antricot de vitel inabusit in bere cu legume la cuptor 11

Antricot de vitel inabusit in bere, cu legume, la cuptor

Nu mi-am propus sa rescriu astazi, retetele facute an de an cu ocazia sarbatorii nationale de 1 Decembrie. Am redeschis in urma cu cateva zile pe Facebook pagina cu aceste retete.

Sarbatorim ca de obicei, in fiecare an ! Nu aveam cum sa omitem, sa preparam retetele noastre traditionale din ciolan cu fasole boabe. Nici anul acesta, in plina pandemie, nu am facut exceptie. Ciolanul de la cuptor il pregatim de regula, chiar in ziua festiva. Retetele cu fasole boabe – ciorba, fasolea batuta cu ceapa calita si mancarica de fasole boabe le pregatim in ziua festiva sau cu o aseara inainte. Ne dorim mereu ca preparatele noastre sa fie cat mai proaspete.

Muraturile taranesti s-au limpezit. Varza murata s-a acrit exact cat trebuie pentru a pregati o salata din varza taiata fideluta cu ulei de rapita, marar verde si boia afumata. Am purces cu 2 zile inainte la verificarile de rigoare pentru a fi sigur ca nu vor lipsi de pe masa festiva din familie, de ziua nationala.

Toate retetele cu fasole boabe pregatite in familia mea se regasesc aici – sarbatoarea nationala 1 Decembrie. Pozele cu noutati, din fiecare an, le atasez doar pe masura ce voi aduce completari la vechile postari. Completarea retetelor mai vechi, in special a celor traditionale, romanesti, este greoaie. Mi-am propus sa atasez poze noi, mai clare si mai mari. Este o idee de-a mea, mai veche. Reusesc sa ma achit cu greu, destul de rar.

De-ale gospodinei ! Descurcatul la cumparaturi, in piata/ macelarie/ hala/ market face parte din arsenalul cumparatorului. Se pot face cumparaturi adecvate, nu neaparat cu economii, dar cu siguranta se umple sacosa cu ceea ce se doreste, nu cu ce se gaseste.

Antricotul de vita/ vitel este acea parte din animal care se foloseste la friptura, dar si la ciorba. Conteaza cum s-a descurcat macelarul la transarea carnii.

Profit de ce vad expus in galantar, la un stand de vanzare al unui intreprinzator privat. Omul face economie la bani si nu are angajat un macelar profesionist. Cel care transeaza carnea nu este mare prieten nici cu cutitele. Nu ma deranjeaza ca este carnea macelarita din topor. Cumpar o bucata de antricot (asa scrie pe eticheta, fara a fi si in realitate, strict, in intelesul cuvantului) mai mare, spre 3 Kg, cat mai rozalie, cu os putin si carne multa.

Secretul gospodinei ! Retransez carnea cumparata. Din osul cu destula carne pregatesc ciorba acra. Carnea macra ramasa dupa decuparea osului o pregatesc friptura inabusita. De fiecare data cand cumpar ramane suficient si pentru congelare, atat carne cu os cat si carne macra.

Cumpar antricot de vita maturat, din market si pregatim antricot maturat de vita sau antricot Angus la gratar.

Antricot de vitel inabusit in bere, cu legume, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne macra de la „antricot”, bere (de preferat bere neagra), cartofi, carnati chorizo, costita afumata, ceapa uscata, catei de usturoi, ardei gras/ ardei capia, condimente (boabe de piper, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boabe de mustar, foi de dafin, boia afumata), sare grunjoasa, ulei de rapita.

Pregatire ingrediente pentru reteta.

De pe „antricot” se decupeaza carnea macra si se portioneaza in bucati mari pentru a fi usor de manevrat prin cratita/ tigaie in timpul prajirii/ rumenirii.

Carnea se curata cat mai bine posibil, de pielite pentru a nu se strange in timpul rumenirii.

Carnea se spala sub jet de apa rece, se scurge de apa si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Carnatii chorizo (dulci si/ sau iuti) se taie rondele groase de 1 cm. Costita afumata se taie in bucati de 1 cm latime.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Rumenire carne de vitel in vederea inabusirii.

Secretul inabusirii carnii de vitel consta in prajirea/ rumenirea initiala a bucatilor de carne macra in ulei de rapita/ untura de porc, impreuna cu condimente, la foc iute, pe toate partile.

Ingrediente

  • antricot de vitel,
    cartofi,
    carnati chorizo,
    costita afumata,
    boia afumata,
    ardei capia.

Prajire condimente, carnati si costita afumata. Intr-o tigaie/ cratita de copt cu margini inalte se calesc la foc iute in ulei de rapita/ untura de porc, condimentele (boabe de piper, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boabe de mustar, foi de dafin) impreuna cu rondelele de carnati chorizo si bucati de costita afumata.

Prajire condimente impreuna cu carnatii chorizo si costita afumata.

Rondelele de carnati si bucatile de costita afumata, rumenite, se scot cu o spumiera pe o farfurie.

Rondele de carnati chorizo si bucati de costita afumata, rumenite in ulei de rapita.

Prajire bucati de carne macra. In tigaie/ cratita ramane grasimea colorata de boiaua din carnatii chorizo, cu gust pronuntat de condimente si de afumatura.

Bucatile mari de carne macra se rumenesc la foc mare, in tigaia/ cratita cu grasime incinsa si condimentata. In timpul prajirii pe toate partile, carnea preia gustul condimentelor si pe cel de afumatura.

Bucati de carne macra din antricot care se rumenesc in grasime condimentata.

Bucatile de carne se intorc in tigaie/ cratita pe toate partile folosind un cleste de bucatarie. Carnea se rumeneste pe toate partile pana se formeaza o pojghita aramie.

Lista activitatilor culinare la pregatirea retetei.

  • Curatirea carnii de pielite.
  • Rumenire rondele de carnati chorizo si bucati de costita afumata in ulei de rapita impreuna cu condimente.
  • Scoatere rondele de carnati chorizo si bucati de costita afumata rumenite din cratita pe o farfurie.
  • Rumenire bucati de carne macra pe toate partile in grasimea condimentata.
  • Adaugare bere neagra, ceapa si usturoi in cratita de copt. Aducere ingrediente din cratita la fierbere cu capacul pus pe tigaie, pe focul mare de la aragaz.
  • Continuare inabusire carne in cuptorul aragazului la foc potrivit.
  • In cratita de copt se adauga carnatii si costita rumenite, impreuna cu cartofi taiati in 4.
  • In cratita de copt se adauga fasii de ardei capia.
  • Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite.

Inabusire carne macra din antricotul de vitel in bere.

In cratita de copt cu carne rumenita se adauga berea (de preferat bere neagra), 2-3 cepe intregi si cativa catei de usturoi.

In tigaia cu carne rumenita s-a adaugat berea, ceapa si usturoiul.

Faza 1 de inabusire a carnii de vitel, pe focul cel mare al aragazului. Continutul din tigaia acoperita cu capacul se da in fiert, la foc iute, in mai multe clocote pana ce fierberea ramane constanta.

Inabusire carne de vitel in bere cu cratita pusa pe focul cel mare al aragazului.

Secretul bine pastrat al inabusirii carnii in bere ! Berea pe masura ce se incalzeste si fierbe va spuma. Drojdia din bere va fragezi carnea in timpul inabusirii.

Faza 2 de inabusire a carnii de vitel, in cuptorul aragazului, la foc potrivit. Tigaia cu capac se introduce in cuptorul aragazului la foc potrivit pentru a desavarsi inabusirea carnii de vitel.

Inabusire carne de vitel in bere cu cratita pusa in cuptorul aragazului.

Inabusirea carnii in bere, la foc potrivit, in cuptorul aragazului dureaza 10-15 minute per Kg de carne macra.

Spre sfarsitul inabusirii, in tigaie de copt se adauga cartofii taiati in 4, rondelele de carnati chorizo si bucatile de costita afumata, gata rumenite.

Optional se poate adauga in tigaia de copt, boia de ardei (dulce si/ sau iute) afumata.

In tigaia de copt s-au adaugat cartofi si ardei capia

Cratita de copt se reintroduce in cuptorul aragazului, cu capul pus.

Cand cartofii sunt aproape facuti, in tigaie se adauga fasii de ardei capia.

Adaugare ardei capia in cratita de copt.

La sfarsitul inabusirii carnii de vitel, cartofii sunt bine facuti si ardeii moi, iar sosul viu colorat din tava a secat aproape complet.

Ce-o fi cu folia de staniol de pe manerele tigaii ? Tigaile/ cratitele de copt mai vechi au manere din bachelita, vasele mai noi au manere din policarbonat dur. La temperaturi mari cum sunt cele din cuptorul aragazului, manerele se rascoc si se sparg. Pentru a pastra vasul cu manere cat mai mult timp, acestea se pot proteja cu folie din aluminiu la introducerea in cuptorul aragazului.

Montarea si servirea preparatului !

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, incalzite in prealabil, sa nu se sleiasca grasimea pe farfuria aflata in fata pofticiosilor mofturosi. Sosul se picura pe carne si pe cartofi.

Antricot de vitel inabusit in bere, cu legume, la cuptor – preparatul este gata servit.

De-ale gurmanzilor profesionisti ! Sosul va fi deliciul pofticiosilor care nu vor rezista ispitei de a zdrobi cartofii moi in sos. Nu este ceva anapoda daca se va apela si la paine calda.

Acest preparat se serveste cu rosii si/ sau castraveti, proaspete(i) alaturi.

Nu este nicio greseala daca in loc de legume proaspete se pune pe masa un valau cu muraturi taranesti. Niciun gurmet nu va rezista ispitei de a incerca muraturile. Mama, mama …, ce va mai merge sosul cu zeama din muraturi !

Muraturi taranesti.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Carnea de vitel este carnea preferata de mai toate gospodinele, chiar daca cea de porc este indragita mai mult de catre pofticiosi. Intr-o familie, pentru a impaca si „capra si varza”, este bine sa gatim alternativ, carne de toate felurile – pui/ gaina/ curcan, vita/ vitel, porc/ purcel, oaie/ miel, iepure, capra, etc. si sa nu neglijam nici pestele sau fructele de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *