Chiar daca Ziua Muncii a fost cu ceva timp in urma, am decis, sa scriu acum, reteta pregatita in familie cu acea ocazie. Timpul liber, bata-l vina, nu mi-a permis sa scriu reteta, chiar atunci. Apoi a fost Pastele si am scris despre bucatarelile facute atunci.
De Ziua Muncii, eu si sotia ne doream, ca dimineata, sa reascultam superba melodie a lui Ciprian Porumbescu. Nu am reusit sa prindem asa ceva pe postul de radio si nici la televizor. Nu vreau sa insinuez ca nici macar nu s-a transmis. Macar in cadrul unor comentarii legate de Ziua Muncii (daca or fi fost cumva ?!), sa fi aparut si ceva versuri.
Nu am pierdut ocazia si am cantat impreuna cu sotia, prin casa: “Rade iarasi primavara peste campuri peste plai/ Bucuria umple tara c-a venit intai de mai/ Muncitorii au pornit si intr-un glas s-au infratit/ Astazi ei sarbatoresc 1 Mai muncitoresc !”
Am facut o plimbare prin Zavoi, unde pe vremuri, gratarele cu mici fumegau si berea la sticle era pusa la ghiata. Multimea se ingramadea in jurul gratarelor. Nu mai era acest peisaj, in schimb, niste lucratori in jurul varstei de 45 de ani, mestereau lipsiti de interes pe la stalpii de iluminat. Posibil, ca acestia sa nu fi apucat sarbatoarea de pe vremuri. Nu sunt vreun nostalgic al vremurilor apuse, dar din pacate, din ceea ce vad si constat, nu mai regasesc respectul pentru munca si pentru sarbatoarea muncii.
Dupa nelipsita demonstratie a oamenilor muncii (mobilizarea si participarea obligatorie o aveam ca sarcina de serviciu), urma adevarata sarbatoare, cu mici si bere.
Amintiri, amintiri … legate de planificare ! Nu ca ma laud, departe de mine acest gand. Intotdeauna am fost adeptului lucrului planificat din timp si nu in ultimul rand a lucrului bine facut. Motive destule ar putea fi invocate, chiar daca ma refer strict, doar la bucatareli. La inceput, a fost doar necesitatea de a manca ceva cald, zilnic (burlac fiind si copilarind pana pe la 30 de ani), fara a apela la cantina sau doar la oua, salamuri, branza si slanina cu multa paine si vreo bere. Cand se incheia serviciul meu, de cele mai multe ori, spre seara, la impinge tava mai gaseai doar ce nu avusese succes la pofticiosii de ocazie din ziua respectiva.
Dupa casatorie, principala mea activitate in domeniu era aprovizionarea cu cele necesare bucatariei familiei. Toate drumurile mele spre casa treceau prin hala si prin piata, aflate in zona unde locuim si acum. Sotia gatea. Destul de rar, bucataream cu cartea de bucate in fata, sa o ajut. Toamna, cand am inceput sa ne pregatim singuri conservele si muraturile apaream eu in prim plan, tot cu cartea de bucate in fata.
Cand au aparut copiii, acestia erau pe primul plan, din necesitatea de a creste sanatosi, curati, bine ingrijiti, cautand sa nu le lipseasca nimic, cu toate greutatile inerente timpurilor de atunci.
Incet, incet, bucatareala a devenit un hoby pentru mine, incurajat fiind si de sotie. Avand o oarece indemanare in manuirea cutitului, a oalelor si tingirilor, cu inspiratie din sursele mostenite, am indraznit sa abordez noi si noi retete. Nu a lipsit mult timp pana ce am inceput sa gandesc si sa prepar retete proprii.
Cand am iesit la pensie si internetul a devenit o preocupare zilnica, copiii mei m-au convins, sa scriu retetele pregatite in propria bucatarie, pe blogul pe care mi l-au lansat. Scriam si atunci retete, tot in limita timpului disponibil, caci lucram zilnic la calculator, dar pentru propria firma.
Nepotelului ii acordam, eu si sotia, majoritatea timpului nostru de pensionari.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim mici in familie. Ii preferam pe cei din amestec de carne de porc si oaie. Pe la inceputul casniciei, noastre, pregateam micii in casa. Cumparam separat, carne de porc, de vita si de oaie. Carnea o tocam impreuna cu masina noastra de tocat si pregateam apoi micii dupa o reteta gasita intr-o carte de bucate – mititei campenesti cu carne pregatita in casa.
Mai pregatim – mititei la tigaie si spata de miel la tigaie cu coniac flambat, mititei cu legume in folie, la gratar; mititei la gratar cu ghiveci de legume, mititei la gratar cu cartofi noi inabusiti, mititei, preparat de avarie, nu doar ca gratar la iarba verde.
Reteta care urmeaza sa o scriu este strict legata de mici si de bere, imbunatatita in conditiile prepararii in bucataria mea de la bloc.
Mici cu legume la gratar si bere de Ziua Muncii.
Ingrediente de trebuinta in reteta: mici, legume preferate (cartofi, dovlecei, vinete, ardei, praz, morcovi, sfecla, ceapa, usturoi, etc.), aripioare de pui, ceapa si usturoi verde, ridichi de luna, leurda, salata verde, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, mustar.
Am cumparat mici refrigerati, gata formati/ trasi, din amestec de carne de vita si carne de oaie.
Mici din amestec de carne de vita si de carne de oaie, gata formati/ trasi.
Pregatire legume in vederea frigerii pe gratar.
Legumele se curata de coaja si se taie felii potrivite ca marime, de preferat de aceeasi marime pentru a se frige in acelasi timp.
Prazul se taie bucati de 10 cm lungime si se despica in 2/4, dupa grosimea legumei.
Cateii de usturoi se lasa cu coaja cu tot.
Se pregateste un amestec de ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, piper boabe proaspat macinat, sare grunjoasa, cimbru uscat.
Legumele feliate se tavalesc bine prin amestecul gata pregatit.
Legumele feliate s-au tavalit prin amestecul special pregatit.
Pregatire felii subtiri de cartofi pe gratar.
Feliile de cartofi tavalite prin amestecul special pregatit se pun pe gratarul cu cuva, asezat direct pe flacara. In cuva gratarului se regaseste apa, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru.
Felii subtiri de cartofi care se pregatesc pe gratarul cu cuva asezat pe flacara mare a aragazului.
Pregatire legume pe gratarul gril.
Feliile din celelalte legume se aseaza pe gratarul gril bine incins si uns cu putin ulei de masline extravirgin.
Legume care se frig pe gratarul gril asezat direct pe flacara.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire legume in vederea frigerii pe gratar.
- Pregatire felii subtiri de cartofi pe gratar.
- Pregatire legume pe gratarul gril.
- Pregatire mujdei de usturoi verde.
- Pregatire garnitura din legume fripte pe gratar.
- Pregatire mici si aripioare de pui pe gratarul cu cuva asezat direct pe flacara mare a aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
Pregatire mujdei de usturoi verde.
Firele de usturoi verde plus 1-2 fire de ceapa verde se toaca bucati mai mari, de 0,5-1,0 cm grosime.
Mararul si patrunjelul verde plus leurda, se toaca fin.
Intr-un bol, se amesteca usturoiul si ceapa verde, tocate bucati, leurda, mararul si patrunjelul verde tocate fin, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.
Mujdei de usturoi verde gata pregatit.
Pregatire garnitura din legume fripte pe gratar.
Legumele gata pregatite pe gratar se pun intr-un castron. Se adauga mujdeiul de usturoi verde si se amesteca cu mila, sa nu se rupa legumele.
Legume gata fripte care se amesteca cu mujdei de usturoi verde.
Castronul se acopera cu un capac si se lasa la macerat 10-15 minute inainte de servire.
Pregatire mici si aripioare de pui pe gratarul cu cuva asezat direct pe flacara mare a aragazului.
Micii din amestec de carne de vita si carne de oaie se pun pe gratarul cu cuva asezat direct pe flacara mare a aragazului.
Mici si aripioare de pui asezati(e) pe gratarul cu cuva.
Acest tip de gratar functioneaza pentru frigere, cu capacul asezat pe cuva, pentru o distributie uniforma a caldurii si a umiditatii date de vaporii de apa care se degaja din apa care fierbe in cuva gratarului.
Se urmareste frigerea micilor si a aripioarelor de pui. Se intorc pe gratar, dupa caz, folosind un cleste de bucatarie.
Mici si aripioare de pui gata pregatiti(e).
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse – mici, aripioare de pui, legume fripte si salata de sezon.
Mici, aripioare de pui, garnitura de legume fripte si salata de sezon.
La acest preparat se serveste o salata de sezon – salata verde, leurda, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, castraveti, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere.
Salata de sezon.
La mici se poate servi mustar.
Pofticiosii nu vor refuza o felie de paine calda.
La acest preparat merge de minune un pahar cu bere neagra, rece.
Bere neagra.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cura de salate de sezon este bine venita, detoxifica organismul si ne umple de vigoare tinereasca (sac !). Daca salata insoteste legume pregatite pe gratar si mici, totul cu mujdei de usturoi, putem sa ne laudam, ca am servit ceva delicios, de ce nu si sanatos ?! Pregatiti aceasta reteta si nu veti regreta.