Varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor

Detoxifierea organismului nu este un mit ci o necesitate, mai ales dupa nesfarsitele pranzuri grele, cu oua multe, carne de miel si cozonaci cu nuca din zilele de Paste, rulada din pulpa de porc umpluta cu ciuperci sau cu carne tocata de vitel, tortul cu ciocolata si oua multe din ziua de sf. Gheorghe, micii, carnaciorii din carne de oaie si ceafa de porc la gratar servite de ziua muncii. Chiar daca au fost muraturi acre prin preajma (gogosari umpluti cu varza rosie sau castraveti in otet cum fac eu), tot este nevoie si de verdeturi (salata verde, leurda, ceapa, usturoi), ridichii de luna, rosii si castraveti de sera (proaspete/ proaspeti si de preferat din productia autohtona/ romaneasca, sa fie).

Nu am pretentia ca reteta care urmeaza este chiar nemaipomenita pentru o detoxifiere totala a organismului, dar in orice caz, ingredientele utilizate au mai putine calorii (cele cu calorii ceva mai multe se adauga doar in cantitati reduse).

Varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta. Pentru reteta de astazi am ales ca ingrediente de baza – varza noua si carne tocata de curcan. Varza noua este plina de apa, dar si de minerale. Carnea de curcan sta bine cu colesterolul. Alte ingrediente: ceapa verde, ceapa uscata, verdeata (marar si patrunjel), oua de gaina (proaspete, de la precupetele din piata), smantana grasa (de la ciobani)/ iaurt de bivolita si oaie, rosii, suc de rosii/ pasta de rosii, ardei gras, cascaval afumat/ branza telemea de oaie/ branza de capra, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de floarea soarelui/ ulei de masline/ untura de pasare, foi de dafin, crengute de cimbru uscat, vin alb, pesmet.

Ingrediente pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Ingrediente pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Se foloseste carne de curcan, de cumparat, gata tocata. In reteta se pot folosi rosii si fasii de ardei gras, puse inca din toamna, in pungi din plastic alimentar, la congelator.

Varza noua se toaca fasii subtiri si se freaca cu sare grunjoasa, intr-un castron. Se lasa in castron cca. o jumatate de ora, timp in care varza isi va lasa apa.

Varza tocata, lasata cu sare grunjoasa, sa scoata apa, pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Varza tocata, lasata cu sare grunjoasa, sa scoata apa, pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Legumele inghetate si carnea tocata de curcan se pun intr-o tigaie, cu putin ulei, pentru a se cali. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizarea amestecului.

Carne tocata de curcan si ardei gras inghetat care se calesc in putin ulei pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Carne tocata de curcan si ardei gras inghetat care se calesc in putin ulei pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Varza tocata se stoarce de apa, in maini si se amesteca cu verdeata (foi de ceapa verde, marar si patrunjel) taiata fin. Pentru amestecare se folosesc mainile sau o lingura.

Varza noua taiata fideluta, sarata si stoarsa si verdeata taiata marunt pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Varza noua taiata fideluta, sarata si stoarsa si verdeata taiata marunt pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Cand carnea de curcan si ardeiul gras sunt usor calite, se adauga putina ceapa uscata, prajita in ulei de floarea soarelui/ ulei de masline si un ou crud.

Pentru o savoare deosebita ! Oul de gaina poate fi fiert tare, curatat si maruntit (dat pe razatoarea mica) se inglobeaza in tocatura calita.

E bine de stiut ! Tigaia este luata de pe foc pentru ca oul crud adaugat sa nu se coaca, doar sa se amestece cu carnea, ceapa prajita si ardeiul gras.

Carne tocata de curcan, ceapa prajita, ardei gras si ou, care se amesteca pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Carne tocata de curcan, ceapa prajita, ardei gras si ou, care se amesteca pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Un mic secret culinar ! Pentru un gust “misterios”, in amestecul aproape calit se poate pune si un catel de usturoi, dat pe razatoarea mica. Gurmetii profesionisti vor aprecia misterul.

Se unge o tava din ceramica termostabila, pentru copt, cu ulei de floarea soarelui/ untura de pasare sau unt. Vasul se tapeteaza cu pesmet.

Vas din ceramica pentru copt, uns cu ulei de floarea soarelui si tapetat cu pesmet pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Vas din ceramica pentru copt, uns cu ulei de floarea soarelui si tapetat cu pesmet pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Mic truc din bucatarie ! Daca se doreste obtinerea unui preparat mai tare, care sa poata fi taiat cu cutitul, in straturi bine definite, in amestecul de carne, ou si legume se pot incorpora 1-2 linguri de pesmet alb. Personal, prefer preparatul mai sosos, nu compact.

In carnea calita amestecata cu legume si ou, se adauga branza de capra/ cascaval afumat, data/ dat pe razatoarea mare. Se potriveste de piper, sare (daca mai este nevoie), cimbru uscat. Se amesteca intregul continutul.

Pentru un mic “suspans” culinar ! Pe carnea infierbantata se picura vin alb, sec si/ sau coniac. I-ati dat gata, in egala masura, atat pe gurmanzi cat si pe gurmeti, atunci cand vor gusta preparatul.

In carnea tocata calita si amestecata cu legume si ou, se adauga branza de capra, rasa, pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
In carnea tocata calita si amestecata cu legume si ou, se adauga branza de capra, rasa, pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

In vasul de ceramica se aseaza un strat de varza taiata fideluta, mai gros.

Strat de varza noua tocata, asezat in vasul de ceramnica pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Strat de varza noua tocata, asezat in vasul de ceramnica pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Se bat cateva oua de gaina, proaspete (numeric dupa cantitatea de varza si carne din preparat), folosind telul sau o furculita. In oul batut se adauga sare grunjoasa (cu masura), piper boabe proaspat macinat si branza de capra, rasa.

Oua de gaina, batute, amestecate cu branza de capra, rasa pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Oua de gaina, batute, amestecate cu branza de capra, rasa pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

In vasul de ceramnica se aseaza un strat de carne tocata, calita, peste stratul de varza. Se adauga peste carnea tocata cateva felii de rosii taiate subtire si/ sau suc din rosii galbene cum  face sotia mea.

Strat de carne tocata asezat in vasul de copt peste stratul de varza noua pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Strat de carne tocata asezat in vasul de copt peste stratul de varza noua pentru varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Se continua asezarea in straturi, cu varza noua taiata fideluta si apoi carne tocata. Peste fiecare strat de carne se pun felii de rosii si/ sau suc de rosii. Ultimul strat din vasul de ceramica va fi din varza noua.

Deasupra ultimului strat de varza se pun rosii taiate felii si/ sau suc de rosii, se toarna ultima cantitate de ou batut si se adauga boabe de piper, foi de dafin si crengute de cimbru uscat.

Fatuiala preparatului inainte de a fi dat la cuptor, se da cu un strat subtire din branza de capra, data pe razatoare.

Vasul de copt umplut cu straturi de varza noua taiata fideluta si carne tocata calita, gata pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.
Vasul de copt umplut cu straturi de varza noua taiata fideluta si carne tocata calita, gata pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.

Vasul de copt se pune in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 1 ora. Se urmareste prin geamul din usa cuptorului, ca preparatul sa se rumeneasca usor, fara a se arde insa.

Preparat gata scos din cuptor de varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Preparat gata scos din cuptor de varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Frige si n-are gura sa strige ! Vasul de ceramica se manevreaza folosind manusi de bucatarie sau carpe groase.

Preparatul se serveste cald, asa cum este sau cu smantana/ iaurt deasupra. Pe farfurie se poate servi alaturi – ardei iute, usturoi, sfecla rosie (coapta in cuptor), dupa preferintele fiecaruia.

Ar merge chiar si o felie de mamaliga rece.

Varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor, servita in farfurie.
Varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor, servita in farfurie.

Un pahar cu vinul casei din smochine, nu poate lipsi.

Vinul casei din smochine servit la varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.
Vinul casei din smochine servit la varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! A venit primavara si verdeturile acopera tarabele din piete. Nu uitati sa treceti prin piata. Din salata verde si leurda, cu ridichi si ceapa verde, ulei de masline si zeama de lamaie, un praf de sare grunjoasa si cateva firisoare de piper boabe proaspat macinat se poate obtine o salata de primavara, potrivita la tot felul de preparate din carne si peste.

One Comment

  1. Gata, asta-i mancarica de weekend! Multumesc pt.idee, tineti-o tot asa, sunteti maestru!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.