Din pacate, nu intotdeauna reusesc, sa fac ceea ce imi propun. Caldura aceasta apasatoare ma toropeste. Vreau, nu vreau, ma obliga, sa stau mai mult prin casa, unde gasesc oarece intelegere de la vipia de afara si reusesc, sa potolesc cat de cat, jilaveala de pe piele. In ultima instanta, dusul racoritor este salvarea la indemana.
De cateva zile, nepotelul este plecat cu sotia la cuscri, unde este mult mai racoare si apa din piscina are 32 de grade C.
Daca tot sunt singur, mai are vreun rost, sa ma agit cu gatitul ? Ceva retete mai sofisticate (nu multe insa), pregatite deja, dar nescrise inca, s-ar mai gasesi prin arhiva cu poze. Nu vreau insa, sa stau nici prea mult in zona aragazului.
De mai mult de o saptamana, ma multumesc cu mese frugale – o rosie cu branza de capra sau un iaurt cu fructe, vreun ou fiert cu paine prajita si extrem de rar – o supa de curcan cu legume. De aceasta data, in supa, nu am pus paste sau galuste, am lasat-o simpla, limpede si o servesc doar cu zeama de lamaie si legume fierte. Pepenele verde este la mare cautare. Caut, sa cumpar un pepene verde cat mai mic sau un pepene galben, sa il pot consuma repede, ca sa nu inghete in frigider (am mai patit-o).
Inca de ieri seara, am primit semnale de la stomac, cum ca l-a cam ajuns foamea si incepe cu framantarile. Ma uitasem, mai de dimineata, prin frigider. Am trecut doar cu vederea peste niste afumaturi (ceafa de porc si muschi de porc), cumparate din macelarie. Aveam legume si branzaturi. Nu sunt in mare prietenie cu mezelurile.
Ce-i de facut ? Ma hotarasc repede si scot din congelator, ceafa de porc si o las in frigider, sa se dezghete. Urma sa mai vad, ce si cum, cand ajung in piata.
In raidul de dimineata prin piata, care a urmat, am cumparat fasole galbena, pastai si fructe. Din macelarie am cumprat un carnat proaspat, de porc, pentru orice eventualitate, sa fie acolo, in frigider.
Din retetarul familiei mele ! Ceafa de porc la tigaie pregatim destul de des in sezonul cald, cand ni se ia de nelipsitele salate de rosii, castraveti, ardei, ceapa, verdeturi cu branza – ceafa de porc la tigaie cu garnitura din ciuperci sitachi, ceafa de porc la tigaie cu sote’ de mazare si morcovi.
Pe canicula, mai pregatim ceafa de porc la gratar – ceafa de porc cu cartofi impanati, la gratar; mancare de cartofi cu ceafa de porc la gratar.
Cand servim masa, asociem intotdeauna, friptura, cu o salata de sezon, mai rar cu o mancarica de legume sau cu o mancarica de ciuperci.
Ceafa de porc si carnat proaspat de porc la tigaie, cu salata din pastai de fasole galbena.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ceafa de porc, carnat proaspat de porc, teci crude de fasole galbena, usturoi, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere/ lamaie.
Pregatire salata din pastai crude de fasole galbena, oparite.
Chiar daca, initial, nu imi propusesem, sa pregatesc imediat salata din pastai de fasole galbena, am trecut la treaba. Aveam nevoie de garnitura la friptura care urma sa o pregatesc.
Numai timpul strict necesar, langa oala cu apa fiarta plus putina sare grunjoasa ! Doar in timpul cand fasolea galbena a fiert (cca. 30 de minute de cand a dat apa in clocot), am trecut prin bucatarie. In restul timpului, am rezolvat rebus si am citit.
Am pregatit salata dupa una din retetele scrise la salate cu de toate pentru toti.
Pastaile de fasole galbena oparite le-am asezat intr-un castron. In castron, am adaugat felii subtiri din catei de usturoi, marar si patrunjel verde, tocate marunt, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin si otet din mere si miere.
Salata din pastai crude de fasole galbena.
Ingrediente
ceafa de porc, proaspata/ refrigerata/ congelata si dezghetata,
carnat proaspat de porc,
pastai de fasole cruda, galbena,
ulei de masline extravirgin,
zeama de lamaie.
Pregatire ceafa de porc si carnat proaspat de porc, in tigaie.
Daca tot m-am decis, sa stau ceva vreme langa tigaia pusa pe foc, mi-am zis, ca nu strica, sa ramana ceva gata pregatit si pentru ziua care urmeaza. Bucata din ceafa de porc destul de mare era suficienta pentru a o servi la 2 pranzuri. Am taiat o bucata din carnatul proaspat, cat sa-mi ajunga pentru 2 pranzuri.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATAIE.
- Pregatire salata din pastai crude de fasole galbena, oparite.
- Pregatire ceafa de porc si carnat proaspat de porc, in tigaie.
- Montarea si servirea preparatului.
Carnea si carnatul le-am pus la prajit intr-o tigaie de inox, cu o strelice din ulei de rapita.
Carnea si carnatul se prajesc in tigaia de inox.
Prajeala se face la foc iute, motiv pentru care, grasimea ne poate sari din tigaie, pe maini si chiar pe fata. Este un motiv serios, sa acoperi tigaie cu capacul.
Montarea si servirea preparatului.
Cand carnea si carnatul sunt gata, se aseaza pe o farfurie intinsa. Alaturi se distribuie cat mai multa salata din pastai de fasole galbena.
Ceafa de porc si carnat proaspat de porc servite cu salata din pastai de fasole galbena.
Minunatul sos in care s-a fript carnea si carnatul se distribuie pe carne. Pofticiosii familiei vor cere imediat paine calda cu care sa moaie in deliciosul sos. Nu le stricati placerea !?
Inainte de a se consuma, carnea se asezoneaza cu putina sare grunjoasa.
Pe zapuseala aceasta, se poate servi de minune o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca v-ati facut curaj si sunteti bine dispusi (trece repede, langa tigaie), sa stati putin timp pe langa aragaz (incinge totusi si obliga la un dus racoritor, imediat dupa masa), reteta aceasta, rapida si delicioasa, poate fi potrivita.