scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 8

Scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc, la cuptor

De fiecare data cand imi propun sa scriu o reteta, mai intai caut prin arhiva de poze si prin opisul de retete, sa vad la ce categorie de preparate, nu am mai adaugat noutati de mai mult timp. Constat cu surprindere ca noutatile nescrise au cam disparut si in prezent abordez tot mai des, retete vechi, de-ale familiei mele, apreciate de-alungul vremii. Poate fi o explicatie, ma gandesc. Imi doresc ca nepotelul meu care este in crestere, sa se obisnuiasca si de ce, nu, sa aprecieze asa cum se cuvine preparatele familiei.

Un gand ascuns (caruia incerc sa-i dau contur) se indreapta spre micut, in sensul de a-l aduce prin bucatarie, tot mai des, atunci cand pregatim masa. Si de ce nu, cand varsta ma va impiedica sa mai prepar bucate si sa scriu retete, sa continuie nepotelul meu, sa prepare si sa scrie, retete de-ale lui, dar si retete invatate de la mine. Numai asa, cred eu, s-ar putea mentine in familie, retetele mostenite de la parintii mei si de la parintii sotiei.

Sunt adeptul faptului ca daca te descurci in bucatarie, nu flamanzesti. Am constatat in tinerete, ca nu este normal, sa stai cu congelatorul plin, sa nu ai ce pune in farfurie si sa mergi la coltul strazii, sa servesti ceva la botul calului, facut la repezeala. Nu mai amintesc de fum si de miroasele grele care te inconjurau la coltul strazii. Si nu aparusera inca, fast-food-urile ?!

De laudat sau doar de precizat, ca si cum ar mai conta, pensionat fiind ?! Intotdeauna, am fost adeptul organizarii activitatii mele zilnice, astfel incat, sa dispun de ceva timp si pentru libera alegere, nefiind totusi, adeptul surprizelor de orice fel. Nu mi-a placut sa caut ceva anume, fara a sti exact unde gasesc acel ceva. Sunt motive suficiente pentru mine, sa ma consider un om ordonat. Nu imi place atunci cand nu gasesc la locul lor (bine stabilit de altfel), tigaile, strachinile, oalele, tacamurile si in special cutitele si satarul, pila, lama de vidia si ascutitorul.

Din retetarul familiei mele ! Coastele/ fleica de porc si carnatii de porc sunt ingrediente apreciate in familia mea. Pregatim retete din aceste ingrediente – proaspete, afumate, macerate/ marinate, cu garnituri diverse.

Pregatim coaste de porc la gratar – fleica de porc la gratar si cartofi prajiti, fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.

Apreciem cum se cuvine coastele de porc pregatite la tigaie – coasta de porc cu spanac si ou ochi.

Nu omitem preparatele din coastele de porc pregatite la cuptor – coaste de porc macerate in iaurt si coapte, cu cartofi copti; fleica de porc cu sorici coapta, cu varza noua calita; coaste de porc pe gratar, in cuptor, cu pane’ de conopida; coasta de porc la cuptor cu piure’ de conopida, coaste de porc la cuptor cu piure’ de legume, coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.

Carnatii de porc ii pregatim la tigaie de cele mai multe ori – muschiulet si carnat de porc cu legume, la tigaie, in sos de smantana; urzici batute cu carnat afumat, dar si la cuptor – pulpa de curcan si carnati proaspeti de porc, cu porumb, la cuptor.

Destul de des pregatim in combinatie coaste/ pecie de porc cu carnati proaspeti sau carnati afumati – pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor; spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.

Porcarelele facute la Craciun, in propria bucatarie, ocupa un loc important in retetarul familiei mele.

De-ale gospodinei ! In familie, preferam sa gatim carne proaspeta/ refrigerata, pe care, daca ne dorim, sa o maceram noi. Motivul poate fi simplu – stii/ vezi ceea ce cumperi. La o carne cumparata, gata macerata/ marinata poti avea surprize, in primul rand legate de condimentele folosite – prea iuti, prea sarate, prea dulci. Un alt aspect este legat de prepararea ulterioara, poti obtine preparatul final ce pare ars, fara a fi, negreala fiind data de arderea condimentelor. In plus, daca faci propria ta marinata/ propriul tau macerat, stii bine ce condimente folosesti, dar si proportia de condimente adaugate.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 8
Scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: scaricica de porc marinata, carnat proaspat de porc, cartofi, varza murata, telemea de oaie, untura de porc, ulei de rapita, usturoi verde, marar verde, sare grunjoasa, piper boabe.

Cumparare ingrediente folosite in reteta.

Am cumparat din market, scaricica de porc marinata (produs Comtim) si mi-am ales din galantarul macelariei un carnat proaspat de porc, putin condimentat, de la un producator local.

Carnatul proaspat pe care il cumpar are multa carne si putina grasime. Producatorul se lauda ca il pregateste din pulpa de porc cu putina grasime, rareori amestecata cu spata de porc, ceva mai grasa.

Scaricica de porc marinata a avut multa marinata si din pacate, nu mi-a venit ideea de a indeparta surplusul de marinata, inainte de coacere. Cantitatea mare de marinata era necesara pentru a mentine carnea in lichid, sa asigure termenul de garantie. Nu era necesar sa se foloseasca intreaga marinata pentru preparare. Tot timpul inveti cate ceva !

Pregatirea ingredientelor pentru coacere.

Carnatul proaspat de porc se sterge cu hartie absorbanta si se unge cu putin ulei de rapita sau cu putina untura de porc topita, incalzita in tigaia de coacere.

Carnatul incolacit se aseaza in tigaia de coacere si se tavaleste prin untura topita.

Optional. Cine doreste poate sa intepe carnatul cu o scobitoare sau cu varful cutitului, in special daca s-a cumparat un carnat cu mai multa grasime. Carnatul neintepat va fierbe in suc propriu (in timpul coacerii), conferind un gust deosebit carnatului gata preparat.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 1
Ingrediente de trebuinta in reteta.

Ingrediente

  • scaricica de porc marinata,

  • carnat proaspat de porc,

  • cartofi rosii, speciali pentru prajit,

  • untura de porc.

Scaricica de porc se scoate din ambalaj si se pune intr-un vas termorezistent impreuna cu o parte din lichidul de marinare.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 2
Scaricica de porc gata marinata si asezata in vasul de copt impreuna cu intreaga cantitate de marinata.

De-ale gospodinei. Nu aveam cum sa gust marinata inainte de a cumpara produsul din market. Dupa gustul meu, marinata a avut prea multa boia afumata/ boia dulce si chiar prea multa acreala (acid acetic, nu otet alimentar din vin, nu zeama de lamaie). Fiind la prima pregatire de scaricica gata marinata, chiar gustand masrinata anterior prepararii, nu i-am adus, din pacate, imbunatatiri proprii. Cred ca era nevoie, in afara de a indeparta surplusul de marinata, sa diluez putin acreala cu apa rece si sa-i pun o lingura de mustar dulce. Ma gandesc, ca pe viitor, sa spal marinata si sa adaug catei de usturoi, cimbru, chiar rozmarin.

Invatatura de minte. La cumparare, sa citesti nu doar ingredientele scrise pe ambalaj, ci sa vezi/ sa apreciezi si cantitatile de ingrediente amestecate in marinata.

Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.

Tigaia de copt cu carnatul proaspat de porc si vasul de copt cu scaricica marinata se introduc in cuptorul electric al aragazului, preincalzit, pe treapta a 3-a, la program de coacere sus-jos cu ventilator, la temperatura de 190 de grade C.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 3
In cuptorul aragazului electric se coc carnatul proaspat de porc si scaricica de porc marinata.

Se urmareste coacerea preparatelor prin geamul din usa cuptorului.

Carnatul proaspat de porc se va coace mai repede, in cca. 1 ora. In tigaia de copt se va strange putina grasime. Pofticiosii familiei nu vor ezita sa moaie in minunatul sos cu un codru de paine calda, chiar daca garnitura servita la carnat va fi din cartofi. Sosul delicios se poate picura si peste garnitura, la momentul servirii preparatului.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 4
Carnatul proaspat de porc este rumenit si gata copt.

Scaricica de porc marinata se va coace mai greu, in functie de cantitatea de carne care se regaseste pe oase.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 6
Scaricica de porc marinata si gata coapta.

Cu siguranta, nu ne dorim ca sa ardem coastele de porc marinate si coapte. Ceea ce se observa in poza, nu sunt arsuri de carne, ci de boia din marinata. Realitatea se va putea observa doar dupa portionarea coastelor.

ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare ingrediente folosite in reteta.
  • Pregatirea ingredientelor pentru coacere.
  • Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire garnituri pentru preparatul nostru.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire garnituri pentru preparatul nostru.

Pentru carnatul proaspat de porc am pregatit cartofi prajiti in ulei de rapita, urmand a fi serviti deasupra, cu telemea de oaie data pe razatoarea mare.

porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca 2
Prajire cartofi in ulei de rapita.

Pentru scaricica de porc marinata am pregatit varza murata, calita.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 5
Pregatire varza murata, calita.

Montarea si servirea preparatului.

Carnatul si scaricica gata pregatit(a) si portionat(a) se pot servi impreuna cu una din garnituri sau cu ambele garnituri.

coaste de porc la cuptor cu ghiveci de legume 2
Coaste din scaricica de porc marinata, gata portionate.

Carnatul si scaricica gata pregatit(a) si portionat(a) se pot servi separat, fiecare cu garnitura lui/ garnitura ei. Indiferent de garnitura, preparatele se servesc calde, pe farfurii preincalzite (sa nu se sleiasca grasimea).

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 7
Carnat proaspat de porc servit cu cartofi prajiti si telemea de oaie, data pe razatoarea mare, presarata deasupra.

Gurmanzii profesionisti nu pot refuza la acest preparat, mujdei de usturoi verde si/ sau mamaliga calda si/ sau muraturi taranesti/ ardei capia in otet.

La acest preparat se impune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cred ca oricine doreste sa pregateasca o reteta anume, daca sursa sa de inspiratie este credibila si respectivul(a) persoana are o oarece indemnare (nu este obligatoriu, desi conteaza), o poate face. Indemanarea se capata in timp, o data cu incapatanarea de a-ti iesi preparatul dorit. Cand iti iese preparatul dorit, ai cu ce sa lauzi singur(a) la prieteni, daca nu te lauda partenerul(a).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *