Pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor

Suntem deja in sezonul rece si preparatele consistente isi fac simtita prezenta tot mai des in meniul zilei. Nu mai ocolim pulpa/ spata de porc proaspata, cu ceva grasime, preferam chiar fleica sau pieptul de porc. Ne face cu ochiul si carnea de oaie. Alegem sa cumparam carnati proaspeti pregatiti doar cu carne de porc, doar cu carne de oaie sau cu amestec din carne de porc si carne de oaie. Incepem sa cautam afumaturile prin galantare.

In mod normal, gospodinele care se respecta au terminat de pregatit conservele din legume pentru iarna, au umplut borcanele, sticlele si bidoanele. Au populat congelatorul, camara si/ sau balconul.

Si totusi … ! Poate ceva conopida la saramura sa mai fie de pus. Tarabele sunt pline de capatani de conopida care au pe “vino incoa”, tentendu-te sa le cumperi, sa ai la iarna pentru mancarici.

Carnea de porc devine “leguma” preferata ! Din octombrie, in retetele familiei isi face loc, la inceput mai timid si apoi tot mai des, carnea de porc. Nu uitam insa, sa servim langa friptura de porc o salata de cruditati. Verificam daca s-au murat castravetii in saramura pusi pe la sfarsitul lunii iulie. Testam tulburelul din struguri, sa ne dam cu presupusul cum va iesi vinul casei rosu din struguri de anul acesta, chiar daca nu pregatim inca, pastrama de oaie.

De-ale iernii, cu pregatirile culinare de sezon ! Spre Craciun, cand iarna este in toi (cel putin asa ne-am dori, poate ne cauta ceva zapada, anul acesta), traditia stramoseasca ne cheama la taierea porcului, cu nelipsita pomana a porcului. Pregatim porcarele pentru iarna. Verificam daca s-au facut muraturile taranesti si incepem sa le punem pe masa, sa fie la indemana pofticiosilor. Garnitura preferata devine varza murata calita.

Ce este pecia de porc ? Pecia de porc este bucata de pe burta porcului, fara coaste, din carne impanata cu putina grasime, cu sorici cu tot. Este de preferat soriciul parlit, nu cel oparit. Pecia de la porcul gras se jupoaie de soriciul parlit. Curatat de grasime si presarat cu un praf de sare grunjoasa, soriciul este preferatul copiilor. Daca mai ramane ceva sorici se foloseste la piftia pentru Craciun. Carnea grasa de la pecia de porc se foloseste tocata si condimentata, dupa gust, la pregatirea carnatilor.

Din retetarul familiei mele ! In familie folosim de obicei pecia/ fleica de porc pentru pregatirea de rulade cu tot felul de umpluturi – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza; rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac; rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din pecie de porc, coapta.

Pregatim pecie de porc, fiarta cu mirodenii sau pecie de porc pregatita rapid pentru aperitive reci.

Fierbem pecie de porc cu varza.

Pregatim o delicatesa – pasta tartinabila din pecie de porc.

Pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pecie/ fleica de porc, carnati proaspeti de porc, ciuperci proaspete, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boia afumata, vin alb, sec, lamaie.

Pregatire pecie de porc pentru coacere.

La aceasta reteta daca nu se gaseste pecie de porc cu sorici parlit se poate folosi si pecie de porc cu sorici oparit, deoarece preparatul final se obtine prin coacere.

Secretul gospodinei ! Soriciul oparit trebuie parlit la flacara mare a aragazului inainte de a introduce carnea in cuptorul aragazului.

Parlirea soriciului se face din aproape in aproape si apoi se razuieste cu lama unui cutit bine ascutit. Bucata de carne parlita se spala sub jet de apa rece si apoi se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Pecie de porc cu sorici parlit.

Bucata de pecie se cresteaza pe sorici folosind un cutit bine ascutit. Se sectioneaza doar soriciul, prin stratul de grasime pana la primul strat de carne.

Ingrediente

  • pecie de porc,
    carnati proaspeti din carne de porc,
    ciuperci proaspete,
    boia afumata,
    lamaie.

Secret bine pastrat ! In crestaturile facute in bucata de pecie se freaca cu sare grunjoasa, mai multa. Slanina va lua numai cata sare ii trebuie. Doar carnea se poate sara excesiv daca se ajunge cu crestatura in stratul de carne.

Coacerea preparatului.

Bucata de pecie de porc se aseaza intr-o tava de copt pe un gratar metalic. In tava se adauga condimentele (foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin), amestec de apa si vin.

Pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti, in tava de copt.

Bucata de pecie de porc se coace la inceput, separat, la foc mare, timp de 15-20 minute. Se reduce focul la potrivit si se continua coacerea timp de 1 ora.

In tava de copt se adauga carnatii proaspeti din carne de porc. Bucata de pecie de porc se freaca pe sorici cu boia afumata. Optional se poate presara curcuma sau inlocui boiaua afumata cu curcuma.

Pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti, in tava de copt.

Oarece secret. Carnatii proaspeti de porc nu se inteapa pentru a nu se scurge grasimea din acestia si a deveni tari la finalul coacerii. Carnatii proaspeti de porc neintepati se coc in suc propriu si raman mustosi.

Operatii culinare care se deruleaza in reteta.

  • Pregatirea peciei de porc pentru coacere.
  • Coacerea separata a peciei de porc.
  • Asezonarea peciei de porc coapte pe jumatate cu boia afumata. In tava de copt, pe gratar se adauga carnatii proaspeti de porc. Se continua coacerea.
  • La jumatatea timpului de coacere se intorc carnatii si bucata de pecie in vasul de copt, pe gratar, pentru o coacere omogena.
  • Pregatirea unei garnituri preferate – piure’, varza calita, paste fainoase in suc de rosii, pilaf de orez.
  • Montarea si servirea preparatului.

Se acopera tava cu hartie de copt umezita si stoarsa. Coacerea se continua 1 ora la foc potrivit pana se coc si carnatii proaspeti.

Tava de copt s-a acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Se doareste o coacere omogena si rumenirea preparatului final. Spre jumatatea timpului de coacere se intorc in tava bucata de pecie si carnatii de porc folosind un cleste de bucatarie.

Momentul intoarcerii bucatii de pecie si a carnatilor in tava de copt.

De tinut minte ! Nu se foloseste o furculita de bucatarie pentru a nu se intepa carnatii/ carnea. Prin intepare iese mustul din carne/ carnati.

Preparatul final este gata copt.

In timpul coacerii preparatului, periodic se verifica nivelul de lichid din tava de copt, sa nu sece. Dupa caz, se completeaza cu apa fiarta.

Surpriza culinara !? Daca se doreste, cu 10-15 minute inainte de terminarea coacerii preparatului, in tava de copt, pe gratar, se pot adauga ciuperci intregi sau jumatati de ciuperci, tavalite prin putin ulei amestecat cu zeama de lamaie, piper boabe proaspat macinat si un praf de sare. Este optional, dar sigur ciupercile vor fi agreate de catre gurmetii profesionisti.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul final, acoperit cu hartia de copt, se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute. Apoi, bucata de fleica coapta se poate felia folosind un cutit bine ascutit.

Preparatul se serveste cu garnitura preferata, un piure’ de cartofi, simplu sau pregatit impreuna cu mazare/ conopida/ brocoli.

Pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti – preparat la cuptor.

Preparatul se poate servi cu varza noua calita, cu pilaf de orez si chiar cu paste fainoase pregatite cat mai simplu – paste fainoase cu suc de rosii.

Pecie de porc si carnati proaspeti de porc – preparat copt si servit cu varza noua calita.

Preparatul se serveste cu castraveti in saramura.

De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pecia/ fleica de porc este pe nedrept neglijata de catre gospodinele mai tinere. Nici nu stiu ce preparat deosebit de savuros se poate obtine daca nu incearca aceasta reteta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*