O data cu venirea sezonului rece, hainele mai groase sunt scoase de pe umerasele din dulapuri. In teoria culinara, meniul zilnic se imbogateste cu retete pregatite din carne ceva mai grasa (porc, oaie), preparatele culinare capata in consistenta – devin mai grele, organismul uman consuma mai multe calorii pentru a-si mentine temperatura propice si forta de actiune. Pe noi romanii, practica ne omoara si in gastronomie, precum in alte domenii, adica, ma refer aici la faptul ca nu doar in sezonul rece preferam carnea de porc, in special. Ne place la nebunie zicala (nu stiu de cine inventata, dar aplicata mai mereu) – cea mai buna leguma este tot carnea de porc.
Amintiri, amintiri …. ! De cate ori imi propun sa scriu o reteta in care ingredientul principal sunt maruntaie (ficat, inima, rinichi), limba, burta, creier si maduvioare, amintirile ma napadesc. Nu fac parte dintre cei carora amintirile din vremurile de trista amintire le-a lasat doar gusturi amare. Micile bucurii, chiar daca necesitau unele sacrificii, se numesc tot bucurii. Nu ai cum sa uiti anii in care copiii tai erau mici si faceau primii pasi in viata; ei nu trebuiau sa sufere. Putini sunt cei care in acea perioada nu s-au confruntat cu greutati in aprovizionarea cu cele necesare traiului familiei. Pandeam dupa amiezile, cand spre seara, dupa ce veneam de la serviciu, se aduceau la o camaruta din spatele halei de carne din orasul meu, cateva lazi cu organe de vaca si/ sau porc, limba si burta. Imediat se forma o coada imensa la care te asezai, fara sa sti daca vei apuca ceva. Ingramadeala era pe masura, injuraturile (puteai sa incropesti o culegere cu astfel de alinturi, din toate regiunile tarii) erau la ordinea zilei dar si glumele/ bancurile asemenea. La aceste cozi aflai tot felul de bancuri de actualitate pe care a 2-a zi le puteai spune in soapta, in premiera, amicilor, pe la colturile coridorului de la serviciu. Parca statul la coada nu mai era asa de apasator, in plus daca veneai acasa cu sacosa plina erai un om fericit. Nu se poate uita mirarea din ochii copiilor care asistau la punerea pe batranul gratar din tuci a rinichilor, inimii si ficatului. Cum mirosul de gratar invada tot etajul de la bloc, erau vecini care te invidiau si te barfeau, dar acestia treceau pe langa imensele cozi si nu se opreau. Nu am placerea de a judeca pe nimeni, dar in acelasi timp nu suport sa fiu vorbit pe la colturi, motiv pentru care invidiosii respectivi si-au primit portia de ironii, ori de cate ori am avut ocazia.
Ce retete pregatim ? Ingredientul principal din reteta de astazi este burta de vita. In familie pregatim ciorba de burta si drob din burta de vita. Cand traiau bunicii si parintii, se taia porc crescut in curte si se pregatea toba din burta porcului. Pe la inceputurile casniciei mele, impreuna cu sotia, cumparam de la cunoscuti cate o jumatate de porc, mai primeam si de acasa cate o pulpa si pregateam tot felul de porcarele pentru iarna, inclusiv toba si cartabos, dar in acele vremuri nu exista internet, nu le aveam cu bucataritul si nici nu aveam timp de facut poze ca sa scriu candva retete. In ultimii ani nu am mai pregatit in casa decat porcarele, preferand sa cumpar toba si cartabos din macelarie pentru aperitivele din timpul sarbatorilor de iarna. Daca imi amintesc bine, candva de demult, am pregatit in casa si niste chiftele din burta de vita. Cu prima ocazie voi pregati si asa ceva.
Alte amintiri …. ! De mult mi-am propus sa pregatesc si apoi sa scriu pe acest blog o reteta de tuslama din burta de vita. Nu am mai pregatit niciodata pana acum si a trebuit sa ma documentez pe internet. In final, am ales sa pregatesc o reteta de tuslama cu cateva idei proprii. Trecand la fapte, mi-am amintit de anii studentiei mele cand pe la sfarsitul anilor ’60, pe Uranus (zona a disparut, s-a nivelat cu buldozerul si s-a facut loc, printre altele, la Casa poporului, azi sediul Parlamentului), in coltul strazii, pe unde cotea tramvaiul 5 (sau poate altul era numarul ?! La o anumita varsta, te mai lasa si memoria.) spre Ghencea era o zahana (o bomba era cuvantul de ordine) unde se servea tuslama din burta de vita cu ardei iute, murat in otet si paine calda. Parca vad si acum castroanele mari, albe, cu tuslama (cu bucatoaie mari de burta si de carne), pline ochi, aburind. Un toi cu tuica de Turt nu se putea refuza, il aducea chelnerul de cum te asezai la masa si te pregateai sa comanzi. Nu se servea decat ciorba de burta si tuslama de burta.
De ce tocmai acum ? Cutia cu bucati de burta si de carne de vita asteapta de ceva vreme prin congelator, de cand cu ocazia casatoriei civile a unuia dintre baietii mei, am pregatit un ditamai cratitoiul cu ciorba de burta, din vreo 5 Kg de burta de vita si un cap de piept de vitel la vreo 2,5 Kg. Ironia ironiilor, in viteza pregatirilor am omis sa fac poze, de fapt, in ideea ca deja am scris o reteta cu ciorba de burta. Ulterior, am putut constata ca reteta fusese scrisa pe blog, pe la inceputurile scrierilor mele, cu poze putine si de o calitate indoielnica, cu vreo 10 ani in urma.

Ingrediente de trebuinta in reteta: bucati de muchii (partile groase) din burta de vita, bucati din carne de vita cu grasime si zgarciuri moi, usturoi, iaurt, verdeata (marar, patrunjel, leustean), otet alimentar de fermentatie, din vin alb de 9 grade, sare grunjoasa, piper boabe, ardei iute.
Burta si carnea se pun intr-o oala cu putin apa calduta si se da in cateva clocote.

[ingredients title=”Ingrediente”]
- bucati din burta de vita si bucati de carne de vitel, fierte,
- iaurt gras,
- usturoi,
- otet,
- verdeata.
[/ingredients]
Pana se dezgheata burta, se pregateste mujdeiul de usturoi. Cateii de usturoi se piseaza in aparatul de pisat/ in piulita din lemn/ in creuzetul cu pistil/ intr-o punga din plastic alimentar, cu sare grunjoasa si se bate cu manerul de la cutitul bucatarului. Verdeata (marar, patrunjel, leustean) se toaca marunt. In vasul pentru pregatit mujdei se adauga 4-5 linguri de iaurt gras.

Se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amesteca ingredientele cu o lingura pana se omogenizeaza si se formeaza o pasta groasa.

Cand burta a dat in clocot, se ia cu un polonic niste zeama si se adauga peste mujdeiul de usturoi cu iaurt gras. Se amesteca cu lingura pentru diluarea mujdeiului.

Se opreste focul sub oala cu burta si se adauga continutul din bolul cu mujdei de usturoi si iaurt.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Incalzire bucati de burta si bucati de carne de vitel.
- Pregatire mujdei de usturoi cu iaurt si verdeata.
- Diluare mujdei si amestecare in oala cu burta de vita.
- Servire tuslama din burta de vita.
[/directions]
Se amesteca cu polonicul pentru omogenizare. Preparatul se drege cu otet, dupa gust.

De ce se opreste focul sub cratita ? La adaugarea mujdeiului cu iaurt in zeama fierbinte exista riscul branzirii lichidului si se strica fasonul preparatului.
Tuslamaua din burta de vita se serveste calda, cu putina zeama si un ardei iute. Cine doreste poate sa mai puna iaurt si/ sau otet.

Preparatul se serveste cu paine de casa, calda.

Nu poate lipsi un paharel cu tuica de prune.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bine pregatite, maruntaiele pot fi adevarate delicii culinare. Din burta de vita si limba se pot pregati retete pline de miroazne tainice. Creierul si maduvioarele se regasesc in retetarul multor restaurante de lux. Incercati sa pregatiti, nu veti regreta.