iepure la cuptor cu varza calita 3 Copy

Friptura de iepure la cuptor: reteta gustoasa cu iepure crescut la curte

Daca ai noroc sa gasesti un iepure de casa prin market sau sa-l primesti de la vreun crescator prieten, nu ezita sa-l cumperi. Eu l-am primit de la mama, care l-a primit de la o sora de-a mea, care l-a primit direct de la sursa (crescator de iepuri) !!

Cum nu este ceva ce poti sa cumperi cand doresti, nu au rost criteriile de a alege. Totusi, daca poti alege, cauta un iepure indesat/ batut (mic in lungime, dar dolofan), cu carnea alba spre rozaliu, cu ceva mai multa grasime pe el, la vreo 2-3 Kg.

Ingrediente friptura de iepure la cuptor

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 iepure mai mare cu ceva grasime la interior,
  • ulei de masline,
  • condimente (boabe de piper, boabe de mustar, boabe de coriandru, crengute de rozmarin,
  • usturoi,
  • sare grunjoasa,
  • vin alb, sec.

[/ingredients]

Gatit bine, iepurele de casa este mult mai gustos decat iepurele de camp. Nu este atos, nu este fad, are savoarea campului si a ierbii, dar si gust de carne de calitate, fiind hranit si cu porumb sau grau.

Mod de preparare friptura de iepure la cuptor

Daca este inghetat lasa-l sa se dezghete singur, de seara pana dimineata. Spala-l bine cu apa rece, ia pielitele de pe carne, curata-l bine la interior. Sterge-l cu o carpa uscata.

Iepure crescut in curte pregatit pentru coacere.
Iepure crescut in curte pregatit pentru coacere.

Unge iepurele cu putin ulei de masline, pune sare, piper, cimbru (dupa gust) si maseaza bine carnea. Pune-l intr-o tava de inox sau intr-o tava emailata sau intr-o tava de argila termorezistenta, pe care ai uns-o cu putin ulei, pe niste bete de lemn, ca sa nu se prinda carnea de tava. Adauga 2 frunze de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de rozmarin si 3 catei de usturoi necuratati/ curatati.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Indepartare urme de puf de pe carne, spalare iepure cu apa rece/ calduta, tamponare cu hartie absorbanta/ stergere cu o carpa uscata.
  2. Masare iepure intreg cu ulei de masline si asezare intr-o tava de copt.
  3. Adaugare condimente in tava, catei de usturoi. Asezonare iepure cu sare grunjoasa.
  4. Introducere tava in cuptorul aragazului, mai intai la foc iute pana ce carnea prinde o usoara culoare aramie si apoi pana la coacere la foc potrivit. Adaugare vin alb, sec in tava de copt cand in tava incepe a se strange grasime. In timpul coacerii, iepurele se stropeste cu sosul din tava.
  5. Servire iepure cu legume proaspete si/ sau cu mustar si paine calda (pentru muiat in sosul delicios) sau cu garnitura de varza calita.

[/directions]

Baga tava in cuptorul incins si lasa la foc mare vreo 15 minute, apoi potriveste focul, ca sa se faca iepurele pe indelete, vreo 2 – 3 ore. Nu pleci la televizor, stai prin preajma. Te mai uiti sa nu se arda (daca focul este prea mare), mai ungi iepurele cu sos, il mai intorci, cu grija, sa nu-l rupi sau sa te stropesti cu sos care inroseste pielea.

Cand carnea prinde oarece rumeneala pe ambele fete (cam cand reduci focul), adaugi un pahar de vin alb si un paharel de tuica tare/ palinca daca ai, turnand cu grija peste carne. Vor iesi aburi de alcool, care te pot ameti usor. Dar ce conteaza? Merita.

Friptura este gata cand carnea este alb – usor maronie, furculita intra usor in pulpita iepurelui si sosul a cam ramas intins pe fundul tavii (s-a evaporat complet alcoolul).

Ai grija pe unde esti cu nasul, miroaznele te pot dobori si nu mai poti rezista pana te asezi la masa, cu cei dragi.

Friptura se serveste fierbinte, cu piure de cartofi abutind, peste care ai pus sosul ramas.

Friptura de iepure la cuptor se poate serviti si cu garnitura de varza murata, calita.

Iepure crescut in curte pregatit la cuptor, servit cu garnitura de varza murata, calita.
Iepure crescut in curte pregatit la cuptor, servit cu garnitura de varza murata, calita.

Merge un pahar cu vinul casei din smochine, care este puternic, demisec.

Vinul casei din smochine servit la iepure pregatit la cuptor.
Vinul casei din smochine servit la iepure pregatit la cuptor.

Nu este obligatoriu sa servesti legume proaspete ! La iepurele servit fara garnitura sunt potrivite legumele proaspete sau trase la tigaie in putin unt. Castraveti si gogosari in otet nu trebuie sa lipseasca, mai ales daca iepurele este servit cu gafnitura de varza calita. Mai cauta prin camara niste muraturi acre, nu se poate sa nu mai fie ceva de anul trecut, daca nu s-au facut cele de anul acesta.

Nu uita sa pui manusile de bucatarie cand manevrezi tava, altfel, s-ar putea sa te arzi si sa nu-ti mai tihneasca friptura.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de preturindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti carnea de iepure. Se gaseste prin market spre toamna, stiut fiind ca sacrificarea iepurilor de casa se face in octombrie- noiembrie daca se doreste a se folosi blana, dupa argasire, la diferite confectii. Bine pregatita, friptura de iepure de casa este o adevarata delicatesa.

8 comentarii

    • Merita incercat, dar trebuie avut in vedere ca iepurele de camp are carnea mai fada. Cred ca ar trebui mai intai tinut la macarat, in vin rosu, cu ceapa, usturoi si mirodenii. Bafta.

  1. cica…, mai ungi iepurele cu sos,..care sos?!cel facut din…Adauga 2 frunze de dafin si 3 catei de usturoi necuratati….halal reteta!

    • Sosul se formeaza din uleiul cu care ai uns iepurele, din grasimea din interiorul iepurelui si din vinul adaugat in tava de copt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *