Iarna bate la usa, deocamdata doar ciocane timid dar insista. Daca ar fi sa ne luam dupa zvonuri de-ale meteorologilor ar fi timpul sa inghesuim la borcane si pungi pe toate rafturile din camara, sa umplem deja garnitele, sa mai punem un butoi cu varza la murat, caci ar veni o iarna cum n-a mai fost in ultimii 30-100 de ani pe la noi. Oare, chiar asa sa fie ? Om trai si vom vedea. Trecem noi cumva si peste iarna aceasta.
Ceva semnale ar cam fi ! Au inceput ploile, bate vantul ceva mai taios si temperatura se invarte ziua prin jurul a 10-12 grade C, iar noaptea bate spre zero grade C. Gospodinele care se respecta incearca sa adapteze retetarul familiei la anotimp si astfel apare prin farfurie carnea de porc sau carnea de oaie, afumaturile, sunculitele si costitele, pastrama. Cartofii si varza, chiar fasolea boabe apar tot mai des la garnitura.
De-ale noastre, din strabuni adunate ! In sezonul rece, preparatele sunt ceva mai pline de calorii ca de …, organismul are si el nevoie sa faca fata mai usor efortului zilnic.
Unii, gen Gica Contra vor zice – fugi dom’le de aici cu ideile astea bolnavicioase, nu este nevoie de grasimi de la animale, mergi in continuare numai pe legume, peste si din an in Paste cate o feliuta de carne slaba (fiarta sau pe gratar, numai de pasare si doar din piept de pui sau de curcan, slab, fara piele, curatat bine de orice urma de grasime). Nutritionistii adevarati ii contrazic pe primii si zic cum ca putina grasime animala nu strica la minte, chiar face bine, adica ascute gandirea … Inclin spre ultimii.
Ce retete pregatim in familie ? Tocanitele si mancarurile cu carne proaspata sau cu carne afumata ocupa un loc important in gastronomia romaneasca. Nici din retetarul familiei mele nu pot lipsi astfel de retete.
Preparam si noi retete ceva mai „grele” cum ar fi – tocana cum pregatesc ciobanii la stana, tocana din coada de vita, tocana de berbec cu cartofi noi, tocanita de berbecut crescut la stana, tocana din pulpa de capra cu cartofi, mancare de cartofi cu afumatura, varza murata fiarta cu gat de oaie.
Ca sa vezi ! Am adaptat ceva retete vazute prin bucatariile nordicilor, unde frigul te patrunde in oase si daca eviti grasimile nu are cum sa-ti fie bine. Nu am exagerat combinand ingrediente care consumate zilnic si in cantitati considerabile adauga Kg si colaci de grasime in jurul taliei si mai stiu eu pe unde. Un exemplu greu de digerat, de combinatie de ingrediente, poate fi varza cu cartofi sau carne de oaie cu bucatoaie de costita afumata sau piept de porc cu grasimea de o palma.
Asa au aparut in retetarul familiei ca inspiratie cu multe idei proprii – osso buco din coada de vita sau tocana din gat de berbecut sau gat de oaie cu carnati proaspeti in sos de bere la cuptor.
De-ale macelarilor ! Cunoscatorii si nu doar acestia, in cautarea prin galantare a anumitor bucati de/ cu carne se intreaba, pe buna dreptate – de ce nu sunt expuse spre vanzare, niciodata, momite si doar foarte rar gat de vitel si gat de oaie ? Fara exceptie, momitele sunt preferatele macelarilor si cum cu greu gasesti mai mult de cate zeci de grame la fiecare animal sacrificat ce sa mai expui si in galantare ?
Gatul de vitel si gatul de oaie avand multa carne macra pe vertebre. moale si fina (ma refer la textura) in acelasi timp se preteaza de minune si la ciorbe – ciorba din gat de oaie, ciorba acra din gat de oaie, ciorba de berbecut, ciorba de berbec acrita cu zeama de varza si/ sau tocanite sau osso buco.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva vertebre pline de carne (cu cat mai mari cu atat mai bine) transate de macelar dintr-un gat de oaie (de preferat de berbec), cartofi, ceapa, ciuperci (de preferat hribi) uscate, slanina/ sunca afumata, praz, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ardei gras/ ardei capia, catei de usturoi, unt proaspat, lapte dulce, sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, vin rosu.
De-ale gospodinelor ! Imi este greu sa cred ca exista vreo gospodina ce se respecta si care vede in galantar gat de oaie/ berbec sau gat de vitel sa se limiteze la a achizitiona doar cate o vertebra pentru fiecare mesean. Ca doar de aia s-a inventat congelatorul, sa-l incarci cu ce nu vezi prin galantare in fiecare zi si stii ca iti place tie sau chiar mai mult, le place pofticiosilor din familia ta, atunci cand le pregatesti.
Pregatirea carnii de oaie pentru procesare.
Orice carne se spala cu apa rece/ apa calduta inainte de a fi procesata. Se inlatura astfel si eventuale cheaguri de sange ramase printre vertebre. Bucatile din gat de oaie nu pot face exceptie. Dupa spalare, bucatile din gat de oaie se scurg de apa intr-o strecuratoare si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Formarea crustei pe bucatile de gat de oaie, prin prajire.
Intr-o tigaie cu margini inalte se prajeste sunca sarata si apoi afumata (de preferat sunca sa aiba cat mai multa carne), taiata in bucati/ cuburi mici.
In untura bine incinsa, scursa din sunca se prajesc pe toate partile, bucatile din gat de oaie, la foc mare, sa se formeze o crusta care sa retina la interior sucul din carne.
[ingredients title=”Ingredients”]
- bucati din gat de oaie pline de carne,
- slanina afumata,
- ciuperci uscate,
- praz,
- radacinoase,
- ardei gras,
- vin rosu,
- cartofi,
- unt proaspat,
- lapte dulce.
[/ingredients]
Fierberea/ coacerea preparatului – timpul 1.
Bucatile din gat de oaie prajite pe toate partile impreuna cu bucatile de sunca afumata, prajita se pun la fiert intr-o oala mare, in vin rosu indoit cu apa rece.
Secret bine pastrat si nu prea spus multor invatacei ! Gospodinele adevarate nu se reped sa spele tigaia imediat ce au scos prajeala de carne si slanina afumata din aceasta. Mai intai picura niste vin/ apa in tigaie, da in cateva clocote si lichidul plin de bunatati si miroase se toarna in oala in care se va fierbe/ coace gatul de oaie.
Carnea se da in fiert si oala se introduce cu capacul pus, in cuptorul incins al aragazului, la foc mic spre potrivit pentru 2-3 ore.
Pregatirea radacinoaselor si a ciupercilor uscate pentru acest preparat.
Radacinoasele, ceapa si ardeiul se taie in bucati mari. Prazul se taie rondele groase. Cateii de usturoi se lasa intregi.
Crengutele de rozmarin si crengutele de cimbru uscat se lasa intregi.
Ciupercile uscate se pun in apa rece pentru a se rehidrata.
Fierberea/ coacerea preparatului la foc mic – timpul 2.
In oala de fiert se adauga radacinoasele si condimentele – boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, un praf de sare grunjoasa (atentie, sunca afumata are sare destul de multa), cateii de usturoi, ciupercile rehidratate si apa in care s-au rehidratat ciupercile.
Se pune capacul pe oala de fiert si se continua coacerea preparatului in cuptor, la foc potrivit pentru inca 2-3 ore.
[directions title=”Directions”]
- Prajirea bucatilor din gat de oaie, pe toate partile, in untura scursa prin prajirea unor bucati de slanina afumata.
- Fierberea/ coacerea bucatilor de carne cu os intr-o oala, in vin rosu indoit cu apa rece – timpul 1 (2-3 ore, la foc potrivit).
- Pregatirea radacinoaselor si a ciupercilor uscate pentru a fi puse in oala de fiert/ coacere. Adaugarea acestora in oala de fiert.
- Fierberea/ coacerea bucatilor de carne cu os in vin rosu cu condimente, radacinoase si ciuperci hidratate – timpul 2 (2-3 ore, la foc mic).
- Ingrosarea sosului in care a fier/ s-a copt carnea cu os, bucati de slanina afumata, radacinoase si ciuperci.
- Pregatirea piure’-ului de cartofi.
- Reincalzirea bucatilor de carne fiarta/ coapta, cu bucati de slanina, ciuperci, maduva in sosul ingrosat in vederea servirii preparatului final.
- Servirea preparatului final pe farfurii incalzite.
[/directions]
La finalul celor 5-6 ore de fiert la foc mic, carnea de pe gatul de oaie se desprinde singura de pe vertebre. Carnea este frageda si raspandeste miroazme tainice care te baga in boala. Se da astfel semnalul de alerta culinara spre gurmetii familiei ca se apropie ora mesei.
Bucatile de carne fiarta se scot intr-un castron. Carnea se poate scoate de pe oase, dar este de efect gastronomic sa servesti vertebra cu carne cu tot in farfurie, pe strat din piure de cartofi si sos.
Ingrosarea sosului in care au fiert bucatile din gat de oaie.
Sosul in care au fiert carnea si legumele se strecoara printr-o sita deasa. Legumele se paseaza folosind o lingura.
Se scot ciupercile si bucatile de sunca afumata care se adauga intr-o cratita. In aceeasi cratita se va adauga si sosul ingrosat precum si bucatile din carne fiarta. Se va mai da in cateva clocote inainte de servire.
Secretul bucatarului ! Din vertebrele de la gatul de oaie se scoate maduva. Aceasta se va adauga in sosul scazut prin fierbere, la preincalzirea preparatului final inainte de servire. Gust final al preparatului va fi deosebit.
Pregatirea sosului in vederea servirii preparatului.
Sosul strecurat prin sita se fierbe separat intr-o cratita pana scade la jumatate si se ingroasa.
De-ale profesionistilor ! Unii bucatarii ingroasa sosul cu smantana grasa, amidon sau faina. Nu sunt adeptul unei astfel de practici culinare.
Separat se pregateste piure’-ul de cartofi.
Servirea preparatului.
Preparatul se serveste fierbinte pe farfurii intinse, preincalzite (in cuptorul incins al aragazului, cu focul oprit). Sosul ingrosat se adauga peste piure’-ul de cartofi si bucata de gat de oaie. In sos se pun ciuperci, bucati de slanina afumata si prajita/ fiarta, precum si maduva scoasa din oase.
La acest preparat se serveste salata de bureti iuti.
Ca la orice preparat cu carne rosie merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti carnea de vita, capra sau oaie. Bine pregatita se pot obtine preparate deosebite spre bucuria celor asezati in jurul mesei. Veti primi aprecieri deosebite si multumiri multiple, ca ce poate fi mai deosebit pentru gospodina casei ?!