Pulpa de curcan si carnati proaspeti de porc cu porumb, la cuptor

Cand am vazut prin market porumb dulce, pe cocean, refrigerat, nefiert, pastrat in pungi din plastic alimentar mi-am zis: de ce nu s-ar pastra si in congelator pus spre toamna cand boabele mai sunt crude inca ? Mi-am propus sa experimentez si eu. Pentru inceput am pus in congelator 2 pachete cu drugi de porumb fiert. Frigiderul fiind destul de mic, porumbul l-am consumat in decembrie cand trebuia facut loc, de urgenta pentru porcarele, in preajma Craciunului. Nu pot zice ca porumbul fiert, desi congelat si dezghetat nu a fost savuros.

Amintiri, amintiri …. ! Porumbul avea boabe de lapte (cum ar zice bunica cand punea porumb la fiert in tuci, pe pirostrii, in curtea casei, pe la sfarsitul lui septembrie). Drugile de porumb le punea la fiert intregi, lasand pe ele doar cateva panusi ca sa fiarba inabusit. Noi copiii, dadeam tarcoale in jurul tuciului si pandeam fierberea porumbului. Apoi se bateau turcii la gura noastra (vorba vine).

Nu aveam mult pamant, doar gradina din jurul casei in care bunica nu stia ce sa puna mai intai pentru a culege legume proaspete spre toamna, direct de la sursa. Cateva cuiburi cu fasole boabe in care se puneau si boabe de porumb tot se mai gaseau prin coltul gradinii. Crestea vrejul de fasole direct pe coceanul de porumb. Pofta de porumb fiert era mare, productia fiind neglijabila. Ne aduceau prieteni de-ai tatei cateva drugi de proumb care se fierbeau.

O gaselnita ceva mai noua ! Curcanul era carnea preferata a mamei mele fiind si pasarea care se gasea destul de des in targul de saptamana. Rareori puteau creste curcani in gospodaria casei, neavand spatiu suficient si nici cereale din productie proprie. Urmare a reclamei care spuna ca, carnea de curcan nu are colesterol au aparut si la noi marile ferme de curcani si magazine de desfacere proprii, ale fermierilor. Ne-am adaptat si chiar am devenit fani ai curcanului.

Ce retete pregatim in familie ? Carnea de curcan este la mare cautare si asezata la loc de cinste in bucataria familiei.

La Paste si la Craciun, cand ne strangem tot neamul pregatim curcanul intreg, la cuptor – curcanul de Craciun, bunatati pentru sarbatoarea de Paste.

Din retetarul familiei nu poate lipsi piftia de curcan si sarmalele din carne de curcan.

Ruladele sunt preparate care sunt apreciate asa cum se cuvine la orice masa servita cu intreg familionul – rulada din piept de curcan cu paste, ciuperci si masline; rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelita in prosciuto; rulada din piept de curcan, umpluta cu ciuperci si mozarella; piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor.

Pregatim ciorbe – ciorba de curcan, potroace de curcan la trecerea dintre ani, ciorba de curcan cu ciuperci, acrita cu zeama de castraveti si supe – supa de curcan cu taietei de casa, supa din tartite de curcan cu fidea.

Maruntaiele de curcan sunt apreciate asa cum se cuvine – drob din maruntaie de curcan, ficatei de curcan cu rosii, tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci, ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite, tocanita din pipote de curcan.

Pregatim tot felul de mancarici cu carne de curcan – ostropel cu piept de curcan, ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan, mancare de gutui cu aripi de curcan.

Nu ocolim carnea de curcan tocata – varza noua cu carne tocata de curcan la cuptor, praz umplut cu carne tocata, spaghete cu carne tocata si vinete.

O adevarata delicatesa este gusa de curcan – gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne, gusa de curcan umpluta cu rinichi de vitel si ficat de curcan gusa de curcan umpluta, la gratar sau pateul –pateul din ficat de curcan.

Reteta de astazi este pregatita pe la sfarsitul toamnei cand am gasit pe piata cateva drugi de porumb proaspat si deja apucasem sa pregatim in casa o prima sarja de carnati proaspeti din fleica de porc.

Pulpa de curcan si carnati proaspeti de porc cu porumb, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de curcan dezosata, carnati proaspeti, din carne de porc; drugi de porumb crud, unt proaspat, vin alb, sec; sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru, ulei de rapita/ untura de pasare, dovlecei/ tuchini, lamaie, ulei de masline, usturoi verde, iaurt gras/ smantana.

Fiecare druga de porumb crud se condimenteaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se unge cu unt proaspat.

Drugile de porumb gata pregatite se infasoara in hartie de copt.

Pregatire drugi de porumb pentru coacere.

Pachetele cu drugi de porumb invelite in hartie de copt se impacheteaza bine, in continuare, in folie de staniol.

Drugile de porumb sunt gata pregatite pentru coacere in cuptor.

Intr-o tava de copt se aseaza bucati mari taiate din pulpa de curcan (asezate cu pielea in jos, in tava), dezosata si carnati proaspeti de porc, intregi. Se ung bine cu ulei de rapita sau cu untura de pasare.

Ingredients

  • pulpa de curcan dezosata,
  • carnati proaspeti din carne de porc,
  • drugi de porumb crud,
  • unt proaspat,
  • dovlecei/ tuchini,
  • ulei de masline,
  • untura de pasare,
  • usturoi verde.

Se condimenteaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura vin alb, sec.

Pulpa de curcan dezosata, taiata in bucati mari si carnati intregi asezati in tava de copt.

Porumbul invelit in folie si tava cu carne de curcan si carnati de porc se introduc impreuna in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Coacerea carnii, carnatilor si a porumbului in cuptorul aragazului, la foc potrivit.

Sub tava de copt cu carne si carnati, in cuptorul aragazului se aseaza o alta tava in care se pun felii de dovlecei/ tuchini de 1,5 cm grosime, asezonate cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat, tavalite prin ulei de masline si putina zeama de lamaie (pentru garnitura acestui preparat).

Directions

  1. Dezosare pulpa de curcan si feliere in bucati mari.
  2. Asezare bucati de pulpa de curcan si carnati intr-o tava de copt. Asezonare si tavalire prin ulei de rapita/ untura de pasare.
  3. Pregatire drugi de porumb crud pentru coacere.
  4. Feliere dovlecei/ tuchini, condimentare si tavalire prin ulei de masline. Asezare in tava de copt.
  5. Introducere tavi de copt si pachetele cu drugi de porumb, impreuna, in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  6. Urmarire coacecere prin geamul aragazului.
  7. Pregatire mujdei de usturoi.
  8. Montare preparat pe farfurii intinse si servire preparat cu mujdei de usturoi verde si iaurt.

Se urmareste coacerea/ rumenirea carnii si a carnatilor prin geamul de la usa cuptorului aragazului.

Supravegherea coacerii ! Gospodina nu trebuie sa stea langa aragaz, sa-l pazeasca, doar din sfert in sfert de ora sa mai treaca pe acolo. Spre sfarsitul coacerii/ rumenirii se intorc carnatii si carnea in tava, folosind un cleste de bucatarie. Se amesteca in tava cu felii de dovlecei/ tuchini folosind o lingura de bucatarie.

Se pipaie guguloaiele cu drugi de porumb si se verifica daca se inmoaie boabele crude.

Pulpa de curcan coapta si carnati gata pregatiti.

De avut in vedere ! Folosind focul potrivit si porumb crud, dupa cca.1,3-1,5 ore toate preparatele din cuptor ar trebui sa fie gata pregatite.

Coacerea porumbului ! Porumbul se va coace in vapori de apa si unt, inabusindu-se si prinzand din aromele proaspete, in acelasi timp.

Porumbul este gata copt.

In timpul coacerii preparatului este suficient timp pentru a se pregati un mujdei de usturoi.

Mujdei de usturoi verde cu marar si iaurt gras.

Preparatul final se monteaza pe farfurii intinse.

Pulpa de curcan dezosata si carnati proaspeti de porc cu porumb, la cuptor.

Preparatul se serveste cu mijdei de usturoi pus pe dovlecei/ tuchini, pe pulpa de curcan si pe carnatii de porc.

Boabele de porumb se mananca tinand in mana de la capetele drugii de porumb. Nu este o greseala daca se taie boabele de porumb cu un cutit bine ascutit de-alungul drugii de porumb.

Gurmanzii si gurmetii, indiferent de vechimea lor in “munca” nu vor putea refuza o felie de mamaliga calda/ rece. Nu vor ezita sa moaie in sos si in mujdei.

Mamaliga feliata si incalzita pe gratarul din tuci.

Un pahar cu vinul casei din smochine va fi cu siguranta bine primit de toti cei stransi in jurul mesei.

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati aceasta reteta. Poate fi un preparat pe care sa-l faceti la iuteala ori de cate ori sunteti intr-o adeseori intalnita dilema culinara – azi ce mai gatim ?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*