Chiar daca, momentan, s-a mai racorit pe afara si ploaia a potolit colbul de pe strada, de poti lasa fara grija geamul deschis, cu greu iti vine sa petreci mai mult timp prin bucatarie. Se apropie pranzul si trebuie pregatit ceva la iuteala.
Sa facem cumparaturile ! Citeam pe undeva ca orice gospodina care se respecta are prin camara si prin frigider, in orice moment ingrediente utile, in general folosite prin retete, pentru a pregati la repezeala un pranz sau o cina. Asa o fi. Cum nu sunt adeptul conservelor din carne sau/ si din peste, a semipreparatelor si chiar a mezelurilor cumparate la oferta, de prin market, imi place sa am mereu ceva carne prin congelator (desi trecand aproape zilnic prin hala, ca este in drum spre casa, o pot cumpara de fiecare data, proaspata), pentru orice urgenta, iar in frigider o bucata de slanina afumata (ultima din „generatia” de porcarele pentru iarna, pregatite de Craciun 2012) si legume de sezon, verdeata, smantana, branza, cascaval, unt. Din camara nu lipsesc: ceapa, usturoiul, faina, malaiul, grisul, pesmetul, orezul, fasolea, uleiul. Cand stocurile se epuizeaza, completez, dand o raita prin market/ piata/ pescarie si aprovizionand numai dupa necesitati.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva felii groase de 1 cm din ceafa de porc, o punguta de cus-cus, o punguta de mazare congelata, verdeata (patrunjel si marar, frunze de busuioc, frunze de menta), untura de pasare/ ulei de masline, unt proaspat, branza telemea de oaie si /sau cascaval afumat, ciuperci, cimbru, ardei iute, sare grunjoasa, piper boabe, frunze de dafin, coniac/ rom/ vin alb de calitate.
Se rade cascavalul si branza telemea de oaie. Mazarea congelata se va folosi ca atare, decongelandu-se in timpul pregatirii cus-cus-ului. Verdeata spalata si scursa, se toaca mai mare.
Cus-cus- ul se pregateste mai intai. Se pune cus-cus intr-o cratita mai inalta. Se acopera cu apa fiarta, in care se adauga putina untura de pasare sau cateva picaturi de ulei din masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, frunze de menta si frunze de busuioc, felii subtiri de ardei iute, cimbru uscat.
Se da in 2-3 clocote si se lasa cus-cus-ul sa se umfle, acoperind cratita cu capacul.
In 15-20 de minute, cus-cus-ul absoarbe tot lichidul, in care este pus si se „parfumeaza” cu condimentele adaugate spre bucuria tuturor gurmanzilor profesionisti.
Este momentul sa se adauge mazarea congelata, cascavalul ras, o lingura de unt proaspat (va da stralucire preparatului). Mazarea si cascavalul se vor muia prin amestecare cu o lingura in cus-cus, datorita caldurii absorbite din cus-cus-ul fierbinte, atat cat trebuie pentru a fi mazarea consumabila si gata pregatita. Cascavalul va transmite aroma de fum in cus-cus.
Tine numai de gusturile si preferintele culinare ale fiecaruia ! Pentru arome mai „grele” se poate adauga branza telemea in amestec cu cascavalul afumat sau numai branza.
Ceafa de porc, feliata, sarata si piperata, frecata cu cimbru uscat, se pune la prajit, in putin ulei de masline, doar atat cat sa nu se prinda de fundul tigaii. Carnea are suficienta grasime, in care sa se friga.
In grasimea de la ceafa de porc, se frig si niste ciuperci albe, care au fost asezonate cu cimbru uscat, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In palaria ciupercilor se pune un bot de unt proaspat.
Mic secret culinar ! Pentru o aroma suplimentara, gurmetii profesionisti nu vor pregeta sa picure, peste untul care se topeste (cu grija sa nu le sara lichid fierbinte pe maini) niste vin alb, coniac sau rom de calitate.
Preparatul se serveste cald, cu o salata de sezon.
O bere neagra, rece, va insoti un festin desavarsit.
Sa moi cu o bucata de paine calda, atunci scoasa din cuptorul minune, in uleiul de masline din salata de rosii (galbene si rosii), castraveti, ceapa, ardei gras si felii subtiri de usturoi este un adevarat deliciu.
Sa va mai zic un pont ! Daca sunteti tentati de arome deosebite, puneti ulei de masline extravirgin, in sticlute mici, colorate (se mentine calitatea o perioada mai lunga de timp) si adaugati, dupa preferinte, crengute de cimbru/ teci de ardei iute/ frunze de busuioc/ frunze de menta. etc., lasati sa se macereze si puneti in salate de sezon. Savoarea este garantata.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca zapuseala din bucatarie, nu prea va indeamna sa intrati acolo, tot trebuie sa pregatiti ceva pentru a potoli gurile flamande. Retetele simple, rapid de preparat si in acelasi timp deosebit de gustoase, sunt solutia potrivita atat pentru bucatar cat si pentru meseni.