Marinata din scrumbie de Dunare

Imi place ideea unui mester bucatar – adevarat profesionist (pe care rude fiind, l-am vazut cu multi ani in urma mesterind, desi era sef de sala, intr-o bucatarie de restaurant cu staif), conform careia tot ce este bun si gustos merita a fi aflat de catre toti cei care gurmanzi sau nu, sunt dornici sa experimenteze retete exotice sau nu, traditionale romanesti sau nu.

Sora mea are o verisoara din partea sotului, la Galati, care este o adevarata mesterita in pregatitul pestelui. De la ea am aflat de curand, o reteta de marinata din scrumbie de Dunare, care se serveste in perioadele calduroase ale anului. Fiind o reteta deosebita, mi-am propus sa continui eu sa experimentez cu scrumbie de Dunare dar si cu alt peste gras (hering, lufar, etc.) ca sa obtin o marinata care sa tina si pana toamna tarziu sau chiar spre iarna.

Deocamdata scriu reteta asa cum am aflat-o si pe care am facut-o si eu, gasind pe ultima suta de metri niste scrumbie de Dunare proaspata.

Pentru 4 borcane de 0,800 Kg cu marinata, ai nevoie de 4-5 Kg de scrumbie de Dunare, proaspata, bucati mai mari, la 4-500 de grame, fiecare.

Se taie capul si se curata pestele de solzi si de mate. Norocosii vor gasi icre proaspete.   😀

Cum se pastreaza icrele proaspete ? Ca orice tip de icre, nici icrele de scrumbie nu este indicat sa se consume imediat (zic cunoscatorii). Se spune ca ar fi toxice daca se consuma imediat ce au fost recoltate si produc deranj stomacal. Nu am fost curios sa verific daca este adevarat. Am preferat sa cred ca DA.   8)   

Dupa ce se indeparteaza pielita, fara a se uda, icrele se amesteca cu sare grunjoasa, se inghesuie intr-un borcan si se acopera cu ulei de floarea soarelui. Se consuma frecate cu ulei de floarea soarelui, dupa minim 1 luna de zile de stat in sare, la rece, in frigider. Este cel mai sigur. Dupa 2-3 saptamani, culoarea icrelor, in borcan, se schimba, spre rosu inchis.

Se spala bine pestele si se lasa la scurs intr-o sita sau se sterge cu o carpa curata, daca gospodina este grabita.    😛

Intr-o cratita veche sau intr-o cutie cu capac, din plastic alimentar, se presara un strat gros de sare grunjoasa. Se aseaza pestele sarat din belsug, in interior, pe stratul de sare, inghesuit unul in altul. Sarea trebuie sa inconjoare complet pestele si sa fie si un strat generos de sare deasupra.

Apropo ! Smaltul sarit de la cratita din imagine si negreala de pe margine, se datoreaza sarii, obiectul (cratita adica) fiind folosit numai pentru a se pune alimente in sare.    😛

Se acopera cratita cu un plastic si se tine la rece, in frigider, timp de 3 zile.

Pestele se curata de sare si se spala cu apa rece, sub jet. Se portioneaza in bucati de cca. 2 cm grosime.

Pestele portionat se pune imediat in apa rece cu gheata, pentru 10-15 minute. Gheata se face in congelator. Se gasesc pungi speciale, pentru facut gheata, in market.

Esential ! Pestele portionat nu trebuie tinut o perioada mai mare de timp, in apa cu gheata, deoarece se desareaza complet si nu mai iese ce trebuie.   

Bucatile de peste, scurse de apa intr-o sita, se inghesuie in borcane. Pe fundul borcanului se pune praf de maghiran uscat sau marar verde (inventia mea). Mie nu imi place gustul de maghiran.   😀  

Se aseaza straturi de peste si lamaie, curatata de coaja (care este amara) si taiata felii subtiri de 1 cm grosime.

Se pun foi de dafin (uscate, 2-3 frunze la borcan) si boabe de piper (20-30 de boabe, la borcan), printre bucatile de peste. Bucatile de peste se inghesuie, cu grija pentru a nu se rupe.

Se toarna ulei de floarea soarelui, in borcan, avand grija ca acesta sa patrunda printre bucatile de peste si sa le acopere.

Pentru a sta cufundate in ulei de floarea soarelui, deasupra borcanului, se pun in cruce, 2-3 betisoare, care preseaza bucatile de peste.

Arata splendid, pe masura gustului.   😛

Pestele se macereaza in borcan, la rece, in frigider, minim 4-5 zile.

Nu va fi nevoie sa pastrati pestele in frigider prea mult timp, pentru ca veti dori sa-l consumati rapid. Este o conserva unica in felul ei.    😉

Gustul este minunat, iar parfumul de peste proaspat, preparat, te imbie sa-l consumi. Incercati, nu veti regreta.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Consumand peste astfel preparat veti putea intelege, cu siguranta, de ce asiaticii prefera pestele crud, adica nefiert, neprajit sau nefacut la cuptor. Poate de aceea, adica deoarece consuma peste crud, asiaticii, conform statisticilor, sunt mai sanatosi decat europenii, traiesc mai mult si sunt mai ahtiati dupa munca. Am zis-o si pe asta cu munca. De fapt am vrut sa zic – la asiatici, munca este sigur mai bine organizata si probabil platita cum se cuvine. Or avea si politicieni adevarati, care nu stau sa se balacareasca toata ziua, intre ei, ca la noi, pe malul Dambovitei.   🙁

P:S M-am conformat criticii aduse de catre sotia – vezi ca strici fasonul cu cratita aia cu smaltul sarit – si cum am mai facut o sarja de marinata, am cumparat o cutie din plastic cu capac, pe care am introdus-o in circuit.   😀

Femeile au intotdeauna dreptate, nu-i asa ?    8)

19 Comments

  1. BUNA ZIUA,

    NU SE PUNE OTET SI CEAPA?????????

    • Este noutatea si farmecul retetei. Am scris si retete de marinata, cu ceapa si o sa mai scriu spre toamna. Scrumbia astfel preparata se consuma repede. Isi pierde din calitatile gustative daca o lasi 2-3 luni, sa macereze, in continuare, in zeama de lamaie.

  2. Multumesc pentru reteta,am facut-o de 3 ori pana acum!
    Din cele cateva zeci de retete gasite m-a atras faptul ca nu contine otet,pe care eu nu-l agreez si s-a dovedit a fi o alegere foarte buna,devenind preferata familiei.
    Este foarte buna,doar ca eu nu am pus marar sau maghiran dar am pus in plus rondele de ceapa iar pe viitor vreau sa incerc cu usturoi.
    Intr-adevar, nu apuca sa stea prea mult timp in frigider deoarece se termina repede,noi am inlocuit mezelurile cu aceasta marinata.

    • Inlocuirea mezelurilor este un pas inainte spre mentinerea sanatatii membrilor familiei. Gasiti retete prin blogul meu de diferite rulade, care si acestea pot inlocui mezelurile. Sau prajina cu porcarele (carne si carnati, afumate, facute in casa), la cuptor.

  3. eu stiu o metoda de preparare dela un pescar autentic,pe nume mitica sarbu,din oltina!se cufunda scrumbia in otet taretimp de o ora in prealabil curatata ,firesc si tinuta la sare zgrunjoasa tot cam o ora!
    dupa care se scurge de otet si se pune in pungi la frigider!
    se consuma ca atare,cu masline adevarate! nu ce se vinde pela noi!

    • Pare interesanta reteta. O voi experimenta.

      • Mitica Sarbu este o adevarata comoara. Nu numai ca este pescar autentic, dar familia lui a trait dintotdeauna in acea zona. Tot de la el am invatat si eu cum se pescuieste, se pregateste si se consuma pestele de Dunare. Si inca un detaliu important, la el daca mergi vei manca intotdeauna cu placere orice peste. si asta datorita ospitalitatii de care da dovada neconditionat. Sa traiasca! Avem nevoie de astfel de oameni in Romania.

  4. Domnilor daca nu stiti de ce mai stricati hartia?/halal retete mancati-le voi imi pierdeti timpul cu tampeniile voastre

    • Domnule iluc, daca aveti incapacitatea de a intelege ca exista moduri nu tocmai sofisticate in care pestele de Dunare poate poate fi preparat, noi ceilalti va rugam sa nu va mai pierdeti pretiosul timp cu comentarii rautacioase. ne putem lipsi cu bucurie de prezenta dumneavoastra.
      Iar tampenii pot fi numite gandurile intortochiate care va domina creierul posomorat si neoxigenat.

    • Bravo, bravo, asa e!!!!!!!!!!!!!

      • Ma bucur ca v-a placut. Este o reteta deosebita primita de la un localnic din patria scrumbiilor de Dunare.

  5. bunica mea punea scrumbia in felul asta dar mie imi place otetul asa k o sa va scriu cum se face scrumbia in delta..cum o prepara o sotie de pescar..se curata scrumbia de solzi&se taie medalioane fara a fi despicata la burta(arata mai bine)&se tine in apa rece 24h(apa se schimba cat de des posibil)dupa cele 24h va mai sta alte 24h in sare grinjoasa(cat mai multa.pestele isi ia cat e nevoie)se spala de sare cu apa rece&se pune la scurs10-15min…se aseaza intr-un vas inalt&se acopera cu otet(cel mai bun e cel romanesc.facut parca pe langa Galati).se lasa timp de3h dupa care se scoate&se pune la scurs…se aseaza in borcane iar daca vrem so mancam de revelion o punem direct la congelator…daca vrem so mancam curand o punem la frigider&fie o mancam asa cum e fie îi preparam din otetul in care a stat un fel de dresing.1cana din otet&2de apa,boabe de piper,1lingurita zahar,foi dafin.(ceapa&morcovi daca ne place)fierbem compozitia&dupa ce sa racit o turnam peste scrumbie.e cea mai buna reteta pe care o fac de 5ani&credetima e cea mai buna !Va doresc succescca tot e sezonul scrumbiei

  6. Reteta este interesanta.
    Nu precizati cum se curata pestele la interior. Capul pestelui presupun ca se taie impreuna cu coada si se foloseste la ciorba sau se arunca la caini/ pisici. Poate o data cu capul taiat se scoate si tot ce este la interiorul pestelui si se spala bine.
    Capul si coada pestelui se pot fierbe cu condimente (piper, dafin, cimbru) si ceapa pentru a se obtine fond de peste (partea lichida strecurata dupa fierbere), care se utilizeaza la alte preparate din peste.

  7. Daca se pun intregi la sare,nu se albesc si ai vazut ca raman bucatile cu sange. Le tai rondele si pe urma la sare.

  8. Nu uita otetul…cu uleiul sunt gretoase.

    • gigipopa

      Fiecare cu reteta si cu gusturile lui. Mie imi place asa cum o fac eu.
      Nu raman cu sange si nici nu sunt gretoase, ci delicioase. Secretul este sa pui ulei de calitate, de exemplu ulei de floarea soarelui presat la rece si chiar ulei de rapita. Uleiul de masline extravirgin devine vascos, in timp, daca tii borcanele cu marinata in frigider si da pestelui un usor gust de iute.
      Mie nu imi place otetul, iese marinata prea acra. Prefer lamaile.

  9. Eugen Viorel Cretu

    Buna ziua.
    Ce ne-ati prezentat este scrumbie murata si nu marinata. Marinata se face , in afara de alta ingrediente, cu otet.
    Este o reteta interesanta de scrumbie murata, in lb rusa(de la mama ei) siliotca.
    O voi incerca.

  10. Stimati iubitori de peste,tatal meu care s-a nascut la Cernauti intr-o familie de nemti a venit in Bucuresti in 1940 cu afaceri si nu s-a mai intors din cauza de ocupatie sovietica.Imi aduc aminte ca facea marinata de scrumbie albastra de Dunare pe care o mincam cu deosebita placere.Ce povestesc acum se petrecea cu cel putin 60 de ani in urma,deci scuze daca reteta nu este completa.Deci lua scrumbiile le curata (nu mai stiu daca si de solzi),le taia in bucati de ca.2 cm.,banuiesc ca le tinea ceva timp la sare apoi le punea in straturi in borcan cu ceapa,piper,foi de dafin,morcov.Facea apoi o zeama din otet,baniuesc ca diluat,pe care o turna peste peste.Deasupra turna un strat subtire de ulei de floarea soarelui.Lega borcanul la gura cu celofan i il lasa o vreme la macerat.Nu-mi amintesc daca il fierbea Bain Marie….cred ca nu,si nici nu-l punea in frigider ca nu aveam.Ereau inca racitoarele la moda.Asteptam o vreme ,nu-mi aduc aminte cit apoi treceam la degustat.O placere !!! Credeti ca am uitat ceva?Din pacate pe aici nu gasesc scrumbii de Dunare…..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*