Cumperi de la pescarie peste proaspat (biban, caras, crap, lin), intreg, la 1-1,5 kg/ bucata.
Cum stii daca pestele e proaspat ? Ochii sunt limpezi, clari, cu irisul negru pronuntat (fereste-te de pestele cu ochi tulburi, albiciosi). Solzii se desprind greu la pestele proaspat. Branhiile sunt de un rosu aprins si tari (fereste-te daca sunt intunecoase, de altfel si miros urat). Cand apesi cu degetul pe burta pestelui proaspat, revine imediat.
Speli pestele si il cureti numai la interior si de branhii. Lasi solzii mici si de altfel prea greu de curatat. Crapul romanesc are solzi mari si trebuie curatat.
Vrei sa faci fum in bucatarie (nevasta e la plimbare sau se face ca “ploua”) ? Pui o tabla neagra (de cca, 0,5 -1 mm grosime) pe ochiul mare de la aragaz si o incingi putin, apoi presari sare grunjoasa, amestecata cu piper macinat si cimbru. Cand se incinge, pui pestele (sters inainte cu o carpa uscata). Se lasa cam 10 minute pe fiecare parte. Se intoarce o singura data. Atentie la foc (potrivit spre mare), sa nu se arda pestele.
Poti folosi si un gratar de tuci. Daca faci peste la iarba verde sau la gratarul din curte, nu ai probleme cu fumul. In schimb mirosul este demential.
Daca nevasta e prin zona, scoti gratarul simandicos luat de la market, si pui pestele pe el, uns cu ulei si presarat cu sare, piper, cimbru. Pui capacul sa nu iasa fum cumva. Pierzi mirosul, dar nu iese fum. Te pui bine si cu nevasta.
Pestele facut il pui fierbinte intr-o Yena (ovala) cu capac. Inainte ai preparat o saramura din apa fiarta si sare, in care pui si ardei iute taiat bucatele mai mici. Dai in fiert si pui cateva picaturi de ulei.
Torni saramura fierbinte peste pestele tot fierbinte. Saramura sa acopere pestele. Presari verdeata tocata marunt (patrunjel si marar, o frunza de salvie, o frunza de busuioc) si cateva fire de ardei gras tocat marunt. Pui capacul la Yena si lasi sa se odihneasca cca. 30 minute, timp in care pestele se macereaza si intra miasmele in el.
Pestele facut saramura se serveste cald, cu mujdei de usturoi pentru peste si mamaliga calda (rece).
Vinul alb, racit la 10-12 grade, demidulce sau sec, cu buchet placut, iti starneste apetitul.
Pentru manevrarea pestelui ai nevoie de un cleste si o lopatica din inox. Nici nu te arzi, nici nu rupi pestele cand il intorci.
Secret ! Evita sa speli tu (adica bucatarul) gratarul, pune pe altcineva. Fumul care iese si mirosul de ars iti taie pofta de saramura de peste.
Pofta buna !