Pentru familia mea, fructele de mare reprezinta noutati in ale gatitului. Bajbaim inca la prepararea unor retete vazute sau citite. Doar indraznesc sa vin cu idei proprii. Fructele de mare le-am descoperit pe la inceputul anilor ’90, urmarind duminica, o emisiune la TV cu Don Marianno. In respectiva emisiune se pregateau fructe de mare si rareori se gatea si peste.
Zarisem prin galantarele din market pungi cu scoici, cu tentacule de caracatita si cu creveti, congelate. La prima vedere nu am fost tentat sa cumpar, nestiind gustul eventualelor preparate.
Destul de timid, am cautat prin restaurantele unde ajungeam uneori, in diverse ocazii ivite in activitatea mea profesionala, sa servesc preparate cu fructe de mare. Am fost atras de tentacule de caracatita pregatite la gratar. Am incercat preparate cu creveti, scoici, raci, calamari. Doream sa-mi fac o parere, sa percep si sa ma obisnuiesc cu gustul preparatelor din fructe de mare. Nu doream sa risc niste rateuri culinare in propria bucatarie. Putea fi chiar mai rau, pofticiosii familiei sa ramana indiferenti la noile mele preparate.
Amintiri, amintiri ….! Prin retetele mostenite de la mama am gasit o reteta cu raci fierti. In copilaria mea, tata venea uneori, toamna tarziu, cu o plasa cu raci. Racii ii aduna vanzatorul dintre pestii aflati printre calupuri mari de gheata. Seful de alimentara, un prieten de-al tatei, avea o relatie la Tulcea de unde aducea peste proaspat, intr-un camion cu prelata, paie si gheata. Erau cateva sute de Kg de peste in camion – crap, stiuca, caras, somn, platica, biban. Tata cumpara o cantitate mai mare de peste, iar mama si bunica pregateau conserve – peste marinat pentru iarna. Cand a aparut frigiderul Fram in casa, pe la sfarsitul anilor ’60 puneau peste la congelator si aveam pana la Paste.
Despre iernile copilariei mele! Cum iernile erau ierni adevarate, gerul era puternic si Luncavatul ingheta. Gheata ajungea la 15-20 de cm grosime. Lucratorii, rebegiti de frigul patrunzator spargeau gheata cu tarnacopul, dalta si barosul, in calupuri mari. Calupurile de gheata se transportau cu sania trasa de boi si se depozitau in straturi, in paie, in ghetaria orasului. Ghetaria era un beci cu diametrul de 10-12 m, sapat la 6-8 m adancime, pietruit pe interior cu piatra mare de rau. Gaura era acoperita la nivelul solului cu un tugui din sindrila. Ghetaria se gasea in fundul ulitei pe care era casa parinteasca. De la ghetarie se aproviziona restaurantul ca sa tina vara, berea si vinul la rece. Cand venea pestele de la Tulcea lua si alimentara gheata, sa nu se strice pestele pana se vindea.
Locuri de joaca, neamenajate in mod special, noi copiii le gasem peste tot! Ghetaria era unul din locurile de joaca preferate vara de noi copiii. Prin sindrila tuguiului se simtea racoarea din beciul ghetariei. Pe tugui ne dadeam din varful acestuia pana pe sol, ca pe alunecus, iarna. Doar sora mea cea mijlocie poate sa spuna de cate ori mi-a carpit pe furis, pantalonii scurti, agatati in cate un varf de cui. Ciupitura era cat sa ramana o gaurica. Zgarieturile de pe picioare se inventariau seara de catre mama, cand faceam baie in imensul lighean al familiei.
Cum prepara mama racii? Mama incalzea o oala mare cu apa in care punea un praf de sare grunjoasa. Cand apa clocotea, arunca in apa racii care miscau inca. In cateva minute racii se inroseau. Gata fierti, racii erau asezati in mijlocul mesei, intr-un castron. Din castron fiecare mesean isi lua raci in propria farfurie. Spargeam cu un ciocanel, clesii si corpul racului, servind partea alba din interior si sugand spartura. Nu ne alegeam cu mare lucru din raci, acestia fiind destul de mici. Erau in schimb, gustosi.
Cum pregatin creveti in familie? Curiozitatea mea culinara si dorinta de ceva nou in retetarul familiei m-a facut sa iau in serios ideea de a gati si eu fructe de mare.
Preferam sa gatim creveti cu paste fainoase ca pe malurile Marii Mediterane – creveti cu paste fainoase si legume, creveti cu paste fainoase si ciuperci, in sos de rosii; paste paccheri giganti cu creveti in sos de rosii, paste conchiglioni giganti cu crap si creveti prajiti.
Folosim piure’-ul de cartofi pregatit romaneste, drept garnitura la creveti – creveti in sos de rosii cu piure’ de cartofi.
Gatim creveti cu orez – creveti in sos de rosii cu orez sau cu pasta de naut – macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut.
Pregatim simplu, peste cu creveti – biban cu creveti in sos de rosii.
Pregatim si retete simple doar cu creveti – creveti cu legume si ciuperci la tigaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta de creveti prefierti:
Ingrediente pentru reteta de creveti in sos de ardei gras si usturoi
Creveti mari (prefierti, refrigerati/ inghetati)
Ardei gras (rosu, galben, verde)
Usturoi verde si usturoi uscat
Smantana grasa
Ulei de masline extravirgin
Unt proaspat
Salvie (frunze verzi sau frunze uscate sau praf de salvie), marar si patrunjel verde
Sare grunjoasa, piper boabe, ardei iute (proaspat sau fulgi)
Lamaie
Ce creveti cumparam?
Pentru aceasta reteta sunt de preferat creveti mari, proaspeti sau prefierti si refrigerati.
Am cumparat creveti prefierti si refrigerati, la oferta, o cantitate mai mare. Am fost nevoit sa congelez o parte din creveti, achizitionand o cantitate prea mare pentru o singura reteta.

Mod de preparare creveti prefierti cu sos de ardei gras si usturoi
Lista de activitati in ordinea pregatirii retetei.
- Tocare ardei gras in cuburi. Tocare usturoi, mai mare. Tocare ardei iute proaspat, in fasii subtiri.
- Calire ardei, usturoi si salvie in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
- Adaugare creveti in ardeiul care se caleste. Asezonare preparat.
- Adaugare creveti in ardeiul calit. Continuare calire.
- In preparat se adauga smantana grasa, zeama de lamaie si verdeta tocata marunt.
- Preparatul se serveste pe farfurii intinse.
Pregatire sos de ardei gras
Folosim ardei gras de mai multe culori.
Ardeiul gras se toaca fasii groase de 1 cm si apoi in cuburi cu latura de 1 cm.
Usturoiul verde se taie mare. Cateii de usturoi daca sunt mari se taie in 2 sau in 4.
In tigaie se adauga ardei iute proaspat, tocat marunt sau fulgi de ardei iute.
Ardeiul gras se caleste la foc mare impreuna cu usturoiul si cu salvia in amestec de ulei de masline extravirgin si putin unt proaspat. Ardeiul gras trebuie sa fie doar putin calit fara a se rumeni sau inmuia complet.
Frunzele verzi de salvie se vor strange si se vor inchide la culoare.

Amestecul se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amesteca folosind o lingura din lemn.
Calirea crevetilor impreuna cu legumele
In tigaia cu ardei se adauga crevetii refrigerati/ congelati.

Se continua amestecarea si calirea avand grija sa invelim crevetii in legumele calite. Astfel caldura legumelor va invalui crevetii.
In cateva minute crevetii se vor inrosi.

Finalizarea sosului pentru creveti
Se opreste focul sub tigaie pentru a nu se branzi smantana grasa.
In tigaie se picura zeama de lamaie si se adauga smantana grasa.
Se amesteca pentru omogenizare folosind lingura din lemn.

Pe preparat se presara marar si patrunjel verde, tocate marunt.

Servirea preparatului
Preparatul se serveste pe farfurii intinse cu felii de lamaie alaturi.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vin alb, sec, rece.
Pofticiosii de pretutindeni nu vor refuza o felie de paine de casa, calda, pentru a muia in deliciosul sos.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond! Nu ocoliti fructele de mare. Bine gatite, fructele de mare sunt satioase, savuroase si pline de sanatate.