Paste fusilloni giganti cu branza si stafide

Cred ca am recunoscut si anterior, prin retetele deja scrise, in care ingrediente principale folosite sunt pastele fainoase, ca imi plac preparatele cu acestea cu conditia sa fie de buna calitate atat pastele cat si celelalte ingrediente secundare folosite, iar pastele sa se poata fierbe in apa clocotita fara a se prinde de cratita. Intr-un timp, ma batea gandul sa cumpar o cratita speciala de fiert paste fainoase (vazuta prin niste reclame), dar studiind cu atentie respectiva cratita (gasita pe raft in market) am ajuns la concluzia ca ar fi o investitie nerentabila (costa cca.1,5 milioane lei vechi) in conditiile in care supravegherea si a acestei fierberi nu difera esential de supravegherea fierberii pastelor in oala mea obisnuita pentru pastele fainoase. Nici macar nu am fost convins ca investind in acea cratita, pastele fainoase nu se vor mai prinde de fundul cratitei.

Pe acest blog culinar se regasesc tot felul de retete cu paste fainoase – cu branza (paste cannelloni umplute cu branza, pene cu branza, smantana si cascaval la cuptor), cu carne (paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan, macaroane cu carne tocata, macaroane cu carne tocata ca la mama acasa), cu peste (paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii), cu ciuperci (paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii), cu fructe de mare si/ sau cu peste (spaghete cu sos de urzici si peste prajit, paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii, paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana).

Cum fierbem pastele fainoase ? Indiferent de tipul de paste fainoase folosite in retete, acestea se fierb in apa clocotita in care s-a pus o lingurita de sare grunjoasa. Dorind sa obtinem un preparat in care pastele sa fie ferme, nu sfaramate si imprastiate prin tot preparatul final, timpul de fierbere al pastelor este cu 1-2 minute mai scurt decat cel mentionat pe pachetul cumparat. Trebuie tinut cont de faptul ca respectivele paste, fierte initial in apa clocotita, vor fi prelucrate in continuare direct pe flacara sau in cuptorul aragazului, o anume perioada de timp. Nu se adauga in apa de fiert pentru paste ulei sau alt ingredient chiar daca unii bucatari fac aceasta recomandare. Dupa gustul meu, adaugarea de ulei in apa pentru fiert pastele fainoase induce preparatului final un anume gust nu tocmai placut. In plus, uleiul favorizeaza prinderea pastelor fierte de fundul cratitei. Un secret bine pastrat de catre bucatarii profesionisti este legat de scurgerea pastelor fierte, in sensul de a nu le scurge complet si a pastra putina apa in care au fiert pentru a se adauga in preparatul final, apa favorizand umflarea pastelor care se prelucreaza si fixarea sosului/ smantanii/ branzei, etc. de paste, fapt ce contribuie esential la gustul preparatului final. Spalarea pastelor fierte sub jet de apa rece nu este recomandata. Poate doar atunci cand se utilizeaza paste in salate si se doresc ca acestea sa fie ferme pentru a putea fi luate cu furculita mai usor.

Ce paste fainoase folosim in retete ? Preferatele mele sunt pastele fainoase din grau dur, chiar daca fierberea acestora este de durata. Imi plac pastele fainoase cu ou si cele umplute cu fructe de mare/ spanac.

Unul din ingredientele cel mai des utilizate la pastele fainoase pregatite cu sos este sucul de rosii.

Paste fusillioni giganti cu branza si stafide.
Paste fusilloni giganti cu branza si stafide.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste fusilloni giganti, branza dulce, de vaca; branza telemea, de oaie; cascaval afumat/ cas afumat/ parmezan, unt proaspat, smantana grasa, stafide, oua proaspete, de gaina; zahar vanilat/ baton de vanilie, coaja rasa de portocale si/ sau coaja rasa de lamaie.

In reteta se folosesc paste fainoase din grau dur.

Pachet cu paste fusilloni giganti din grau dur.
Pachet cu paste fusilloni giganti din grau dur.

Branza dulce se marunteste folosind o furculita. Branza telemea, de oaie si cascavalul afumat se dau pe razatoarea mare.

Ingrediente

  • paste fainoase din grau dur,
  • branza de vaci, proaspata,
  • telemea de oaie,
  • cascaval afumat,
  • oua de gaina, proaspete,
  • smantana grasa,
  • unt proaspat,
  • stafide,
  • coaja de lamai/ coaja de portocale, data pe razatoarea mica.

Se folosesc oua de gaina, proaspete, cumparate de la precupete, din piata.

Smantana grasa si untul proaspat se cumpara de la ciobani, din piata.

Ingrediente de trebuinta pentru paste fusillioni giganti cu branza si stafide.
Ingrediente de trebuinta pentru paste fusillioni giganti cu branza si stafide.

Preparare zahar vanilat in casa ! In borcane cu capac etans se pune zahar farin in care se amesteca batoane de vanilie, spintecate pe mijloc pentru a se scoate semintele. Batonul de vanilie taiat in bucati mici si semintele se amesteca cu zaharul farin din borcan. Se inchide borcanul cu capacul etans si in cel mult 2-3 luni se obtine cel mai bun zahar vanilat.

Zahar vanilat folosit la paste fusilloni giganti cu branza si stafide.
Zahar vanilat folosit la paste fusilloni giganti cu branza si stafide.

Pregatire coaja de lamai/ coaja de portocale in casa ! Coaja de lamai/ coaja de portocale data pe razatoarea fina se amesteca cu zahar tos si se pastreaza in borcane cu capac etans.

Coaja de lamaie si portocala cu zahar.
Coaja de lamaie si portocala cu zahar.

Se poate folosi si dulceata din coji de portocale/ coji de lamaie sau coaja de lamai si/ sau coaja de portocale proaspat date pe razatoarea mica.

Reteta pas cu pas

  1. Pregatire umplutura pentru preparat, prin amestecare cu o furculita – branza, stafide, smantana, oua de gaina, cascaval afumat, un praf de sare grunjoasa, zahar vanilat, coji de citrice date pe razatoarea mica, putin unt proaspat.
  2. Ungere vas termorezistent pentru copt, cu unt proaspat.
  3. Fierbere paste fainoase in apa clocotita, cu putina sare grunjoasa.
  4. Amestecare paste fainoase fierte cu umplutura.
  5. Punere amestec de ingrediente in vasul de copt.
  6. Presarare cascaval afumat, ras, peste ingredientele din vasul de copt.
  7. Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se rumeneste deasupra.
  8. Servire preparat, cald.

Ingredientele pentru umplutura (branza, stafide, cascaval, smantana, oua, zahar vanilat, coaja de citrice) se amesteca folosind telul sau o furculita pana se obtine o pasta omogena.

Ingrediente amestecate pentru paste fusillioni giganti cu branza si stafide.
Ingrediente amestecate pentru paste fusillioni giganti cu branza si stafide.

Se unge o tava termorezistenta cu unt proaspat.

Vas termorezistent uns cu unt proaspat, pregatit pentru a se umple cu paste fainoase proaspat fierte si amestec de ingrediente pentru umplutura.
Vas termorezistent uns cu unt proaspat, pregatit pentru a se umple cu paste fainoase proaspat fierte si amestec de ingrediente pentru umplutura.

Intr-o oala cu apa fierbinte in care s-a pus o lingurita de sare grunjoasa se pun la fiert pastele fusilloni giganti din grau dur. Fierberea pastelor dureaza atata timp cat este mentionat pe pachetul cumparat, mai putin 1-2 minute, pentru a se obtine un preparat final, ferm.

Fierbere paste fusilloni giganti in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.
Fierbere paste fusilloni giganti in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.

Pastele fierte se iau cu o spumiera sau cu o furculita caus, speciala pentru paste si fara a se scurge complet de apa in care au fiert se adauga peste amestecul de ingrediente pentru umplutura.

Amestecare paste fierte cu umplutura de branza, smantana, oua si stafide.
Amestecare paste fierte cu umplutura de branza, smantana, oua si stafide.

Noua compozitie din vas se omogenizeaza, prin amestecare si se toarna in vasul de copt, uns cu unt proaspat.

Pastele fierte si umplutura puse in vasul de copt, gata pregatit pentru coacere.
Pastele fierte si umplutura puse in vasul de copt, gata pregatit pentru coacere.

Deasupra amestecului din vasul de copt se imprastie cascaval afumat, dat pe razatoarea mare.

Amestec de paste fainoase fierte, umplutura si cascaval ras, in vasul de copt pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.
Amestec de paste fainoase fierte, umplutura si cascaval ras, in vasul de copt pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea dureaza pana ce preparatul se rumeneste la suprafata.

Amestec de paste fainoase fierte, umplutura si cascaval ras, in vasul de copt pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului - preparatul este gata.
Amestec de paste fainoase fierte, umplutura si cascaval ras, in vasul de copt pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului – preparatul este gata.

A nu se uita ! Manuirea vasului termorezistent, incins, din cuptorul aragazului, se face numai cu manusi de bucatarie sau cu niste carpe groase.

Paste fusillioni giganti cu branza si stafide - preparatul este gata copt.
Paste fusillioni giganti cu branza si stafide – preparatul este gata copt.

Preparatul se serveste cald. Cine doreste mai poate adauga cascaval afumat proaspat ras si/ sau smantana grasa. Gurmetii de profesie vor profita cu siguranta de aceasta oportunitate.

Paste fusillioni giganti cu branza si stafide - gata de servit la cina.
Paste fusillioni giganti cu branza si stafide – gata de servit la cina.

Pentru un festin reusit, se poate servi la cina un pahar de vin alb, sec, rece. Ar merge chiar si o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ca de obicei, imi ia mai mult timp pentru a scrie reteta decat pentru preparare. Este un preparat delicios numai bun pentru o cina destul de consistenta. Incercati, inovati, insistati ! Cu siguranta, nu veti regreta.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*