Paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita

Am citit tot felul de recomandari naturiste, pentru sanatatea organismului, plecand de la ouale de prepelita. Desi oferta pe piata este destul de bogata, cumparatorii nu prea se inghesuie la ouale de prepelita, reticenta la orice este nou, indiferent de domeniu, a noastra, a romanilor, fiind proverbiala. Ofertele – 2 cartoane la pret de unul sunt mai mereu prin galantare si pe tarabele din piata ale producatorilor. Este adevarat ca in post, nu toata lumea consuma oua.

Sa incercam o mica comparatie culinara si de gust ! Am cumparat oua de prepelita, la oferta si trebuie sa recunosc, nu mi-a parut rau. Ouale de prepelita sunt gustoase, comparabile la gust cu cele de gaina (nu chiar atat de gustoase precum cele de rata, de curca sau de gasca), pretul este acceptabil si in plus, nutritionistii sustin ca nu cresc colesterolul rau. Cand voi gasi de cumparat, voi savura si oua de strut, nu de altceva, dar curiozitatea este mare. Gurmetii profesionisti ma vor intelege, cu siguranta. Ouale de preplita se pregatesc la fel ca celelalte oua ale pasarilor din curte, doar ca fiind cam mici, se pun in preparate, cantitativ de 4-5 ori mai multe decat cele de gaina. Nici ouale de cata (bibilica) nu sunt prea mari, dar parca sunt mai consistente decat ouale de prepelita, motiv pentru care se folosesc in preparate, doar de 2-3 ori mai multe, cantitativ, decat cele de gaina, pentru acelasi preparat. O concluzie merita a fi trasa: fiecare ou are gustul sau, indiferent de pasarea care l-a ouat, este apreciat de catre consumator, fiecare in felul sau, iar gospodinele nu ezita sa le foloseasca pe toate, in bunatatile culinare cu care ii omenesc in fiecare zi, pe cei ai casei.

Paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.
Paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: oua de prepelita, carnati picanti, cascaval afumat, paine feliata, piper boabe, boia de ardei iute/ dulce, usturoi, ulei de masline.

Painea prajita garanteaza savoarea acestui aperitiv ! Painea feliata se prajeste in prajitorul de paine. Mult mai gustoas va iesi aperitivul, daca feliile de paine se freaca cu un catel de usturoi, se ung cu putin unt sau cu ulei de masline si se pun intr-o tava din inox, acoperita cu hartie de copt, in cuptorul aragazului, la foc potrivit, pana painea se rumeneste usor. Feliile de paine frecate cu usturoi si unse cu ulei de masline se pot praji intr-o tigaie, la foc potrivit. Gurmanzii de ocazie vor aprecia cum se cuvine al doilea mod de prajire al painii.

Carnatii picanti se taie felii si se prajesc la foc potrivit, in putin ulei de masline. Calitatea carnatilor nu este de neglijat, daca se doreste sa nu se umple tigaia cu lichid fierbinte, scurs din carnati. De preferat sunt carnatii putin uscati, afumati si usor picanti, chiar daca sunt mai scumpi.

Prajire felii de carnati picanti in ulei de masline, pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.
Prajire felii de carnati picanti in ulei de masline, pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Bucatile de carnati picanti, proaspat prajite, se pun calde pe feliile de paine prajita, pentru ca grasimea sa se scurga in paine si sa pastreze painea moale, dar cu coaja crocanta.

Feliile prajite de carnati picanti se pun calde pe feliile de paine prajita, pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.
Feliile prajite de carnati picanti se pun calde pe feliile de paine prajita, pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Ouale de prepelita se prajesc intr-o tigaie cu margini inalte, in ulei de masline sau in amestec de unt proaspat si ulei de masline. Pe oua, se presara piper boabe proaspat macinat si sare grunjoasa. Se poate adauga pe oua, dupa gustul fiecaruia, boia de ardei dulce si/ sau boia de ardei iute. Ouale se coc mediu, cu capacul pus pe tigaie.

Oua de prepelita care se prajesc in ulei de masline pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.
Oua de prepelita care se prajesc in ulei de masline pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Ouale prajite mediu, se adauga pe feliile de paine prajita, alternativ, cu feliile prajite de carnati picanti.

Pentru un gust deosebit si spre bucuria culinara a gurmanzilor de ocazie, pe ouale calde se pun felii subtiri de cascaval afumat sau se rade cascaval afumat.

Feliile de paine prajita, astfel „decorate” se aseaza in tava de inox si se introduc in cuptorul incins al aragazului pentru 1-2 minute, timp in care cascavalul se moaie usor, coace bine ouale de prepelita si le invaluie intr-o pojghita untoasa de cascaval.

Pe ouale de prepelita si pe feliile de carnati, calde, se rade cascaval afumat pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.
Pe ouale de prepelita si pe feliile de carnati, calde, se rade cascaval afumat pentru paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Acest preparat este un mic dejun deosebit servit cu felii de rosii. Cu o ceasca de cafea neagra, amara, alaturi, te trezeste din cele mai grele mahmureli, cu care te-ai „pricopsit” dupa cheful cu prietenii din seara anterioara.

Preparatul poate fi servit si la cina, alaturi de o salata de radacinoase. Ambele preparate se bucataresc la iuteala, mai ales daca foamea iti macina stomacul si ai ajuns destul de tarziu, seara, acasa.

Salata de radacinoase servita cu paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.
Salata de radacinoase servita cu paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Ca cina, ar merge si cu niste gogosari galbeni in otet cum face sotia mea.

Gogosari galbeni serviti la cina, la paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.
Gogosari galbeni serviti la cina, la paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

La cina, o bere rece, neagra va face festinul deosebit si somnul care va urma, linistit.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamod ! Orice preparat facut in bucataria voastra, de acasa, are parca alt gust, total diferit de cel al carnatului prajit, din barul de la coltul strazii, incinta plina de fum de tigare si imbacsita cu miros de ulei ars, de la gatelile repetate. In plus, conteaza mandria personala, ca ai reusit sa iti prepari singur ceva gustos si sanatos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.