Scrumbie de Dunare cu legume, la gratar

Scrumbia de Dunare este un peste preferat de catre bucatari si de catre cunoscatori, in aceeasi masura, fiind un peste gras si gustos, usor de preparat, prin retete simple si rapide.

Anul acesta s-a gasit prin pescarii, scrumbie de Dunare, proaspata, pana de curand. Cel mai des, se gaseste proaspat, prin lunile aprilie – mai, cand are si icre. In anii trecuti aparea proaspat, prin pescarii, foarte rar, fiind adus doar daca se confisca de la braconieri o cantitate prea mare pentru a fi impartita intre cei care confiscau marfa. Scrumbia de Dunare se mai gaseste uneori, prin pescarii, in timpul anului, marinat sau sarat si foarte rar, afumat.

Pestele curatat de solzi si eviscerat se unge cu un amestec de ulei de masline si zeama de lamaie. Se pune sare si piper proaspat macinate. Se presara cimbru uscat. Pestele se condimenteaza si in interior. Se da la rece, in frigider, pentru 30 de minute, pentru macerare si  intensificarea mirosurilor de condimente.

In timp cat pestele sta la frigider se pregatesc legumele – cartofi noi (taiati felii subtiri sau pai), sfecla rosie (taiata rondele sau felii subtiri), morcovi tineri,mici (lasati intregi si cu codita verde) sau morcovi mai mari (feliati sau taiati bastonase), praz taiat felii subtiri, in diagonala. Se pot folosi si dovlecei tineri, in coaja (taiati felii subtiri, in lung), ceapa proaspata (taiata rondele), ardei gras (taiat, felii mai mari), buchetele de conopida sau brocoli, verzisoare de Bruxelles, etc.

Nu este deloc un secret ! Se poate folosi orice combinatie de legume, dupa gustul si imaginatia fiecaruia.

Intr-o folie de staniol, unsa cu ulei de masline, se aseaza legumele si deasupra scrumbia. Pe legume se presara sare, piper si rozmarin uscat. Se poate pune pe legume si o crenguta de rozmarin verde. Se toarna pe peste,  amestecul de ulei de masline si zeama de lamaie, condimentat. Se aduna marginile staniolului si se pliaza la capete. Pentru o etansare buna, se mai infasoara totul, intr-o alta folie de staniol, care se rasuceste la capete. 

Secret ! Nu va zgarciti la staniol. Se gaseste pe toate drumurile, nu este excesiv de scump. Cu cat pachetelul de staniol, format, este mai etans, cu atat pestele se va patrunde mai rapid si se va face in abur, in „suc propriu”, iar condimentele vor fi puse in evidenta mai pregnanat, ceea ce va da o savoare garantata preparatului.

Nu este de neglijat ! Prin inabusirea pestelui in suc propriu, oasele care sunt destule la scrumbia de Dunare se vor macera si ele, facand posibila aleagerea lor de catre meseni, mai cu spor si fara surprize. Asta nu inseamna ca puteti lasa copii mici sa se descurge singuri, cand mananca peste. Grija parinteasca trebuie sa fie prezenta. Oasele pestelui, nu trebuie sa fie o piedica pentru parinti, ca sa dea copiilor mici, sa manance peste.

Carcotasii ar putea zice – o sa le dam copiilor mici, doar file de peste. Ca sa fim siguri, vom manca si noi cei mai in varsta, tot file de peste.   😀   Consumand peste preparat intreg, veti constata mari diferente de gust, in special la pestele facut in folie, pe gratar sau la cuptor.

Pachetelele de legume si peste se pun intr-o tava de inox, in cuptorul incins sau pe gratarul minune, direct pe ochiul aragazului. Focul va fi dat la potrivit, pentru a se patrunde pestele si a se „aburi” destul, legumele, ca sa se moaie. Dupa cat este de mare pestele si cat de mare ai taiat legumele, atat este de mare si timpul de preparare. Pentru un peste de cca. 400 grame si legumele taiate subtiri, prepararea la cuptor dureaza cca. 30 de minute, iar pe gratar cca. 40 de minute.

Chemati toti mesenii sa se aseze la masa. Pestele cu legume se serveste fierbinte, scos atunci din cuptor sau luat de pe gratar, punand pachetelul la fiecare, in farfurie.

Atentie ! Cand deschideti pachetelul de staniol, faceti-o cu grija. Aburul care se degaja va poate face basicute pe maini, mai ales acelora cu pielea alba, mai sensibila.   🙁

Un mujdei de usturoi verde nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Un pahar de vin alb sec va „asmuti” poftele culinare ale fiecaruia dintre meseni.   😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele este recomandat de catre nutritionisti, tuturor celor care doresc sa fie sanatosi, indiferent de varsta. Nu uitati insa – are oase. Si inca ceva – cand mancati peste, acasa la dvs., serviti-l cu incredere, cu mana. Nu se uita urat la dvs., vecinul de masa, ca la petrecerea de sfarsit de an, data de catre patron, la restaurant. De fapt, el, vecinul, este invidios pe dvs., ca indrazniti sa mancati pestele cu mana sau ca manuiti cu usurinta furculita si cutitul pentru peste. El, vecinul, nu stie sa foloseasca furculita si cutitul pentru peste si se jeneaza sa se foloseasca de maini, desi ii lasa gura apa, de pofta.   8)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *