Vinetele sunt legume care se pastreaza foarte bine pentru iarna, coapte si apoi congelate. Prin market le gasesti si la borcan, gata batute si frecate cu ulei, apoi sterilizate. Eu le prefer pe cele coapte de mine si congelate in propria combina frigorifica.
Vinetele se folosesc si in preparate mai sofisticate pentru iarna – zacusca, ghiveci, vinete prajite conservate in bulion; vinete oparite conservate in ulei de floarea soarelui; salata de vinete prajite, dovlecei prajiti si ardei copti, conservata in otet.
Vinetele intregi sunt puse de catre gospodinele care au un respect deosebit pentru preferintele gurmanzilor profesionisti, impreuna cu alte legume, in muraturile taranesti sau singure, umplute cu radacinoase, in otet.
Fiecare gospodina(ul) are fiecare retetele sale, in care baza sunt vinetele, in functie de preferintele familiei si de timpul pe care il poate dedica pregatirilor pentru iarna.
In fiecare toamna, in familia mea sunt coapte (intr-un singur „hei rup”, pe la sfarsitul lui august, cu un efort fizic deosebit pentru suportarea caldurilor verii), cantitati apreciabile de vinete. Coacem vinete pentru zacusca (scurse bine, se pun in pungi la congelator) si vinete pentru pastrat in pungi, la congelator. Din vinetele coapte, scurse si congelate pregatim iarna salata de vinete, mancare de vinete si ghiveci de legume.
De ce coacem vinete la sfarsitul lui august ? Este perioada cand vinetele sunt la maturitate, cu seminte inca putine si in urma coacerii raman albe.
Salata de vinete merge de minune cu paine calda, rosii si ceapa, ca aperitiv.
Alegerea vinetelor pentru copt ! Dupa ce te plimbi putin prin piata si studiezi cu atentie tarabele, ochesti niste vinete cat mai mari (tinerele gospodine se sperie pe nedrept de vinetele mari), de un negru tuci, la culoare, cu baza lata (ca si cum ar fi fost turtite de taranul neatent cand le-a cules) si care langa codita sunt moi la apasarea cu degetele. Alegerea vinetelor este obligatorie chiar daca precupeata se uita chioras la tine. O multumesti usor, oferindu-i 50 de bani in plus la Kg. Cand in toata piata se vand vinete cu 1 leu/ Kg, cumpararea a 15-20 Kg de vinete odata, cu 50-100 % mai scump pe Kg este o oferta de nerefuzat.
Cateva secrete bine pastrate ! Modul de coacere a vinetelor este esential pentru calitatea vinetelor care se vor congela. Coacerea se face direct pe flacara cea mai mare a aragazului. Cine are curte si poate face un foc zdravan, cu jar mult, va putea coace vinetele direct in jar, acoperite cu jar.
Vinetele coapte se curata de coaja imediat ce s-au copt, chiar daca aceasta cam arde la maini. Se tine vanata de codita cu o mana si se indeparteaza coaja manevrand cu mana cealalta un cutit/ lingura plata/ spatula, din lemn.
De ce ustensile din lemn ? Folosirea ustensilelor din metal poate inegri vinetele coapte.
Se va evita pe cat posibil folosirea apei la curatarea vinetelor coapte, de coaja. Daca coacerea vinetelor a fost facuta la foc mic, coaja va fi sfaramicioasa si se va putea curata destul de dificil, doar folosind apa rece, caz in care scurgerea de apa a vineteleor coapte, curatate de coaja va dura timp mai indelungat. Vinetele congelate, care nu au fost bine scurse de apa, vor fi amare.
Mai bine uitati de alte alternative la coacerea vinetelor ! Vinetele coapte in tava, in cuptorul aragazului; pe table asezate pe flacara, pe gratare puse pe flacara, nu vor iesi albe si nici nu vor fi gustoase dupa congelare/ decongelare.
Orice gospodina vrea sa aiba un aragaz curat ! Aragazul poate fi protejat daca in jurul ochiului aragazului, in tava unde sunt montate ochiurile aragazului, se aseaza 1-2 straturi din foaie de staniol. Dupa operatia de coacere a vinetelor, se indeparteaza foaia de aluminiu, se pune apa in tava ochiurilor de aragaz si se lasa sa se moaie negreala 20-30 de minute. Se curata apoi cu carpe muiate in apa cu detergent. Sunt de vanzare si solutii speciale pentru curatat aragazul.
Vinetele coapte se lasa intr-o tava, timp de 2-3 minute „sa-si traga sufletul” si sa se potoleasca putin vipia din coaja. Unele gospodine acopera vinetele cu un prosop de carpa, altele le pun sare grunjoasa inainte de a fi curatate de coaja. Personal nu am sesizat care ar fi castigul.
Vinetele coapte curatate de coaja se lasa la scurs intr-o sita, mai multe ore, aruncand periodic apa scursa, pentru a vedea cata apa se mai scurge in timp.
Vinetele coapte, curatate de coaja si scurse, se pun intregi in pungi din plastic alimentar, inchise/ legate cu sfoara la gura. Pungile se pun in congelatorul frigiderului sau in lada frigorifica (in functie de dotarea gospodariei). Se pot pastra de la un an la altul, consumandu-se pana toamna viitoare.
Pentru utilizarea vinetelor congelate, pungile se scot de seara din congelator si se lasa in frigider, sa se decongeleze treptat. A doua zi dimineata, se pun la scurs intr-o sita, pana la preparare.
Vinetele coapte se pot folosi pentru salata de vinete. Vanata intreaga, care a fost congelata, se toaca cu un cutit din lemn sau cu o lingura din lemn cu coada lunga. Vinetele tocate, pentru salata, se amesteca bine cu ulei de floarea soarelui, folosind o lingura din lemn, pentru inglobarea uleiului in vinete. Se adauga sare grunjoasa dupa gust. Salata se pune intr-un castron si se decoreaza cu felii de rosii. Cine doreste poate amesteca in salata, rondele fine de ceapa uscata.
Pentru salata de vinete, painea facuta in casa este de neinlocuit.
Vinetele coapte, tocate, se pot folosi si pentru musaca de vinete sau pentru musaca de vinete si paste fainoase.
Reteta cu vinete coapte o voi scrie in curand.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca operatia de coacere a vinetelor nu este ceva tocmai pe placul gospodinelor, cand le scot din congelator, pentru a pregati aperitive la sarbatorile de iarna, uita de toate apele care le-au trecut in timpul coacerii vinetelor si multumirile din privirea celor stransi in jurul mesei, sa sarbatoreasca, vor fi suficiente atuuri pentru ca si in anul care va urma, sa insiste si sa pregateasca pentru iarna aceste minunate pungi cu vinete coapte.
La noi in familie este lege de vreo cinci ani incoace: cumparam 40-50 kg.de vinete si le coacem afara, la foc de lemne, apoi le punem la congelator. Si acum avem vinete …….Gustul vinetelor coapte la foc de lemne nu se compara cu nimic! Va felicit pt.munca depusa pe acest blog!
..Se pun in ''congelatorul aragazului'' …Pe bune?! …hai ca asta n-am mai auzit! :))))))))))
Din viteza scrisului mai scapa si idei nostime precum un aragaz cu congelator ?!
Foarte bun! Imi plac, in special retetele cu peste pregatite de d.stra.
Buna tuturor! as dori sa stiu cam cate kg de vitete coapte raman din 100 kg de vinete crude?Multumesc!
Depinde de ce vinete cumparati si cum le coaceti, la foc direct (pe flacara) sau le bagati in cuptor.
Daca aveti noroc obtineti cam 1/3 vinete coapte din total vinete cumparate.