Gogosari in otet cum face sotia mea

Din totdeauna, in familia noastra s-au consumat in perioadele de iarna – primavara, muraturi de tot felul, in special la pranz, la felul doi de mancare si ocazional dimineata, la micul dejun, la o omleta sau seara, la cina, la vreun snitel sau chiftele cu cartofi prajiti (mancarurile preferate ale copiilor, cand erau mici). In concluzie, tot neamul suntem mari consumatori de muraturi.┬á ­čśŤ

Mie, imi plac muraturile si cu mamaliga calda, cu mamaliga rece sau cu mamaliga pe gratar. Muraturile le mananc si goale sau ca┬á“delicatesa” la fripturi si mancarici mai grase. Ce sa-i faci, asa┬ápatesc┬áastia mai batrani, nascuti si crescuti pe la tara si doar ulterior deveniti oraseni, cu acte.┬á┬á ­čśŤ

De vreo 15 ani, sotia mea face niste gogosari in otet, care nu sunt deloc acri, ca cei pe care ii folosim pentru salata de beuf. Acesti gogosari murati se mentin tari cca. 1 an de zile, sunt un adevarat deliciu culinar, ca muraturi, pentru friptura din copane de rata, friptura din copane de gasca si friptura de porc, putin mai grasa.

gogosari in otet cum face sotia mea 4

Nu stiu care este originea retetei initiale, aduse de sotie. Oricum, pe parcurs, i-am adus retetei unele imbunatatiri, indulcind reteta, scazand cantitatea de sare si punand  gogosarii in borcane de 0,8 Kg, cu capac etans. Am renuntat la borcanele de 3 Kg (incomode cand nu sunt prezenti la masa toti membrii familiei), la frunzele si tulpinile de telina verde. Am adaugat noi condimente.

Nici nu mai stiu reteta originala si oricum nu pe aceea doresc sa o scriu, ci ultima reteta, cea verificata, acceptata de toti membrii familiei si deci folosita in prezent.┬á ­čśÇ

Am pastrat oarecum, proportiile, din reteta originala.

Se cumpara 5 Kg de gogosari potrivit de mari, bine copti, tari, din cei romanesti (au o culoare rosie, mai inchisa si sunt mai carnosi – mai grosi in “carne”).

Se spala gogosarii cu apa rece si se lasa la scurs, in raftul de vase. Se curata de cotoare si de seminte. Se taie gogsarii in jumatati.

gogosari cum face sotia mea

Intr-o cratita de 3 litri se pune 1 litru de otet alimentar, de 9 grade, otet de fermentatie, obtinut din vin alb, prin distilare.

Se pune otetul la fiert, la foc mare, intr-o cratita cu capac, impreuna cu 250 grame de zahar (de preferat 1 pahar de miere), 250 ml ulei de floarea soarelui, sare grumjoasa (dupa gust, cam 3-4 linguri), boabe de piper negru, boabe de mustar, foi de dafin.

Atentie ! Focul fiind mare, otetul poate fierbe in timp scurt si daca nu supraveghezi cratita, capacul la cratita┬áincepe “sa joace”, aburii fierbinti si lichidul ies din cratita, lichidul te┬ástropeste, iar aburii te “parlesc”, pe te miri unde.┬á 8)

Cand otetul a dat in fiert, se oparesc gogosarii 1-2 minute.

gogosari cum face sotia mea 1

Se scot gogosarii opariti, din cratita, cu o spumiera si se lasa intr-un vas, sa se raceasca cateva minute. Se aseaza gogosarii opariti, in borcane. Se acopera gogosarii din borcane, cu zeama din cratita si se inchid borcanele cu capace etanse.

Se intorc borcanele cu gura in jos, pentru 10-15 minute, pentru a se “aerisi” si a patrunde lichidul in masa de gogosari.

gogosari cum face sotia mea 2

Secret ! Nu cumpara otet alimentar, din cel facut din acid acetic, fabricat industrial. Strici legumele degeaba si iti bati joc de bani si de munca ta. Muraturile nu au niciun gust si se mai si inmoaie repede.

gogosari cum face sotia mea 3

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Chiar daca nu ati gasit nicaieri o reteta pentru friptura din copane de rata sau copane de gasca, nu disperati. Cand voi gasi prin market sau pe la vreo precupeata, o┬árata sau un gascan, voi cumpara, voi face poze si fuguta voi pune reteta pe blog. Prin market am gasit doar tacamuri de rata, pline de grasime, depusa direct pe oase (?!), aduse din import Ungaria. O singura data, am gasit in market, rata intreaga, la vreo 2 Kg (cam pipernicita, dupa gustul meu), adusa de la o ferma de prin Prahova, la un pret nesimtit de piperat – cca. 30 lei/ Kg.

De obicei nu imi place sa promit, pentru ca apoi trebuie sa ma tin de cuvant.┬á Nu sunt crescator de pasari, asa ca nu stiu cand voi gasi rata sau gasca, sa cumpar.┬á ­čÖü

102 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.