Fructele de mare, desi au un pret nu tocmai la indemana tuturor, incet-incet au patruns in bucataria noastra, la inceput mai timid, si apoi, in timp, ceva mai consecvent.
Suntem deschisi la tot ce este nou sau ma insel ?! De cele mai multe ori, orice gospodin(a) care are ceva timp liber, este curios(oasa) din fire si care mai vrea sa-si surprinda partenerul si copii, pleaca de la premiza: de ce sa nu incerc si eu, stiut fiind ca incercarea moarte nu are ? 😛 Spre final, ori iti place si repeti experimentul ori de cate ori ai ocazia (ai deja o reteta preferata) sau renunti, pentru moment, deoarece esti nelamurit, esti chiar in dubiu (ca sa zic asa 🙁 ). Cu prima ocazie cand ai aflat ceva noutati (de la amici, rude, de pe la tv, de prin carti de specialitate), experimentul poate fi reluat, iar rezultatul este Da, imi place sau pur si simplu stergi de pe lista preparatul respectiv. 😛
As putea zice ca de 1-2 ori pe luna pregatesc fructe de mare, de regula cu paste fainoase sau cu orez, dar si cu cus-cus (mai nou) sau cu traditionalul piure de cartofi. Uneori preferam piure de morcovi sau piure de mazare si morcovi, piure de conopida, mai rar piure de brocoli.
Pentru aceasta reteta am cumparat niste creveti mai mari, decorticati, congelati.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o punga de creveti congelati, rosii deshidratate conservate in ulei usturoi, ceapa uscata, lamaie, cartofi, smantana grasa, unt proaspat, suc de rosii cum face sotia mea patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline.
Reteta se face rapid daca pui la inceput cartofii, curatati de coaja si spalati, taiati in cuburi sau rondele, la fiert in apa rece, cu putina sare grunjoasa.
Cartofii se fierb destul de repede, in cca. 20 de minute, la foc mare. Se scurg de apa si se lasa acoperiti cu un capac pentru cateva minute, sa continue fierberea datorita caldurii acumulate si cartofii sa poata fi prelucrati mai usor.
In timpul fierberii cartofilor se pregatesc ingredientele pentru sosul in care se vor prelucra crevetii.
Se toaca marunt o ceapa uscata. 2-3 catei de usturoi se taie in felii subtiri. Se scot rosii deshidratate din borcan si se taie felii subtiri.
Ceapa si usturoiul se calesc impreuna in ulei de masline in care s-a adaugat putin unt proaspat.
Cand ceapa a devenit sticloasa si se moaie putin, se adauga rosiile deshidratate, tocate felii subtiri.
De tinut minte ! Rosiile deshidratate, desi au fost conservate in ulei, se prind repede de tigaie, chiar la foc potrivit. 🙁 Se amesteca cu o lingura de lemn sa nu se prinda ingredientele de fundul tigaii.
Chiar daca rosiile se prind putin de tigaie, nu-i bai ! Se va simti mai puternic un placut miros de fum (!?). De unde fum ? Greu de explicat, atata timp cat rosiile nu au fost afumate, ci doar deshidratate in cuptorul aragazului la foc mic sau puse pe o tava, expuse direct in soare puternic. 😕
Pentru un sos delicios, peste ceapa calita se adauga suc de rosii cum face sotia mea.
Se amesteca cu lingura de lemn pentru omogenizarea ingredientelor.
Se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat, dupa ce se gusta. Este posibil ca sucul de rosii sa fie condimentat suficient.
Intre timp cartofii fierti sunt moi, numai buni pentru a fi pisati cu o furculita sau cu telul pentru cartofi.
Pe cartofii calzi se adauga smantana grasa, unt proaspat, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Daca smanatana este prea grasa se adauga cateva linguri de lapte dulce.
Cine doreste un piure de cartofi mai fin, poate folosi un mixer.
Pentru doamnele mereu atente cu silueta ! Cartofii pot fi lasati fierti natur si doar se presara pe ei verdeata. 😛
Pentru cei care nu consuma zilnic smantana, unt, cartofi, care impreuna intr-un preparat pot fi o adevarata bomba calorica ! Gurmananzii inraiti vor prefera cu siguranta piure-ul de cartofi, naclait in smantana, piure-ul subtire, delicat, numai bun de muiat in deliciosul sos de rosii si de ce nu, servit cu lingura. 😀 Nu-i frumos (!?), fiti delicati, abtineti-va, folositi furculita si cutitul, ca se incrunta ceilalti meseni (ca si cum ar conta).
In piure se poate adauga patrunjel verde tocat fin.
Crevetii congelati, fara a fi lasati sa se decongeleze, se adauga in sosul de rosii cand acesta a dat in clocot.
Se amesteca cu lingura de lemn, cu atentie, sa nu se rupa crevetii. Cand crevetii devin rozalii, preparatul este gata.
Cine doreste poate adauga patrunjel verde tocat fin.
Pentru un gust minunat, se stropeste sosul de rosii si crevetii, cu zeama de lamaie.
Crevetii in sos de rosii se servesc calzi, cu piure de cartofi. Alaturi poate fi servita o felie generoasa din creier de porc in aluat, la cuptor.
Ma uit la poza si imi vine sa moi in deliciosul sos. Voi, cum rezistati ispitei ? 😕
Tocmai era sa uit ceva esential ! Un pahar din vinul casei din smochine rece, sa abureasca paharul, va face festinul de neuitat. 😛 Am zis un pahar, atat este suficient, vinul este foarte tare si aspru. 😀
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu imi place sa scriu acceasi reteta repetat, chiar daca sezonul ar cere-o. Ca toti gospodarii care se respecta, impreuna cu sotia, in fiecare toamna facem conserve pentru iarna. Nici toamna aceasta nu am uitat. Nu am terminat inca de pus la borcane, tot ceea ce ne-am propus anul acesta, pentru iarna. Nu ca ma laud (dar de fapt si de drept, de ce nu as face-o ?) am multe retete deja scrise pe blog, in anii precedenti, pentru muraturi si pentru tot felul de alte preparate pentru iarna. Poate fi o sursa de informatii, pentru cei doritori – ce mai pun bine pentru iarna sau cum mai pastrez ciuperci pentru iarna.