Sardine cu ciuperci, la tigaie

Orice peste oceanic, gras/ uleios, mustind de acizi grasi – omega 3 si omega 6 pus pe masa din bucataria familiei, inseamna sanatate si ceva mai multi ani “vechime” in viata, prilej de buna dispozitie la coada tigaii sau in usa cuptorului aragazului si nu in ultimul rand – raspandirea de miroase pe scara blocului, chiar daca hota de la aragaz este pornita.

Sa ii credem pe adevaratii gurmeti ! Sardinele, chiar proaspete fiind, trase in unt, la tigaie, nu se bucura de un miros tocmai agreabil, miros care se raspandeste prin jurul bucatariei, dar acest mic amanunt nu le fac mai putin delicioase. Daca le pregatesti la gratar sau la cuptor, nu inseamna automat, ca ai scapat de puternicul miros marin raspandit prin aburii preparatului. Un avantaj poate fi considerat faptul ca sira pestelui se scoate usor, fara a ramane multe oase infipte prin carnea pestelui. Din pacate, nu poti suge capul pestelui (gurmetii stiu de ce nu renunta prea usor la acest obicei stravechi), ca nu prea ai ce, sardina avand un cap mic, cu creier cat varful acului si cu prea putina carne.

Sardine cu ciuperci, la tigaie.
Sardine cu ciuperci, la tigaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: sardine proaspete/ refrigerate, faina de grau, ciuperci proaspete, sare grunjoasa, unt proaspat, ulei de masline/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie, usturoi uscat, ardei iute.

Pestele proaspat, cumparat de la pescarie pentru sardine cu ciuperci, la tigaie.
Pestele proaspat, cumparat de la pescarie pentru sardine cu ciuperci, la tigaie.

Sardinele se curata de solzi si la interior, folosind de preferinta un cutit, numai pentru peste. Se indeparteaza capul pestelui, cu totul. Se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

De ce cutit numai pentru peste ? Orice cutit folosit la curatat legume si taiat ceapa sau/ si varza, nu va mai taia decat bine ascutit inainte de fiecare utilizare pentru curatat/ filetat peste. Cutitul de peste trebuie sa fie mereu bine ascutit, deoarece taieturile in corpul pestelui, pentru filetare in special, se fac dintr-o singura miscare. Nici mirosul de peste nu prea dispare in totalitate, oricat ai spala/ freca cutitul si orice detergent ai utiliza in bucatarie.

Peste curatat si sters cu o carpa uscata pentru preparat sardine cu ciuperci, la tigaie.
Peste curatat si sters cu o carpa uscata pentru preparat sardine cu ciuperci, la tigaie.

Pestele curatat si uscat cu prosoape de hartie pentru bucatarie sau cu o carpa curata, se da prin faina de grau in care s-a pus sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

De ce se usuca pestele inainte de prajire ? Daca am incepe prajirea cu pestele umed, uleiul incins ne-ar putea sari pe maini si chiar pe fata. In plus, pestele umed aglomereaza faina si se va prinde de tigaie in timpul prajirii.

Sardine date prin faina de grau, pregatite pentru prajire intr-un amestec de unt si ulei de masline.
Sardine date prin faina de grau, pregatite pentru prajire intr-un amestec de unt si ulei de masline.

Intr-o tigaie cu margini inalte (pentru a se evita stropirea cu lichid fierbinte in jurul vasului), bine incalzita, la foc mare, se pune un amestec de unt proaspat si ulei de masline sau ulei de floarea soarelui.

Se adauga 2-3 catei de usturoi si felii subtiri de ardei iute, pentru a face amestecul de prajire putin picant. Cand usturoiul s-a rumenit, se scoate din tigaie pentru a nu da gust amar preparatului.

De ce se prajeste in amestec de ulei si unt proaspat ?  Untul topit fiarbe mai repede decat uleiul si poate transmite un gust ranced preparatului, in cursul prajirii, in timp, daca nu se adauga si ulei cu punct de fierbere mai ridicat.

Prajire sardine in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
Prajire sardine in amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Secretele prajirii pestelui ! Prajirea se face la foc mare, pe ambele parti ale pestelui, cautand sa se intoarca pestele o singura data. Pentru intoarcerea pestelelui, se foloseste un cleste de bucatarie si o furculita sau 2 furculite, incercand sa se faca “manevra” dintr-o singura miscare, evitandu-se astfel ruperea pestelui. Nu este nicio paguba daca nu se reuseste pastrarea pestelui intreg, de la prima incercare si rupt, pestele va fi la fel de delicios.

In timpul prajirii, se stropeste pestele cu zeama de lamaie, de la 10-15 cm deasupra tigaii, tocmai pentru a nu sari lichidul incins, la contactul cu zeama de lamaie, rece.

Sardinele prajite se trec pe hartie absorbanta pentru retinerea surplusului de grasime. Gurmanzii profesionisti nu vor tine cont de  acest sfat, dorind sa moaie cu mamaliga sau paine calda, in lichidul de prajire. Off … ce minunatie !

Sardine gata prajite, stropite cu zeama de lamaie, in asteptarea "suratelor" care se mai prajesc inca.
Sardine gata prajite, stropite cu zeama de lamaie, in asteptarea “suratelor” care se mai prajesc inca.

In amestecul de prajire, dupa scoaterea pestelui, se vor praji jumatati de ciuperci albe sau ciuperci maronii.

Prajire jumatati de ciuperci in lichidul de prajire, dupa peste, pentru sardine cu ciuperci, la tigaie.
Prajire jumatati de ciuperci in lichidul de prajire, dupa peste, pentru sardine cu ciuperci, la tigaie.

Preparatul se serveste cald, cu lamaie si mamaliga calda/ mamaliga rece, pusa pe gratar sau cu paine calda.

Mamaliga rece, feliata si pusa pe gratar, pentru sardine cu ciuperci, la tigaie.
Mamaliga rece, feliata si pusa pe gratar, pentru sardine cu ciuperci, la tigaie.

La acest preparat merge de minune o cescuta cu tuica de prune, rece. Merge la fel de bine si un paharel de vin alb, sec, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca vechiul slogan comunist – nicio masa fara peste, care te intampina in orice alimentara, inca de la intrare, ca sa te atentioneze ca doar stavrid congelat se gaseste prin galantare, este de domeniul trecutului, in zilele de azi, a consuma peste, bine pregatit, de 2-3 ori pe saptamana, poate fi secretul unor batraneti, fara probleme deosebite de sanatate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*