nevinovata (sau poate ca nu), suav, insa cu jumatate de glas – pestele are oase? Ce poti raspunde tu ca vanzatoare sau tu ca si cumparator care faci coada?!

In practica de zi cu zi! Iarasi o parere personala – nu poti sustine ceva daca nu ai incercat o rezolvare. De mai multe ori. Imi place sa gatesc peste, dar si sa-l servesc, preparat in fel si chip, dupa retete mostenite, dar si dupa inspiratii te miri de pe unde vazute sau auzite. Ideile personale le pun si pe ele in aplicare, chiar de la prima ocazie/experienta.

Din vremuri de mult apuse! Pestele era pe vremuri mancarea saracului care abia avea bani sa cumpere o paine neagra si un peste sarat pe care sa-l serveasca dimineata, la pranz si seara, la camp sau pe santierul de constructii. Daca ii mai ramanea ceva maruntis cumpara 100 grame de masline negre, cele verzi nu aparusera inca pe la noi. Sarate fiind si maslinele, dar si pestele, stomacul se umplea cu painea neagra si cu apa cat mai multa.

Astazi pestele este mai scump decat carnea, de multe ori pretul fiind chiar prohibitiv. Icrele de stiuca si sturion se vand cu mii de lei/ Kg. Nu este departe nici pretul la icrele de pastrav, pastrav somonat si chiar icrele de crap.

Ce, cum si cand cumparam icre de peste?

Pentru astazi mi-am propus sa scriu despre icrele de peste. In apropierea perioadei de depunere a icrelor, inainte de a se declara prohibitia am grija ca in congelator sa fie o cutie goala pentru a putea congela peste. In aceasta perioada am grija sa trec mai des prin pescarie pentru a cumpara peste proaspat, intreg. Trebuie sa recunoasc ca nu sunt mare amator la curatat de peste, acordandu-i deplina incredere sotiei mele.

Icre de peste gata pregatite.

Cand cautam peste cu icre prin galantare? Pe la sfarsitul lui februarie, in martie si pe la inceputul lui aprilie, bibanul, stiuca, platica, avatul, mreana, pastravul, crapul, carasul au icrele deja formate si pestoaicelor le atarna burtile. Este momentul declansarii campaniei de colectare icre, de conservare a acestora si de depozitare pentru pastrare la frigider.

Icre proaspete, ficatei si grasime de biban

Cand norocul te da afara din casa si nimeresti la galantar in fata cozii, cumperi biban mare, la peste 500 grame, cat vrei de mult. Ceri vanzatoarei sa-ti puna in punga pestii mai dolofani si mai burtosi.

Cureti bibanii care au avantajul ca se curata doar la interior si de branhii, solzii neputand fi curatati aproape deloc.

Bibani curatati la interior si de branhii.

Pestii curatati, spalati, scursi de apa, cu un praf de sare grunjoasa presarat la cap se pun in pungi din plastic alimentar, in congelator.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cotlet-de-platica-tavalit-prin-malai-la-cuptor-cu-cartofi-copti-2.jpg
Icre, ficatei si grasime de platica.

Icrele curatate de pielite, evitand pe cat posibil contactul icrelor cu apa, se amesteca cu sare grunjoasa si se indeasa in borcanele cu capac etans. Deasupra, se pune un strat subtire de ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui. Borcanele se eticheteaza.

Icre de biban si icre de crap pregatite pentru pastrare.

Saratul icrelor este o mare gaselnita si tine de experienta gospodinei. Daca pui prea multa sare grunjoasa, cand le vei pregati icrele vor fi moruga si vei bea la apa/ vin/ bere pana umfli stomacul si apoi te miri ca ti-a crescut tensiunea si burta.

Daca nu pui suficienta sare grunjoasa, risti ca icrele sa faca mucegai, in special daca ai scapat ceva mai multa apa cand le-ai curatat de pielita sau nu le-ai scurs bine/ nu le-ai tamponat bine cu hartie absorbanta.

Icre proaspete de pastrav in saramura, icre proaspete de mreana si caras, sarate.

Icrele proaspete se pot pastra doar curatate de pielite, in pungi din plastic, in congelator. Cand se vor consuma trebuie amestecate cu icre sarate pentru a se pregati icre frecate, delicioase.

Icre proaspete de pastrav somonat.

Pastravul somonat are niste icre mari rosii care se pastreaza ca atare, bobite, in putina saramura si se amesteca cu icre frecate.

Si icrele de pastrav se pastreaza bobite, in saramura slaba.

Icrele pastrate in saramura slaba au dezavantajul ca trebuie consumate repede pentru a nu se mucegai.

Icrele de avat sunt icre mari care se freaca bine.

Icre proaspete de avat.

Mod de preparare icre de peste de casa

Mixerul sau chiar telul si furculita (trebuie multa rabdare) sunt ajutoare de nadejde pentru orice gospodina.

Ingrediente reteta Icre de casa

  • icre de peste

  • ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui de buna calitate, de preferat presat la rece

  • zeama de lamaie

  • ceapa uscata/ ceapa verde

  • apa minerala carbogazoasa

Uleiul se adauga cu picatura nu suvoi si se freaca/ amesteca cu mixerul la viteza redusa. Daca dam viteza mare pe mixer, icrele mari (stiuca, biban, avat) se sparg si este pacat de munca gospodinei.

Frecare icre de peste cu mixerul, adaugand treptat, ulei, cu picatura, nu suvoi.

La pregatirea icrelor de casa este nevoie de ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui de calitate superioara. Uleiul presat la rece este de preferat, desi este greu de gasit prin galantare, in special cel de rapita.

Zeama de lamaie pentru putina aciditate nu poate lipsi.

Ceapa tocata marunt (ceapa verde este de efect culinar garantat) se include in masa de icre frecate cu ulei.

Ceapa verde tocata marunt pentru icre frecate.

Din secretele gospodinelor pentru preparare reteta icre de peste in casa

Directions

  1. Icrele tinute in congelator se scot intr-un bol si se tin la temperatura camerei minim 1 ora.
  2. Icrele se amesteca cu ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui, turnat cu picatura folosind mixerul la viteza redusa.
  3. Icrele se umfla la sfarsit adaugand apa minerala carbogazoasa, cu picatura.
  4. In icrele frecate se amesteca ceapa tocata marunt si se picura zeama de lamaie.
  5. In icrele frecate se poate amesteca si peste afumat curatat de oase s pielite, tocat marunt.
  6. Icrele se servesc pe felii de paine calda sau pe felii de paine prajita.

Masa de icre frecate se umfla cu apa minerala, tot cu picatura, nu suvoi, pentru a deveni pufoase.

Icre frecate, umflate cu apa minerala si amestecate cu ceapa verde tocata.

Expunerea la masa a icrelor de peste gata pregatite.

Icrele frecate se aduc la masa pe platouri speciale pentru peste.

Icrele frecate, umflate cu apa minerala, amestecate cu ceapa verde tocata marunt si picurate cu zeama de lamaie se pot amesteca cu peste afumat, fara piele, dezosat si tocat marunt.

Ingrediente pentru icre de crap cu ceapa verde si macrou afumat.

Servirea icrelor de peste

Icrele frecate se pot servi pe paine calda sau pe paine prajita, de regula ca aperitive.

Salata de icre de peste gata pregatita, servita pe paine prajita.

Efect gastronomic garantat! In icrele de peste cu “bob” mai mic (crap, stiuca, biban, caras, platica) gata frecate se pot amesteca icre de peste cu “bob” mare si colorat (pastrav, pastrav somonat) pentru o savoare suplimentara a preparatului.

Merge de minune un paharel/ o ceasca de tuica de prune fiarta, dupa sezon.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond! Pescarii din Delta obisnuiesc sa puna in ciorba de peste “limbi” intregi de icre sau sa prajeasca “limbi” intregi de icre in untura de peste. Isi permit ca pestele este din navodul lor, nu cumparat din galantare. Nu as putea zice ca ciorba si limbile de peste fierte/ prajite nu au ceva dumnezeiesc la gust. Mi-am propus sa cumpar un sturion intreg, proaspat, de cultura, din cel expus in galantar, dar pana acum nu mi-a garantat nicio vanzatoare ca are si icre (din alea negre la 5.000 lei/ Kg). Riscand, risc doar pe buzunarul meu. Ma limitez sa cumpar 2 cotlete de sturion, pentru a-mi potoli pofta care nu costa “decat” (cuvant des folosit in reclame care ma scarbeste pur si simplu) 50 lei/ Kg, dar face.

3 Comments

  1. Frumoasă expunere și utilă, de altfel. Mulțumesc și sănătate, idei bune cu care să ne încântați în continuare!

  2. Buna ziua !Cu tot respectul pentru acest articol si expunerea foarte detaliata dar si pentru poze / As avea un singur comentariu de “SPECIALITATE ” – ICRELE DE MREANA NU SE CONSUMA – SUNT TOXICE , EXTREM DE TOXICE !!! Se pot consuma amestecate in ciorba ( fierte o data cu ciorba , sau prajite ) dar NU preparate fara temperatura pt consum !!! PS- Icrele DA se pot si spala intr-un ciur sau sita fina cu ochiuri foarte foarte mici puse sub jet de apa rece imediat dupa eviscerare , mai ales daca pestele a fost transat de catre un / o necunoscatoare si la taiere s-a sectionat burta pestelui dar si diafragma cu icre , punga icrelor de foarte multe ori se taie si se sparge acea punga in care sunt icrele , o data cu acest lucru NErecomandat se pot contamina sau amesteca cu ” alevini ” sau alte toxine si “ce ” a mai mincat pestele respectiv !Pentru a evita aceste mari neplaceri se pot clati sub jet de apa rece in sita SCURSE FOARTE – FOARTE BINE dupa , apoi amestecate cu sare exact cum ati si detaliat , dar trebuie o atentie exagerata la acest procedeu de extragere a icrelor pe care nu toata lumea il stie sau intelege deplin ! DEACEEA RECOMAND – SPALAREA , SCURGEREA , ” SARAREA ICRELOR ” PENTRU DEZINFECTARE SI CONSERVARE SAU STERILIZAREA CARE O REALIZEAZA SAREA IN CEVA TIMP PINA LA INROSIREA (CULOAREA ROSIATICA ) VIZIBILA IN BORCAN USCAT , STERILIZAT , SARE LA FUNDUL BORCANULUI – ICRELE SPALATE , SCURSE , SARATE FARA PIC DE ZEAMA , BAGATE IN BORCAN PINA IN GURA BORCANULUI , SE APLICA IAR SARE SI SE INCHIDE ERMETIC CU SAU FARA CITEVA PICATURI DE ULEI SUB CAPAC ! Astfel conservate pot sta in frigider pentru mai mult timp , dar nu in congelator ! Icrele scoase din congelator nici nu sunt bune , nici foarte comestibile , se imprastie si nu se leaga la prepararea unei salate de icre ! /Icrele de stiuca in speta NU RECOMAND SUB NICI O FORMA a fi consumate nesterilizate cu sare si lasate la “macerat ” pina isi dobindesc calitatea de produs conservat si sarat !Am sa va spun si de ce : ” Stiuca este un peste rapitor care ataca si se hraneste cu broaste , pestisori vii dar si cu broaste , soareci , sobolani de apa sau serpi – care dupa inghitire stau in burta unei stiuci aproximativ 1 luna de zile ! Ginditiva cum ar fi sa eviscerezi o stiuca maricica care are icre dar gasesti in stomacul ei 1 sobolan putrezit !??? CE faceti ??Mai scoateti icrele “proaspete ” si le preparati ….. sau aruncati stiuca , sau doar sobolanul dar si icrele ??? Astept un raspuns de la cineva care sa si respecte aceste norme sanitare si culinare !??? Majoritatea gospodarilor si gospodinelor NU au habar despre aceste lucruri reale de altfel si pregatesc sau apreciaza aceste icre de stiuca parvenite de la magazin sau alta provenienta FARA a sti nici ce consuma stiuca , nici daca a fost eviscerata corect fara a atinge burta , matele sau altceva care poate infesta sau fi toxic din burta stiucii sau a oricarui peste !!! Eu personal NU consum icre de nici un fel decit de la pesti care sunt prinsi de mina mea sau mai bine zis eviscerati proaspeti fiind pestii ( NU dupa ce au fost congelati cu mate cu tot ) care ii curat si transez cu mina mea tocmai din aceste considerente ! Povestea icrelor de sturion este mult mai grava si complexa si nu stiu daca exact isi are locul aici povestea si itinerariul exact al icrelor negre , care pot la fel fi foarte foarte toxice din cauza procedurei complicate de extragere , a intregului proces de la prinderea pestelui – pina la scoaterea si consumul acelor icre /Doar cunoscatorii stiu povestea si deaceea nici nu este recomandat un consum maricel al nici unui tip de icre oricare ar fi el !

  3. Mulțumesc pt. precizări. Foarte interesant, de luat în calcul ce spuneți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*