Carnati nemtesti fierti si prajiti, cu piure’ de cartofi

Stiu ca am intrat in postul mare al Craciunului. Pe acest blog se regasesc multe retete de post special scrise pentru credinciosii practicanti. La multe din retetele mele, daca pregatesti doar garnitura din varza noua/ varza murata, legume unice (radacinoase, cartofi, praz, conopida, brocoli, ardei, dovlecei, sfecla rosie, etc.) sau legume combinate, fasole pastai sau fasole boabe, orez, paste fainoase, ciuperci, prune, etc., nu pregatesti partea din reteta cu carne sau cu peste, nu folosesti oua, lapte, unt, smantana, branzeturi, untura de porc, etc., dar folosesti ulei de masline extravirgin sau ulei de rapita, se poate obtine o delicioasa reteta de post (in finalul retetei se regasesc mentiuni in acest sens).

In arhiva proprie, nu am gasit poze convenabile, cu preparate noi a caror reteta de post nu am postat-o pe blog. Este un motiv intemeiat, sa caut retete noi, de post, prin sursele mele de inspiratie si de ce nu, chiar pe internet, ca sa pregatesc noi retete in propria bucatarie.

Astazi, mi-am propus sa gatesc nemteste, asa cum am vazut eu, candva (?!), gatind la o emisiune culinara, un mare sef bucatar neamt. Ce poate fi mai nemteste decat sa asociez carnati din carne de porc grosi si grasi cu cartofi ? Daca prajeala se face obligatoriu in untura de porc, preparatul nu are cum sa fie altfel … la o prima citire !?

Cautand prin sursele mele de inspiratie, la preparate cu carnati din carne de porc, proaspeti sau afumati (tinuti sau nu la garnita) si adaugand ganitura din piure’ de cartofi (eventual o alta garnitura din cele consacrate, romanesti), intru in neliniste culinara – de unde pana unde, de la cine, spre cine – originea preparatului ?! Am gasit totusi o explicatie – romaneste, nu pregatim carnati albi (sau nu stiu eu). Mi-am propus, din curiozitate culinara, sa caut in perioada urmatoare pe internet (ceva in romaneste, nu pe nemteste) si sa descopar din ce si cum (adica ce mai adauga in afara de carne de porc cu multa grasime si condimente necolorate), se pregatesc carnatii albi, nemtesti.

Din retetarul familiei mele ! Carnatii sunt ingrediente agreate de familie. Candva, nu cu mult timp in urma, pregateam carnati in ajun de Craciun, din pulpa de porc (primita de la parinti sau cumparata, intreaga) plus ceva fleica de porc cu grasime, in propria bucatarie. Lipsa unei afumatori corespunzatoare, la indemana, gasirea unei surse de carnati, fie proaspeti, fie afumati (direct de la producator), oricand ne dorim, chiar varsta, ne-au facut sa renuntam la pregatirea porcarelelor in familie.

Nepotelul meu este mare amator de carnati, motiv pentru care retete pe baza de carnati proaspeti, in special, le abordam destul de des. Pregatim – scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc, la cuptor; pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor; ceafa de porc si carnat proaspat de porc la tigaie, cu salata din pastai de fasole galbena; pulpa de curcan si carnati proaspeti de porc cu porumb, la cuptor; spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor; gat de oaie cu carnati proaspeti in sos de bere, la cuptor; spaghete integrale cu hribi si carnati proaspeti.

Pregatim si afumaturi (carne si carnati) – afumatura de la garnita cu cartofi copti, pulpe de rata si carnati de porc afumati, pe pat de varza murata; porcarele la cuptor cu varza noua calita, rulouri cu porcarele si cas afumat, rulada din fleica de porc cu porcarele, pizza cu porcarele, cornuri cu porcarele.

carnati nemtesti fierti si prajiti cu piure de cartofi 6 Copy

Carnati nemtesti fierti si prajiti, cu piure’ de cartofi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carnati nemtesti – albi si maronii, cartofi albi pentru fiert/ copt, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce, untura de porc, fasole pastai galbena, marar verde, usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe.

Fierberea carnatilor proaspeti, refrigerati, in apa cu sare grunjoasa.

Se cumpara din market, carnati albi si carnati maronii (in pachet comun), nemtesti, refrigerati.

Carnatii se pun in apa care clocoteste. In apa rece care se da in fiert, se adauga un praf de sare grunjoasa.

carnati nemtesti fierti si prajiti cu piure de cartofi 1 Copy

Carnati nemtesti care se fierb in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.

Carnatii i-a dat in cateva clocote, gandind ca prepararea finala se obtine prin prajire in untura de porc. Mi s-a parut curios ca in timpul fierberii carnatilor, din acestia a aparut doar o strelice de grasime in apa de fiert.

Asa-i cand nu stii exact ce si cum sa procedezi !? Am ezitat sa intep carnatii cu o scobitoare (desi initial, am intentionat), de frica sa nu se umple oala cu grasime de la carnatii albi si toti carnatii sa se usuce la fierbere.

Idei proprii pentru viitor ! Inainte de a fierbe carnatii albi, voi taia unul, sa vad la gust, cam cat de unsurosi sunt/ cata grasime contin. Daca pun 2 frunze de dafin si cateva boabe de piper, cum se influenteaza gustul final al carnatilor, fie cei albi sau cei maro ? Daca inlocuiesc apa cu vin alb, fiert si-i dau in cateva clocote, s-o modifica gustul final spre delicios ?!

Ingrediente

  • carnati nemtesti, albi si maronii,

  • cartofi speciali pentru fiert/ copt,

  • untura de porc,

  • fasole pastai, galbena,

  • usturoi verde,

  • marar verde.

Prajirea carnatilor prefierti in untura de porc.

Carnatii prefierti se scurg intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se incinge o lingura cu untura de porc.

In untura incinsa, se prajesc carnatii prefierti.

carnati nemtesti fierti si prajiti cu piure de cartofi 4 Copy

Carnati nemtesti prefierti in apa cu sare grunjoasa care se prajesc in untura de porc.

Carnatii se prajesc in untura de porc pana se rumenesc usor pe toate partile. Nu ne dorim, sa uscam carnatii prin prajire, doar sa-i rumenim si carnea sa fie fripta.

Carnatii romanesti, la sfarsitul prajirii, ii intep in cateva locuri, folosind o scobitoare. Din acestia stiu ca iese putina grasime, doar cat sa se prelinga pe carnat si sa desavarseasca frigerea/ rumenirea.

Asa-i cand nu stii exact ce si cum sa procedezi !? Carnatii nemtesti nu i-am intepat, nu am riscat sa-mi sara grasimea fierbinte pe maini, chiar daca prajirea am facut-o la foc potrivit, chiar mic.

Idei proprii pentru viitor ! De ce sa nu incerc, sa inlocuiesc prajirea in untura de porc (carnatii sunt destul de grasi) cu frigerea carnatilor prefierti sau nefierti in prealabil, direct, pe gratar ?

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Fierberea carnatilor proaspeti, refrigerati, in apa cu sare grunjoasa.
  • Prajirea carnatilor prefierti in untura de porc.
  • Pregatire piure’ de cartofi.
  • Pregatire salata din pastai de fasole galbena cu usturoi si marar verde.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire piure’ de cartofi.

Pentru garnitura am folosit cartofi albi speciali pentru fiert/ copt.

Piure’-ul de cartofi l-am pregatit dupa reteta de aici: piure’ de cartofi.

Secretul gospodinei ! Cartofii se fierb in apa rece cu un praf de sare grunjoasa. In apa de fiert se adauga 2 catei de usturoi pentru un gust deosebit al piure’-ului.

carnati nemtesti fierti si prajiti cu piure de cartofi 3 Copy

Piure’ din cartofi albi, speciali pentru fiert.

Pregatire salata din pastai de fasole galbena cu usturoi si marar verde.

Anul acesta am profitat din plin de oferta generoasa, din piata, de fasole galbena pastai si am cumparat o ultima sarja (sau cine poate sti ?!).

Salata am pregatit-o dupa reteta de salata de fasole verde cum face sotia mea.

carnati nemtesti fierti si prajiti cu piure de cartofi 2 Copy

Salata din pastai de fasole galbena.

Optional ! Salata se poate pregati si din pastai de fasole galbena (pusa de cu toamna, oparita, in congelator) sau din fasole congelata rapid, cumparata din marchet, chiar din fasole conservata in saramura, la cutii (nu din cea la borcan), cumparata din market.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse preincalzite (nu ne dorin sa se sleiasca carnatii).

carnati nemtesti fierti si prajiti cu piure de cartofi 5 Copy

Carnati nemtesti cu piure’ de cartofi – preparatul este gata servit.

Merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Spre deliciul pofticiosilor familiei ! Pe piure’-ul de cartofi se picura din grasimea de prajire a carnatilor. Va mirati degeaba, pofticiosii adevarati amesteca piure’ in grasime si moaie cu mamaliga calda !

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nemtii prea mananca cu pofta carnatii aceia albi. Pe mine, sincer, nu m-au dat pe spate. Carnatii maronii se aseamana la gust cu cei pregatiti de romani, totusi contin si alte condimente decat cele romanesti specifice (sare grunjoasa, piper, cimbru uscat, boia afumata). Carnatii i-am cumparat din market, in saptamana germana si ma gandesc ca erau facuti dupa o reteta originala. Poate pregatirea carnatilor albi abordata de mine, poate sa nu fi fost cea mai potrivita sau sa fi uitat eu ceva de facut, din reteta vizionata. Este un motiv intemeiat, zic eu, ca sa continui, sa exersez si de ce nu, apeland si la ceva idei proprii, sa exersez ?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*