Vreau sa cred ca un bucatar care se respecta, fie el profesionist sau amator, este deschis la noi experiente culinare. Poate fi vorba de curiozitate, pofta de gusturi noi si de ce nu, perfectionare in ale bucatarelilor sau macar pe aproape. Fara a ma considera un bucatar, imi place sa bucataresc in propria bucatarie. O oarecare indemanare in manuitul cratitelor si tingirilor imi este de ajutor. Si cu ideile culinare stau destul de bine.
Chiar daca, ma ghidez de cele mai multe ori, dupa sursele mele de inspiratie mostenite de la parinti (se folosesc ingrediente romanesti), uneori poftesc si incerc anumite ingrediente pe care le observ in vitrinele frigorifice din marile magazine. Ma refer in special la steak de vita (mult mai scumpa decat carnea romaneasca sau carnea spaniola, obisnuita prin galantare), adusa din Argentina si Irlanda sau carne de miel/ berbecut (apropiata ca pret de cea romaneasca) adusa din Irlanda sau Australia. Si purcelul de lapte adus din Spania imi face cu ochiul. Ar mai fi carnea de vita Angus, proaspata/ refrigerata sau cea maturata adusa de la ferme de vaci din Romania, care se apropie la gustul preparatului cu cel din carnea irlandeza.
O veche zicala romaneasca spune ca pofta vine mancand ! Suntem supusi ai poftelor noastre. Servind preparatele pregatite din carnurile deja mentionate, gustul deosebit al acestora te indeamna, sa te tot repeti. Romanul de rand pofteste mereu (nu costa nimic), dar pretul prohibitiv, ii mai taie din pofta la ce-a poftit. Imi doresc sa incerc vestita carne japoneza, dar nu am descoperit-o inca, prin market-urile din orasul meu.
Toate aceste carnuri au ceva in comun – se pregatesc la gratar/ pe plita fierbinte (sau cel putin asa am citit si aplicat de cele mai multe ori pana in prezent), la temperatura ridicata/ foc mare dedesubt. Astfel, batranul meu gratar din fonta asezat direct pe flacara mare a aragzului, isi intra in atributii si chiar isi face datoria cu brio.
Din retetarul familiei mele ! Am pregatit anterior – purcel de lapte pregatit la Craciun asa cum fac eu, antricot maturat de vita cu cartofi zdrobiti, pulpa de vitel in crusta de condimente, pulpa de vitel la gratar, cu ardei copti.
Nu am ocolit preparatele la cuptor – pulpa de vitel irlandez cu legume, in sos de bere, la cuptor; antricot de miel la cuptor, purcel la cuptor cu varza calita, cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti.
Steak de vita la gratar cu urzici batute, ou de rata si salata de ceapa rosie.
Ingrediente de trebuinta in reteta: steak de vita argentiniana, urzici proaspate, oua de rata, ceapa rosie, ceapa alba, catei de usturoi, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, zeama de lamaie, otet alimentar de 9 grade, din vin alb, zeama de lamaie.
Pregatire ingrediente care se folosesc in reteta.
Am folosit o bucata din carne de vita argentiniana, maturata 28 de zile, de cca. 300 grame. Bine preparata, carnea este suficienta pentru 2 persoane, la 2 mese de pranz/ cina, in conditiile in care se serveste si garnitura preferata.
Pe ambalaj exista recomandari de preparare. Prezinta frigerea carnii – in sange, mediu fripta, mai fripta. Imi doresc o carne putin peste mediu fripta.
Bucata din steak de vita argentiniana.
Carnea se lasa la temperatura camerei 1-2 ore si apoi se inlatura ambalajul. Carnea nu se spala, doar se tamponeaza cu hartie absorbanta inainte de a fi pusa pe gratarul bine incins.
Pentru salata de ceapa, am folosit 2 cepe rosii mari, sare grunjoasa si otet din vin alb.
Pentru garnitura am folosit o poala de urzici tinere (pisca tare la degete). Urzicile se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.
Nu este nicio greseala daca la prepararea urzicilor se vor folosi si cateva fire de leurda impreuna cu 2-3 catei de usturoi pentru un gust deosebit al urzicilor batute (la prepararea acestora nu folosesc faina, doar putina slanina afumata, dupa caz).
Optional. Pentru urzici batute se poat folosi urzici oparite si congelate rapid. Se vor prepara inghetate, fara a fi lasate sa se decongeleze la temperatura camerei.
Preparare urzici batute.
Pentru prepararea urzicilor am folosit o poala de urzici proaspate, alese frunza cu frunza. Cozile urzicilor batrane sunt deja lemnoase si pisca tare.
Urzici folosite in reteta.
Pentru prepararea urzicilor am folosit reteta de la garnitura din urzici batute.
Urzici batute gata pregatite.
Preparare salata din ceapa rosie.
Ceapa rosie se curatata de coaja si se taie rondele. Rondelele de ceapa rosie se freaca cu sare grunjoasa. Se picura otet din vin alb, dupa gust, se amesteca bine si se lasa la macerat cateva ore.
Salata de ceapa rosie.
Secretul gospodinei ! Cu cat salata de ceapa se lasa mai mult timp la macerar (de preferat in frigider, la rece) cu atat savoarea salatei va creste.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente care se folosesc in reteta.
- Preparare urzici batute.
- Preparare salata din ceapa rosie.
- Preparare ou de rata prajit.
- Preparare steak de vita argentiniana pe gratar.
- Montarea si servirea preparatului.
Preparare ou de rata prajit.
Oul de rata se va servi pe garnitura din urzici batute.
Se poate servi ou fiert cleios sau ou ochi. Oul de rata fiert, pentru a fi cleios in final, se pune in apa rece (cu un praf de sare grunjoasa si cateva picaturi de otet) si se fierbe 4 minute, de cand da apa in clocot.
Pentru oul ochi, se prajeste oul de rata (lasat la temperatura camerei 1 ora) in amestec de unt proaspat si ulei de rapita. Se adauga pe galbenus, in timpul prajirii, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Nu este o greseala daca se adauga si 2-3 fulgi de ardei iute.
Ou de rata prajit in amestec de unt proaspat si ulei de rapita.
Preparare steak de vita argentiniana pe gratar.
Am folosit un gratar din fonta cu maner din lemn, asezat pe flacara mare a aragazului.
Cand gratarul din fonta este bine incins (dogoreste la palma asezata deasupra gratarului), pe gratar se aseaza bucata din carne de vita, sa sfaraie. Pe carne se picura ulei de masline extravirgin si se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se intinde usor cu mana pentru amestecare ulei si condimente.
Bucata din carne de vita argentiniana este asezata pe gratarul din fonta bine incins.
Focul este mare sub gratarul din fonta. Carnea se va patrunde rapid. Se urmareste schimbarea culorii carnii pe grosimea steak-ului din carne de vita. Cand culoare (de un rosu pal/ rozalie, initial) devine albicioasa, se intoarce bucata de carne, pe gratar. Se repeta operatia de condimentare si pe aceasta fata a bucatii de carne. Se observa urmele gratarului pe bucata de carne.
Bucata de carne a fost intoarsa pe gratarul din fonta si a fost condimentata.
Carnea de vita argeniniana este gata pregatita cand pe grosimea bucatii de carne s-a omogenizat culoarea albicioasa.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul nostru se serveste fierbinte, pe farfurii intinse, preincalzite.
Pe bucata de carne fierbinte se adauga bot-uri din unt proaspat. Untul se topeste rapid si invaluie bucata de carne fierbinte, fragezind-o suplimentar.
Optional, pe garnitura din urzici batute, se picura zeama de lamaie.
Steak de vita la gratar cu urzici batute, ou de rata si salata de ceapa rosie – preparatul este gata servit.
La acest preparat se serveste un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Nu poate fi refuzata de pofticiosii familiei, o bucata de paine calda pentru a muia in zeama garniturii din urzici batute amestecata cu galbenus din oul de rata.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Poftele noastre gurmanderesti costa, dar merita pentru savaoarea deosebita a preparatului final (doar nu mancam in fiecare zi carne la 99 lei/ 100 grame) ?! Incercati aceasta reteta si nu veti regreta, chiar daca bugetul familiei voastre, alocat unei singure cine, va avea de suferit.