Mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra

Batranii nostrii nu plecau niciodata de acasa spre treburile lor zilnice fara a pune bine, la cale, stomacul, adica fara a-i asigura un pansament gastric care sa nu le creeze, candva, probleme de sanatate. Nu stiu daca ei cunosteau aceste lucruri sau pur si simplu asa se mostenise si traditia trebuia respectata, dublata fiind si de experienta lor de zi cu zi.

Daca la inceput, in functie de munca pe care urmau sa o presteze, micul dejun consta in ciorba/ supa si felul doi (preparate cu o zi inainte si ramase de la pranz/ cina), in timp, o data cu aparitia mezelurilor, acestea se combinau cu afumaturi din garnita, oua si branzeturi si nelipsita cana cu lapte cald/ ceai/ cafea.

In timp, datorita programului de lucru care de cele mai multe ori se intindea peste cele 8 ore, m-am obisnuit sa nu plec niciodata de acasa fara sa mananc destul de consistent. Nu am uitat nici de pachetelul cu cate ceva, pentru servit la ora pranzului, urmand ca cina sa fie luata la intoarcerea acasa de la serviciu. Nu am facut rau, neavand probleme serioase cu stomacul nici acum, dupa multi ani.

Mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.
Mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva felii de paine neagra/ paine intermediara (densa si bine coapta), oua de prepelita, ulei de masline, branza de capra, somon afumat, sare grunjoasa, piper boabe, boia de ardei iute/ dulce.

Feliile de paine (de preferat din paine ceva mai veche, bine coapta; se poate folosi bagheta, franzela sau paine gata feliata), taiate mai groase, se gauresc cu o “preducea” pentru alimente (nu este nicio greseala daca se foloseste degetul mare sau un cutit/ lingurita, etc.) si se ung cu ulei de masline, turnand cu picatura si intinzand pe paine cu degetul sau folosind o pensula de bucatarie.

Ingrediente de trebuinta pentru mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.
Ingrediente de trebuinta pentru mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.

Se foloseste o tava din inox in care se aseaza feliile de paine unse cu ulei de masline extravirgin.

Cum se sparg ouale de prepelita, pentru a ramane galbenusul intreg ?  Se foloseste un cutit bine ascutit si se taie “motul” oului, apoi oul se scurge, cu grija, in gaura facuta in paine.

Ingrediente asezate in tava de copt pentru mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.
Ingrediente asezate in tava de copt pentru mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.

Pe feliile de paine unse cu ulei de masline se aseza felii de branza de capra/ cascaval afumat/ telemea de oaie (sau orice alta branza tare si grasa, preferata) si felii de somon afumat.

Ingrediente pregatite pentru mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.
Ingrediente pregatite pentru mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.

Atentie, branzeturile si chiar somonul pot fi destul de sarate ! Ouale se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si/ sau boia de ardei dulce/ boia de ardei iute.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit spre mare pentru 3-4 minute, pana se coc ouale, se prajeste painea si se gratineaza branza, iar somonul capata o crusta fina.

Mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra gata pregatit.
Mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra gata pregatit.

Preferintele nu se discuta, se executa ! Gurmetii profesionisti au preferintele lor legate de coacerea oualor. Unii doresc ca ouale sa fie bine coapte, altii sa fie ceva mai moi. Nu te poti pune cu preferintele lor, doar trebuie sa le respecti dorinta prin jonglarea cu timpul de coacere in cuptor, dar legat strans de grosimea feliilor de branza, care trebuie sa se topeasca, in timpul coacerii, pe feliile de paine unse cu ulei de masline.

Micul dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra este gata pentru a fi servit.
Micul dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra este gata pentru a fi servit.

Acest mic dejun se serveste cald, cu rosii galbene si castraveti proaspeti (legumele tinute in frigider, la rece).

Servire mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.
Servire mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.

Ce mai bunatati ! Savuros, delicat, plin de miroazne tainice, sanatos, rapid de preparat.

La acest mic dejun cald se poate servi o cana cu lapte cald/ ceai/ cafea sau un pahar cu suc proaspat din fructe de sezon.

Daca ati fost ceva mai harnici si ati folosit o tava mai mare, in care ati pus mai multe felii de paine cu ingrediente, va ramane ceva si pentru pachetelul de la serviciu.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice reteta usor de preparat poate fi un ghid de urmat pentru cei care cu greu indraznesc/ isi fac curaj sa intre in propria bucatarie si sa pregateasca ceva. Cred ca oricine incearca va reusi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.