Galuste cu prune cum facea o matusa de-a mea

Mi-am propus cu ceva timp in urma, sa scriu pe acest blog si retete de prajituri sau retete de anumite preparate care se pot servi ca desert, dar si ori de cate ori ai pofta. Poate fi un motiv care sa te indeamne, sa stai mai mult timp prin bucatarie. Astfel de retete sunt mai laborioase, cer mai multa indemanare printre oale si mixere sau roboti de bucatarie, ceva rabdare suplimentara si nu in ultimul rand o anumita rigoare cand este vorba de cantitati. Daca cu indemanarea sa zicem ca m-as descurca, rabdarea si rigoarea la cantitatile adaugate, nu pot sa zic ca fac parte dintre atuurile mele in bucatarie.

Ne amintim uneori de cei plecati dintre noi, de clipe minunate si ii pomenim ! Rasfoind caietul si foile cu retete din „mostenirea culinara” ramasa de la mama, am dat peste aceasta reteta, ocazie cu care mi-am amintit si de cele mai delicioase galuste cu prune facute de o matusa, pe vremea studentiei mele, adica cu ceva mai mult de 40 de ani in urma.

Galuste cu prune.
Galuste cu prune.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi, oua proaspete, de gaina, zahar farin cu vanilie, unt proaspat, prune/ caise/ piersici, faina, pesmet, sare grunjoasa, migdale/ nuci / boabe de struguri.

Cartofii bine spalati, se pun la fiert in apa rece. Se aleg cartofi de marime potrivita, din cei cu miezul galben. Cartofii se fierb pana intra varful cutitului 1-2 cm, in cartof.

Cartofi fierti pentru galuste cu prune.
Cartofi fierti pentru galuste cu prune.

Prunele proaspete se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Se sterg cu hartie absorbanta. Se pot utiliza si prune uscate, care in prealabil, se lasa in apa rece, cateva ore, sa se rehidrateze pana redevin tari, nu moi.

In loc de prune se pot folosi caise sau piersici (taiate in jumatati sau sferturi daca sunt mai mari). Se pot folosi caise sau prune confiate.

Prune proaspete si oua de gaina pentru galuste cu prune.
Prune proaspete si oua de gaina pentru galuste cu prune.

Se scot samburii din fructe, incercand sa nu se rupa fructul.

Daca aveti rabdarea respectiva !? Samburii fructelor se sparg pentru a se recupera semintele. Prefer sa cumpar migdale/ nuci, gata curatate.

Prune si boabe de struguri, fara samburi, pentru galuste cu prune.
Prune si boabe de struguri, fara samburi, pentru galuste cu prune.

Prunele carora li s-au scos samburii se umplu cu seminte de migdale sau boabe de struguri.

Cartofii fierti, curatati de coaja, se dau pe razatoarea mare.

Cartofi fierti dati pe razatoare si oua de gaina pentru galuste cu prune.
Cartofi fierti dati pe razatoare pentru galuste cu prune.

Intr-o tigaie se topeste unt proaspat. Se adauga si cateva picaturi de ulei de floarea soarelui, pentru a nu se arde untul, care ar strica gustul preparatului.

Unt proaspat amestecat cu putin ulei de floarea soarelui care se topeste pentru galuste cu prune.
Unt proaspat amestecat cu putin ulei de floarea soarelui care se topeste pentru galuste cu prune.

In untul topit se prajeste pesmetul, o cantitate mai mare, mestecand cu o lingura din lemn, pentru inglobarea untului in pesmet.

Pesmet calit in unt topit pentru galuste cu prune.
Pesmet calit in unt topit pentru galuste cu prune.

Pentru a da gust de dulce, se foloseste zahar farin cu amestec de seminte si bucati mici, de pastai de vanilie. In zaharul cu vanilie se picura rom de buna calitate, pentru o aroma deosebita a galustelor.

Zahar farin cu seminte si bucati de pastai de vanilie si rom pentru galuste cu prune.
Zahar farin cu seminte si bucati de pastai de vanilie si rom pentru galuste cu prune.

Secretul gustului la galustele cu prune ! Oricat ar fi de parfumate prunele, strugurii, caisele, piersicile folosite ca umplutura pentru galuste, miroasele de calitate, adaugate, sunt esentiale in aceasta reteta. Din start, orice gospodina avizata va renunta la sticlute cu esente achizitionate din comert sau la plicuri cu zahar vanilat sau zahar vanilinat. Sotia mea tine in borcane din plastic, de 0,4-0,5 Kg, zahar farin cumparat din comert in care pune seminte de vanilie si bucati mici taiate, din pastai de vanilie cumparate de la plafar. Borcanul se foloseste, dupa 2-3 luni in care amestecul de zahar farin si vanilie au stat impreuna. Romul cubanez sau romul jamaican, cam piperat la pret, sunt insa cea mai buna esenta folosita pentru prajituri. O sticla cu rom de 0,7 litri te tine vreo 2 ani, facand prajituri destul de des si chiar mai luand cate o gura, pentru incercarea tariei si a „parfumului” minunatei licori. Pentru parfumarea galustelor se mai poate folosi coaja rasa de lamai sau/ si de portocale, care se amesteca in zaharul farin cu vanilie si rom.

Ingrediente (cartofi, oua, zahar, vanilie, rom) pentru galuste cu prune.
Ingrediente (cartofi, oua, zahar, vanilie, rom) pentru galuste cu prune.

Cartofii fierti dati pe razatoare se amesteca cu ouale si cu zaharul farin plus miroasele (seminte si bucati fine din pastai de vanilie, picaturi de rom).

Se omogenizeaza amestecul. Se formeaza un aluat care se framanta cu putina faina si i se da forma alungita. Se taie bucati din aluatul format. In fiecare bucata de aluat se pune umplutura formata din fruct umplut cu seminte/ boabe de struguri. Se da aluatului forma unui „guguloi” prin rotunjire in palme.

"Guguloaie" din cartofi, oua, zahar si miroase, cu umplutura de prune si seminte pentru galuste cu prune.
„Guguloaie” din cartofi, oua, zahar si miroase, cu umplutura de prune si seminte pentru galuste cu prune.

Galustele formate se fierb in apa clocotita, punandu-le cu grija, folosind o sita sau o spumiera, pentru a nu sari lichidul fierbinte pe maini. Galustele sunt gata fierte atunci cand se ridica la suprafata apei.

Fierbere galuste in apa fiarta pentru galuste cu prune.
Fierbere galuste in apa fiarta pentru galuste cu prune.

Galustele se scot din apa fierbinte, folosind o spumiera sau o sita si se tavalesc prin pesmetul imbibat cu unt topit.

Galustele fierte se dau prin pesmet imbibat cu unt topit pentru galuste cu prune.
Galustele fierte se dau prin pesmet imbibat cu unt topit pentru galuste cu prune.

Se unge cu unt, o tava din inox.

Tava din inox, unsa cu unt pentru coacere galuste cu prune.
Tava din inox, unsa cu unt pentru coacere galuste cu prune.

Se presara pe fundul tavii, un strat de pesmet imbibat cu unt topit.

Galustele fierte si date prin pesmet se aseza in tava de inox, pe stratul de pesmet, una langa alta, pe cat posibil, fara sa se atinga.

Tava cu galuste se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc moderat. Coacerea dureaza pana ce galustele se rumenesc usor.

Galuste pregatite pentru a fi introduse in cuptorul aragazului, pentru galuste cu prune.
Galuste pregatite pentru a fi introduse in cuptorul aragazului, pentru galuste cu prune.

Inainte de terminarea rumenirii, tava cu galuste se scoate din cuptor si se presara pe galuste putin zahar farin amestecat cu vanilie.

Se reintroduce tava in cuptorul incins al aragazului pentru 1-2 minute, pentru ca galaustele cu prune sa devina aramii si pline de „vino incoa”.

In loc de reclama ! Tin-te nas, daca rezisti cand miroasele galustelor te invaluie in „mreaja” lor, minunat parfumata !

Galuste cu prune gata pentru a fi "onorate" de meseni.
Galuste cu prune gata pentru a fi „onorate” de meseni.

Galustele cu prune sunt deosebit de gustoase, servite caldute. Nici reci nu sunt de lepadat.

Un paharel cu lichior de nuci va face festinul, unic. Merge si cu un paharel de coniac sau de rom.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu cred sa existe cineva care sa nu incerce o reteta atat de simpla, chiar daca sunt multe operatii de facut. Efortul din bucatarie, va fi rasplatit din plin. A nu se uita, numai ingredientele de calitate folosite, garanteaza gustul deosebit al preparatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *