Rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei

Anul acesta, in cadrul pregatirilor pentru iarna, aflate deja in derulare de cateva zile, eu si sotia mea, ne-am gandit, sa facem ca de obicei, preparatele noastre traditionale (retete scrise pe acest blog de-alungul celor aproape 7 ani de cand m-am decis sa si scriu retetele (asa cum le-am invatat de la parintii si bunicii nostri), nu doar sa le pregatesc, ca pe un hoby aflat la inceput de drum. Cu timpul, am indraznit sa scriu si ceva ganduri/ comentarii, asa cum m-am priceput si eu, mai mult sau mai putin avand legatura cu reteta prezentata.

Proviziile pregatite in fiecare toamna pentru sezonul rece, din ce in ce mai reduse cantitativ, din ultimii ani, deoarece de permanenta acasa am ramas doar eu si sotia, copii fiind plecati fiecare pe la treburile lui prin capitala, ne permit sa facem si anumite experimente culinare.

In familia mea suntem toti mari amatori de rosii galbene. Putin mai acrisoare, dar considerabil mai parfumate decat rosiile rosii, rosiile galbene pot fi utilizate in multe preparate. Le-am introdus la inceput in salate, apoi in ciorbe si ulterior in sucul de rosii utilizat pentru diferite sosuri la preparatele noastre culinare. Cum rezultatul a fost apreciat de toti cei care au servit preparatele, ne-am propus ca anul acesta sa pregatim si niste rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei, folosind reteta de la rosii deshidratate, conservate in ulei si suc din rosii galbene, folosind reteta de la suc de rosii cum face sotia mea.

Rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei.
Rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei.

In poza nu prea se percepe culoarea ! Prin uscare la soare, in timp, culoarea galbena a rosiilor „migreaza” spre o culoare de un rosu ceva mai deschis, pal.

Ingrediente de trebuinta in reteta: rosii galbene (in cele 2 borcanele de 150 de grame fiecare sunt ïnghesuite 2 Kg de rosii galbene deshidratate, uscate la soare), sare grunjoasa, zahar tos/ zahar farin, otet de 9 grade (obtinut din vin alb distilat), piper boabe, ardei iute rosu (uscat), cimbru uscat, usturoi (catei), ulei de floarea soarelui si ulei de masline.

Rosii intregi, bine coapte, pentru pregatire rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei
Rosii intregi, bine coapte, pentru pregatire rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei.

Rosiile se spala si se lasa la scurs. Se sterg cu o carpa curata si se feliaza, dupa marimea rosiilor, in 4, 8,16, etc.

Feliile de rosii se aseaza departate unele de altele, pe o panza alba, curata, expuse direct in soare puternic, dar si in curent de aer.

De retinut ! Noi folosim stativul de uscat rufe, pe care intindem o carpa alba, curata. Curentul de aer circula prin spatiile goale ale stativului de rufe, asezat in balconul inchis cu termopan, avand geamurile larg deschise. Soarele bate direct pe feliile de rosii galbene.

Feliile de rosii galbene intinse pe stativ, se sareaza dupa gust (fiecare felie in parte) si se expun la soare puternic.

A nu se uita ! Seara, cand nu mai bate soarele, stativul se pune la adapost, sa nu ploua pe rosiile puse la uscat.

Felii de rosii galbene expuse la soare puternic, pentru deshidratare/ uscare, pentru rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei.
Felii de rosii galbene expuse la soare puternic, pentru deshidratare/ uscare, pentru rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei.

Uscarea dureaza cateva zile (in functie de soarele de afara), pana feliile de rosii galbene se deshidrateaza complet, uscandu-se.

Felii de rosii galbene complet uscate, la soare, pentru rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei.
Felii de rosii galbene complet uscate, la soare, pentru rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei.

Numai pentru gurmetii profesionisti ! Un preparat fin se obtine daca se scot semintele din rosiile galbene si se expune la soare doar pulpa de rosii.

Rosiile galbene, uscate/ deshidratate se inghesuie in borcanele din sticla, de 50-150 grame, pentru a fi folosite toate o data. Se adauga usturoi pisat/ usturoi taiat rondele cat mai subtiri, cimbru uscat (cat mai fin faramitat), ardei iute uscat (felii foarte subtiri), piper boabe, proaspat macinat (cat mai fin), zahar tos/ zahar farin, otet din vin alb, de 9 grade. Ingredientele adaugate la rosiile galbene, deshidratate, sunt dupa gustul si preferintele fiecaruia.

In borcan se mai adauga ulei de masline amestecat cu ulei de floarea soarelui sau numai ulei de masline sau numai ulei de floarea soarelui, in functie de utilizarea ulterioara a rosiilor deshidratate.

Mic secret culinar ! Pentru a fi utilizate la prepararea de paste fainoase se va pune doar ulei de masline. Pastele fainoase preparate in miezul iernii, folosind rosii deshidratate, conservate in ulei de masline, vor fi deosebite ca gust. Mesenii te vor aprecia ca bucatar si zambetul de multumire de pe fata lor, te va face fericit.

Asa-i romanul, pofticios ! Am auzit si trebuie sa recunosc ca am inghiti in sec (!?), ca rosiile deshidratate, conservate in ulei de masline, utilizate la sosul pentru pastele fainoase, impreuna cu trufe (din pacate pentru muritorii de rand, foarte scumpe, dar si greu de gasit pe la noi) rase pe paste fainoase aburinde, sunt un preparat deosebit, care se serveste pe bani grei, numai in restaurante de lux.

Trebuie stiut pentru a nu da rateu culinar ! Borcanele cu rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei se depoziteaza la rece. Sarea grunjoasa adaugata pe rosii va face ca rosiile deshidratate, depozitate la cald, sa „fiarba”, sa umfle capacul si lichidul sa iasa din borcan. In acelasi timp, preparatul se va acri. Eu depozitez aceste cateva borcanele in frigider. Cei mai suspiciosi vor zice: pai alea din market, nu fierb si nu se acresc daca le desfac capacul sau le tin in camara. Poate este adevarat, dar eu nu adaug conservanti, nici macar aspirina in borcanul cu rosii deshidratate, conservate in ulei.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca veti depune putin efort in aceasta toamna si veti pregati niste „provizii” pentru la iarna, se va simti cu siguranta si in bugetul de iarna, al familiei, cand cheltuielile cu intretinerea devin destul de apasatoare. Daca finantele nu sunt un motiv destul de serios pentru a face in familie cateva pregatiri pentru iarna, poate gustul preparatelor proprii sunt un atuu suficient pentru a trece cat mai rar prin market si a va aproviziona cu ingrediente pe care vi le puteti pregati si singuri.

One Comment

  1. eu le sterilizez 40 minute si le tin in camara fara probleme

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*