Carnea de pasare, fie ea de pui/ gaina, curcan, rata sau gasca, este bine venita in orice bucatarie. Mai nou, a aparut prin magazinele cu pretentii si carnea de strut. Pasarea este preferata bucatarilor profesionsti pentru ca se gateste destul de repede si se preteaza pentru tot felul de preparate prajite, fierte sau coapte, etc. , la tigaie, gratar, cuptor sau la abur. Carnea de pasare merge de minune cu garnitura de legume, cu tot felul de salate si chiar gatita cu fructe. Se pregateste ca fripturi (generic vorbind), pane-uri, rulade, fiarta, cu sau fara sos.
Fiecare bucatar profesionist sau amator are secretele lui la prepararea carnii de pasare. Unora le place sa gateasca carnea de pasare mai in sange, altora sa o faca crocanta. Multi indeparteaza pielea de pe carnea de pasare, pe motiv de colesterol rau. De multe ori si macerarea carnii are un rol deosebit in obtinerea preparatului final.
Care sa fie scopul, de fapt si de drept ? Nu cred sa existe vreo gospodina amatoare sau vreun bucatar profesionist care sa nu-si doreasca sa surprinda prin preparatul sau, cu un gust placut si un miros imbietor, in primul rand, dar si cu un aspect general si o prezentare directa sub narile si ochii celor care se vor indemna, sa serveasca minunatiile din farfurie.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de rata, cartofi, vinete, dovlecei, ardei gras, usturoi, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru.
Se aleg cartofi rosii, ceva mai mari, care se spala bine cu apa calduta si se sterg cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.
De ce cartofi rosii ? Cartofii rosii, cumparati de la precupete din piata sunt preferatii mei (chiar daca au gaurele sau sunt loviti) pentru ca pot fi gatiti la fel de bine si la cuptor si prajiti, dar si fierti. Ma uit cu atentie la ce cumpar, sa nu dau de cartofi polonezi, adusi de catre comercianti pentru ca sunt mai ieftini decat cei romanesti, fara a se gandi ca sunt cartofi cultivati pentru hrana animalelor.
Cartofii se invelesc in hartie de staniol si se vor pune pentru coacere pe gratarul din cuptorul aragazului, la foc potrivit, impreuna cu pulpele de rata.
Pulpele de rata, bine pigulite de eventuale urme de puf se impung pe partea cu piele, cu varful cutitului sau se cresteaza (daca pulpele sunt ceva mai mari) cu lama ascutita a unui cutit, atat cat sa se taie doar pielea pana la grasime.
De ce se incizeaza pielea pulpelor de rata/ gasca ? In timpul prajirii/ coacerii, grasimea de sub pielea pulpelor va iesi in tigaie si in acesta se va rumeni carnea de pasare. Numai cine nu doreste, nu va observa ca ratele/ gastele au multa grasime, tocmai sub piele. Pe oasele acestor pasari se depoziteaza direct, destula grasime, motiv pentru care oasele cu putina carne se folosesc pentru obtinerea unor ciorbe/ supe delicioase. La gaini/ pui, grasimea acumulata direct sub piele este considerabil mai putina cantitativ decat la rate si gaste.
Pulpele de rata, asezonate cu sare grunjoasa (sarea se freaca prin crestaturile facute in piele) si piper boabe proaspat macinat se pun la prajit, la foc mare, intr-o tigaie bine incinsa, mai intai cu partea cu piele in tigaie. Grasimea topita va iesi de sub piele datorita temperaturii ridicate din tigaie si in aceasta se va rumeni carnea de rata. Rumenirea, pe fiecare parte, dureaza cate 2-4 minute, in functie de marimea pulpei de rata si a temperaturii din tigaie.
Pulpele de rata se intorc in tigaie si se rumenesc in grasimea scursa, tot la foc mare si pe cealalta parte. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat si pe aceasta parte.
Intr-o tava de copt se pun felii mai groase de vinete si de dovlecei, fasii late de ardei gras si catei de usturoi. Se adauga grasimea scursa din pulpele de rata, la prajire (dupa caz, se poate adauga untura de pasare solidificata, din borcan), sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se amesteca folosind o lingura.
Deasupra legumelor taiate se aseza pulpele de rata rumenite in tigaie.
De ce se acopera tava cu legume si carne cu hartie de copt ? Pentru pregatirea pulpelor de rata si a legumelor, la abur si pentru a se evita uscarea atat a carnii cat si a legumelor, tava de copt se acopera cu hartie de copt, umezita sub jet de apa calduta. Hartia se stoarce de surplusul de apa.
Cartofii infasurati in hartie de staniol se introduc in cuptorul aragazului, la foc potrivit, cu 30-40 de minute inainte de a introduce tava de copt. Cartofilor le trebuie mai mult timp pentru a se coace. Celelalte legume si pulpele de rata, aflate in tava de copt au nevoie de 25-30 de minute pentru coacere, la foc potrivit.
Cum verificam coacerea ? Cartofii se verifica introducand varful cutitului prin hartia de staniol. Pulpele de rata se verifica, dand hartia de copt la o parte si verificand cu degetul, prin apasare, cat de moale si mustoasa este carnea. Carnea trebuie sa fie rozalie.
Cei dotati cu termometru pentru carne pot verifica mai usor coacerea. Termometrul poate fi util in special pentru invatacei.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului, se acopera cu hartia de copt si se lasa sa se odihneasca 15 minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa.
Ce putem face cu surplusul de grasime de pasare ? Ar fi o adevarata „crima culinara” sa aruncam surplusul de grasime de pasare. Gurmetii profesionisti ne-ar putea ocoli si chiar refuza, fara menajamente, sa-i hranim in continuare. Grasimea scursa in tava de copt se culege intr-o ceasca si poate fi folosita pentru pregatirea de varza calita sau pentru alte legume pregatite la cuptor.
Cum servim preparatul ? Datorita grasimii de pasare care s-ar putea slei pe farfurie, preparatul se serveste pe farfurii incalzite (introduse in cuptorul aragazului dupe ce se scoate tava de copt, cu focul stins la cuptor).
Pulpele de rata se pot taia in 2 bucati sau se scoate osul, folosind un cutit bine ascutit si se feliaza doar carnea. Cartofii copti se taie in 2 jumatati si se pune o bucatica de unt proaspat pe cartofii calzi. Untul se va topi si va intra in cartofi.
Preparatul se serveste cu gogosari in otet cum face sotia mea si mamaliga rece.
De la un asa fetin nu poate lipsi un pahar de vinul casei din smochine. Gurmanzii de ocazie vor fi cu siguranta pe deplin multumiti.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Din pacate, in ziua de azi, lucrurile bune nu conteaza, doar halaiala si nesimtirea sunt la putere. O masura buna (consider eu) de a cere bonul fiscal a devenit moment de tratament cu dispret din partea comerciantilor, care in absenta totala a celor investiti cu ordinea (care se ascund numai prin locuri de ei stiute si apar doar atunci cand isi cer „drepturile”), isi permit sa-i catalogheze drept comunisti pe cetatenii onesti care cer bonul. In ce lume traim ?! Sa ne asteptam la incaierari prin piete si magazine de cartier, pentru ca oficialitatile sa ia masuri concrete pentru aplicarea unei legi ? Greu se poate face ordine in randul celor obisnuiti cu coscarii, daca autoritatile refuza sa se implice.