Spata de porc impanata cu carnati afumati, la cuptor

Ieri, meteorologii anuntau ceva ploi si oarece racoare, pentru urmatoarele 2-3 zile.

Anunt ! Se poate intra in bucatarie si aprinde cuptorul, cu toate usile inchise la casa, doar geamul de la bucatarie, larg deschis si hota aragazului, in functionare, la debit maxim. Cam asa ar putea arata un anunt imbietor, la timpul probabil, anunt care sa indemne gospodinele sa riste niste retete mai sofisticate.      🙂

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de spata sau pulpa de porc, cu ceva grasime, la 1,5-2 Kg; 2 carnati subtiri, de porc, afumati; ceva mirodenii (piper boabe, cimbru, foi de dafin); nelipsita sare grunjoasa, din orice bucatarie, o capatana de usturoi uscat, un pahar de vin alb/ rosu, sec sa fie.

Spata de porc se curata de pielite si de grasimea in exces.

Spata de porc se omeneste, cu insistenta si rabdare, cu niste untura de porc, topita, avand grija sa nu scape niciun coltisor. Se presara sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Nu ai untura de porc, merge si cu unt topit (chiar este indicat, daca vrei sa “aromatizezi” friptura).        8)       Nici uleiul de floarea soarelui nu este de evitat.

Se dau 2-4 gauri in bucata de spata, pe toata lungimea ei, destul de mari, cat sa incapa carnatii afumati.

Secretul datului gaurilor prin bucata de carne ! Bucatarii experimentati folosesc cutitul lunguiet, bine ascutit, cu varful caruia sfredelesc carnea. Oricat m-am luptat, nu am reusit, decat sa franjurez carnea de porc.     🙁      Am adoptat o metoda, “furata” de la un vechi bucatar (nu-i retin numele), cu vechi stadii la coada tigaii.     😛     Folosesc pila de ascutit cutite, cea lunga, cu care apas cu mandrie gurmandereasca si insistenta fizica, de la un capat al bucatii de carne, spre celalalt. Victorie ! Merge de minune, gaurirea bucatii de carne, mai ales, daca invartesti in carne, scula de acutit cutite, transformata pentru moment in scula de gaurit.     🙂

Secret bine pastrat ! Carnatii afumati se imping, din aproape in aproape, prin rotire, in lacasurile din carnea de porc, ca sa nu se rupa. Ca sa alunece, ungi carnatii cu unt topit. Untul topit va da o savoare in plus, preparatului tau. Infigi prin carnea de porc si cativa catei de usturoi, facand gauri cu varful cutitului.

Bucata de spata de porc, dichisita cu carnati afumati se aseaza intr-o tava de inox. In tava se pun cateva boabe de piper, 2-3 frunze de dafin, o crenguta de cimbru.

In tava, se adauga o cana de vin, indoita cu apa rece. Vinul se prelinge usor, peste bucata de carne, sa o invaluie.

Tava se introduce in cuptorul aragazului, gata incins. Se tine 15 minute, la foc mare, sa capete o crusta, care retine sucul, in carne. Se micsoreaza focul pentru a se patrunde carnea. Se intoarce bucata de carne, sa se rumeneasca pe toate partile.

 Cand carnea este rumenita, pe toate partile, se scoate tava din cuptor si se acopera pentru 10 minute, cu o folie din staniol, pentru ca friptura sa se ohihneasca si sa redevina mustoasa.

Pentru un deliciu deosebit ! Inainte de acoperirea cu staniol, se picura peste carne, coniac sau biter.

Bucata de carne, se feliaza in diagonala, pentru un aspect deosebit. Uneori, parca mancam si cu ochii. Nu-i asa ?     😛

Friptura se serveste calda, cu piure de cartofi, fierbinte si cu minunatul sos, pus din belsug, peste piure-ul de cartofi si peste felia de carne.

Nu uita ! Sosul este gras. Farfuria trebuie incalzita, inainte de a pune friptura si sosul.      😛

Un mic secret ! In piure-ul de cartofi, pentru a fi pufos si delicios se pune un paharel de lapte caldut, o lingura de smantana, o lingura de unt proaspat si patrunjel verde si/sau salvie, tocate marunt.

Vorbe, de aducere aminte, de anii cand copii erau mititei si roiau in jurul mesei ! In familia mea era o vorba atunci, actuala uneori si in prezent, dar si preluata de catre rudele apropiate: pune niste mizerie, din aia, peste piure-ul de cartofi. Oare de ce ?        🙂       🙁

Am avut noroc si prin balcon am mai gasit niste castraveti de care fac eu, toamna. Festinul este garantat.

Nu poate lipsi un pahar de vin rosu, sec. Ca si cum ar conta prea mult, daca ai servi vin alb sau o bere rece, ar fi vreo greseala.     🙂

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de racoarea de afara, nu se stie cand veti mai avea ocazia. Intrati in bucatarie si folositi cuptorul aragazului. Sincer vorbind, dupa friptura de porc la tigaie, cu mamaliga calda si mujdei de usturoi, friptura de porc la tava, cu piure de cartofi, este cu siguranta prima intr-un clasament neoficial al gurmanzilor adevarati. Nu uitati insa. Nu faceti excese culinare, dar nici nu plecati de la masa, cand pe farfurie troneaza o friptura de porc, la cuptor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*